Utisci sa IntegracIAA 2017 „REstart, REfresh, REdesign & REcreate“ konferencije

Šesta po redu konferencija IntegracIAA 2017, održana je nedavno u Rooftop Sali hotela 88 Rooms. Seriju interaktivnih radionica sporvela je Stela Karl Ćosić. U nastavku pročitajte kako za beleške komentariše odlazak mladih iz Srbije. Prenosimo vam utiske sa ovog značajnog događaja.

Iako je otvaranje kasnilo dvadesetak minuta, za pohvalu je to što se u nastavku vodilo računa o gotovo svakom minutu. U prostoriji je bila prijatna atmosfera, dok su se gosti okupljali čula se lagana muzika. Publiku su činili mladi do 35 godina, uglavnom studenti.

Oko 11 i 30 časova konferencija je otpočela. Okupljene je u svoje ime i ime organizatora pozdravila Stela Karl Ćosić. Tim koji je sve organzovao, pridružio se Steli a publika je uzvratila pozdrav aplauzom.

Ne mora sve u životu da ide po nekom redu

Stela priča svoju priču. Završila je ekonomski fakultet. Ekonomiju je upisala zato što joj pruža mogućnost da se bavi kreativnim stvarima. Kako kaže, potpala je pod uticaj roditelja i društva. Prve dve godine fakulteta, pitala se šta ona tu uopšte traži, tada joj se izborovog fakulteta činio kao potpuni promašaj. Na trećoj godini pojavio se smer marketing.

govornik power of u

„Tog trenutka sam znala, ako već treba da položim ovih trideset šest ispita, i ako treba da se zovem diplomirani ekonomista, radiću isključivo u oblasti koja se zove marketing… i nikako neću raditi u finansijama ili bilo kom drugom sektoru.

Fakultet je završila 1986. godine, kada marketing još nije bio previše razvijen. „Odeljenja za marketing bila su mesta u koja ste smeštali ljude sa kojima neznate šta da radite. Nečiji rođaci, tetka, sestra…“

Nakon fakulteta, ostvarila se na porodičnom planu, a onda se javila šansa za posao.

slika

Uspeh označava kao realizaciju stvari koje definišemo kao važne. „Ono što vrednujete učiniće da se osećate važnima“. Ne treba se porediti sa ljudima iz časopisa, sa fejsbuka…


Otpočela je prva radionica.

RESTART – Da bi u životu krenuli, moramo prvo da stanemo

Na samom početku, kratkom anketom, saznali smo nešto više o publici. Najviše je bilo studenata, od kojih je dobar deo već angažovan u marketingu.

Publika je dobila radne sveske. U njima je svakom od četiri segmenta posvećena jedna stranica sa zadacima.

Postavlja se pitanje: da li su uverenja naša i zašto u njih verujemo? Od rođenja lepe nam se razna uverenja, mnoga od njuh nas ograničavaju. Potrebno je vreme da se ona uklone, da se suočimo sa njima.

slika

Za beleške, Stela komentariše fenomen „brain drain“, koji je sve prisutniji kod nas.

„Ja nemam ništa protiv toga da ljudi odu napolje, da prosto prošire svoje vidike, ali mislim da je to neophodno odlaženje u inostranstvo isto jedan deo tih uverenja. Mnogo se o tome priča, kako ovde nema šansi, kako je nemoguće, kako nevalja, i kako je šansa napolju. Moguće da neke struke sada napreduju bolje u inostranstvu nego ovde ali ja stvarno ne mislim da je to samo realnost, već da dobrim delom jeste i ta priča.

Mislim da problem počinje od obrazovanja gde ti u školi, ako si dobar u svim predmetima, onda se fokus stavlja na ono za šta nisi dobar, i onda ti prvo ukažu na ono što ti ne ide. Niko ne kaže: ‘Aha, divno, talentovan si za matematiku, trebalo bi time da se baviš’, nego: ‘pusti sad matematiku, vidi kako ti je loš srpski’. Nisi dovoljno dobar, i nisi još spreman, i još je rano, i tako neke dosta neobične poruke nesvesno dajemo jedni drugima.”


Neobična pauza potrajala je par minuta. Uz vođstvo Stele, svi su se opustili, a u pozadini je išla tiha muzika. Retko imamo priliku da odvojimo vreme ustanovimo gde smo, šta nam se dešava i koliko smo time zadovoljni. Prve vežbe poslužile su da upravo osveste ove stvari.

Posle pauze 15 minuta otpočeo je drugi segment.

REFRESH – Više razlčitih uglova i perspektiva

Ista situacija nekome može biti tragična a za drugog fantastična. Postoji jedna stvarnost, i više značenja koje joj pridajemo. Igra kartama, Points of you, omogućila je prisutnima da bolje upoznaju sebe. Na 65 kartica obrađeno je 65 tema iz života. Neke su bile pozitivne, neke negativne.

 

Ono što ovu konferenciju izdvaja od mnogih jeste dinamičnost. Publika je sve vreme angažovana i aktivno učestvuje.

Savet za uspeh – dobra priprema

Stela savetuje: „Uradite sve što je do vas. Najveći broj nas sve zna ali ne primenjuje. Sprečavaju nas uverenja i navike…“.

Kao što je i planirano, od 13:30 do 14:15 organizovan je ručak.

REDESIGN

Kada je u pitanju naš život, imamo mogućnost da ga dizajniramo ili redizajniramo iz početka. Učesnici su osmislili svoj trejler, onako kako sebe vide u bliskoj budućnosti.

 

Naš um radi u slikama

Ono što želimo da uradimo u profesionalnom životu, treba da vizuelizujemo kao da se već desilo. Odustajemo samo kada smo blizu cilja, zato moramo da se motivišemo. Sve što vidimo na svetu, prvo je u nečijem umu, na papiru i tek onda u stvarnosti. Ilustruje to primerom iz slikarstva: umetnik prvo ima viziju slike, napravi skicu pa tek onda radi na stvaranju umetničkog dela.

RECREATE – Kreiranje akcije

Sve što imamo u planu može da ostane pusta želja, a može se i realizovati.

IAA konferencija 2017

Kumulativni efekat

Nekada i najmanje akcije, kontinuirano u dugom vremenskom periodu – rezultiraju kumulativnim efekatom. Svako sebi može priuštiti male korake, i tako postići neverovatne rezultate. Zamislite da svakog dana naučimo pet reči stranog jezika, pročitamo par strana neke knjige, i slično.

Akcioni plan ne podrazumeva okretanje života naopačke.

slika

Novac jeste važan. Ali dolazi posle. Prvo ide zadovoljstvo, sreća, lični razvoj…


Za vreme radionica, prostorijom su se nepravilno smenjivali žamor i aplauzi. Stela je zanimljivim pristupom održala pažnju, a već posle prvog segmenta svi su bili opušteni i spremni da podele svoje ideje sa drugima.

zajednicki slika

Zajedničkom slikom, u 17 časova obeležen je kraj 6. po redu konferencije ItegracIAA 2017. Učesnici su dobili poklone, nakon toga priređen je koktel.

Na Motiv tim fejsbuk stranici možete naći informacije o otvorenim radionicama, takođe tu možete dobiti informacije o gostovanjima Stele Karl Ćosić, ukoliko ste propustili ovu priliku da je ispratite na ovoj konferenciji.

Podeli