adl adl

VIŠER – Moj (budući) fakultet #9

8

moodle

UPIS

Iskreno, meni je prijemni za Teslu bio teži od prijemnog za VIŠER. Sve što treba da se spremi su nekih četrdesetak teorijskih pitanja na zaokruživanje vezanih za informatiku i desetak zadataka iz matematike. To sve ima na njihovom sajtu i od tih pitanja i zadataka će vam oni probrati neke za konkretan test na prijemnom, tako da, ako dobro pamtite, već ste na konju. Prijemni je dosta lak s obzirom na to šta sve ova ustanova može da ponudi.
Nakon testa formira se rang lista po kojoj se gleda ko je na budžetu, a ko nije.

Biranje smerova vrši se po redu sa rang liste. Može da se desi da iako steknete pravo na budžet ne upišete željeni smer zato što ispred vas, na primer, ima još 35 studenata sa budžetskim statusom, a konkretno smer „NRT“ prima samo 30 studenata na budžet.

Zbog ovoga je važno i sa kakvim ocenama dolazite iz srednje škole. Ja sam došao sa skoro maksimum poena iz srednje i dobro odradio prijemni i da nisam jedan zadatak kiksnuo bio bih prvi na listi na celom faksu. Ovako me je jedan zadatak koštao 30 mesta, ali sva sreća jedanaesti sam po redu za svoj smer bio, tako da nije bilo nikakvih problema da li ću upasti na željeni smer.

Studiranje

Na faksu ima brdo smerova, ali oni koji se generalno ne menjaju su:

 • Automatika i sistemi upravljanja vozila (ASUV)
 • Nove energetske tehnologije (NET)
 • Elektronika i telekomunikacije (ELITE)
 • Računarska tehnika (RT)
 • Nove računarske tehnologije (NRT)
 • Audio i video tehnologije (AVT)
 • Elektronsko poslovanje (EPO)

Od prošle godine postoji i smer „Nove računarske tehnologije na daljinu“ (NRTD) koji omogućava studentima studiranje potpuno od svoje kuće preko sistema „Moodle“.
Prilikom studiranja se dosta baca akcenat na „Moodle“ zato što se većina kolokvijuma i testova radi preko njega. Jedini usmeni ispit koji sam imao je bio iz engleskog jezika.

Na smeru NRT svi predmeti su izborni na svim godinama studija. Dakle ‘švedski sto’ sa predmetima. Sami birate i izbacujete šta hoćete.Na ostalim smerovima bude obavezno po dva tri predmeta dok su ostali isto izborni. Kod izbora istih može se izabrati osam sa svog i dva sa drugih smerova, eventualno tri uz molbu, mada to studenti ne rade tako često. Takođe svi nose po 6 ESPB bodova što je deset predmeta po godini. Minimum za uslov je sedam od tih deset, dok bi za budžet morali da se potrudite da položite svih 10 sa što boljim prosekom. To je relativno lako ako se stalno radi i ide na predavanja i vežbe. Ukoliko pak ne upadnete na budžet, godina je negde oko 120 000 RSD, što se može umanjiti ukoliko ste dali svih 10 predmeta tj. ostvarili 60 ESPB poena.

OGROMAN (podvučeno, podebljano, iskrivljeno i sa uzvičnicima) akcenat se baca na vežbe i one su uslov za izlazak na ispit. Nikako se ne preporučuje odsustvovanje sa vežbi, prvo zbog uslova za ispit, a drugo što se iz većine predmeta dosta više konkretnih stvari nauči na njima nego na predavanjima. Nadoknade se naplaćuju, ali pošto se iste vežbe održavaju celu nedelju imate fore da se uglavite u neku grupu ako propustite svoj termin. Predavanja se ili boduju ili ne boduju, to zavisi od profesora. U zavisnosti od izbora predmeta može da se desi da se većina predavanja boduje ili retko koje. Generalno svi studenti dolaze na sva predavanja samo prvih mesec dana.

Prva dva ispitna roka nakon odslušanog semestra su besplatna, bilo da ste na budžetu ili samofinansirajući, dok se svaki sledeći naplaćuje po 1000 RSD. Na to obratite pažnju, pošto ja nisam izašao u jednom roku, jer nisam znao da se svaki sledeći plaća. Iz nekog razloga nam to ne kažu na početku.
Prednost je što je na faksu potpuno usvojena Bolonjska deklaracija, pa se većina predmeta polaže preko kolokvijuma, dok ispit služi za popravni ukoliko kiksnete negde.

Oprema

U većini laboratorija i kabineta se nalaze dobri računari i kvalitetna oprema. Ima izuzetaka naravno gde bi pre poželeli da išutirate računar nego da radite na njemu. Smer AVT je najpoznatiji po haj tek, super ekspensiv opremi sa mac računarima, profi kamerama i slično. Imamo čak i studentsku televiziju koja objavljuje studentske vesti periodično kao i kompletno opremljen muzički i tv studio.

U zavisnosti od smera radi se na različitoj opremi. Tako postoji više specijalizovanih laboratorija kao što su Digitalni HDTV studio, multimedijalna laboratorija, CISCO laboratorija, laboratorija za energetiku, automatiku, dijagnostiku vozila, elektroniku i druge.

Multimedijalna laboratorija: Akustički obrađen prostor opremljen iMac računarima
Preko faksa možete dobiti i CISCO i ECDL sertifikate, a uskoro bi trebalo da postanemo i ovlašćeni trening centar za Apple računare.

Naravno, svi studenti mogu besplatno preuzimati Microsoft-ov softver zbog članstva u MSDN Academic Alliance-u. Zbog toga bar ne morate da brinete da li će vam raditi Windows koji skidate sa Torrenta, već ga u dva klika mišem dobijate licenciranog za 0.00 RSD. Kul, zar ne? To je jedna od onih stvari na koje imaju pravo samo studenti tehničkih fakulteta i visokih tehničkih škola.

Organizacija

Ako se izuzme studentska služba za koju treba psihološka priprema pre nego što se ostvari kontakt sa uzvišenim bićima koja rade u njoj, organizacija na nivou ustanove je prilično zadovoljavajuća. Obaveštenja uglavnom stižu preko mail-a ili na stranici vesti za koju postoji rss feed.

Posao

Generalno, studenti VIŠER-a lako nađu posao , u toku ili posle završetka studija. Dosta mojih kolega radi, mada se to odražava odsustvom sa predavanja i po kojih vežbi.
Ukoliko želite praktično znanje iz oblasti koje vas interesuju i ne želite da se brinete za posao, moj savet vam je da upišete ovaj faks i uz malo truda, sigurno se nećete pokajati.

Komentari8 коментара

 1. VISER mozete porediti sa svakom privatnom skolom. Prvo sto deru za sta god stignu, primer, u prvoj godini sam imao Digitalnu Obradu Audio i Video signala, praktikum je imao manje od 100 strana, a kostao je 700dinara, na FONu knjiga od 300 strana, kosta 1000din. Drugo, smer Audio i video tehnologije kosta 150 000din. Trece, prva godina moze slobodno da se preskoci, jer nista pametno se nece nauciti, izuzev 2, eventualno 3 predmeta 🙂

 2. U jeee…Da l’ ja zavrsavam ovaj VISER il neki drugi. Ajmo ovako. Ostao mi je jos 1 ispit i diplomski rad pa da zavrsim VISER, smer Elektronsko poslovaje, pa shodno tome, moj komentar se odnosi na taj smer, kako je na ostalima, nek kaze neko drugi…

  Premalo, premalo, premalo losih reci o studentskoj sluzbi. Poslednji put kad sam imao posla ne znam kako sam uspeo da se suzdrzim da im ne uletim kroz ono prozorce. Naime, podnosio sam molbu za zamenu ispita koji su oni hvala Bogu, zagubili pa sam morao da pisem tu istu molbu ponovo i da platim 5.000 jer kasnim sa molbom (da nisu izgubili prvu molbu, ne bih kasnio) jos mi rece gospodja „Mozete da pisete molbu da ne platite tih 5.000“ ajdeeee, pa da zagubite i to pa da posle platim 15.000.

  Sto se tice organizacije skole, super su se organizovali. Samo cekam da izmisle da mora i skolskih vazduh da se plati, al hvala Bogu, tad necu biti tu. A da, zamalo da zaboravim, „bolonja“ postoji, jeste, aha, al samo onaj deo koji je na stetu studenta. U prvoj godini ocistim sve predmete, i dobijem smanjenje skolarine 16.000, super. Sta bi sa onim ko ima 60 ESPB ne placa skolarinu, to je valjda bolonja majku mu? U drugoj godini opet ocistim sve, imam 120 ESPB, dobijem smanjenje skolarine 14.000, a skolarina se poveca za 10.000, znaci smanjili mi za 4.000. I to povecavaju skolarinu, a broj mesta na budzetu 5. Ok, sad ovi klinci koji su upisali EPO imaju 20 mesta na budzetu koliko znam, al sto se nije povecavao broj i za nas koji smo 2010. upisali? Ili sto nam se onda povecavala skolarina?

  E sad sto se tice gradiva. Na smeru EPO, se uci od svega po malo, malo marketing, malo o racunarima, malo o ekonomiji, malo ni ocemu. Al sve kad se sabere jedina pogodnost toga je sto te mozda nesto od toga zainteresuje pa se angazujes da ucis sam od kuce putem neta.

  Od profesora koji su mi predavali izuzetno cenim profesora Tosica, koji je sa ETF-a, a bili su dobri i profesor Lutovac koji vise nije na VISERU i Zivorad Vasic. Ovi ostali…Od asistenata bih pohvalio Aleksandra Simovica, Nadu Staletic, Julijanu Pantic i Dimitrija Majkica, mozda sam nekog zaboravio.

  Oprema? Jeste cuo sam da imaju mac racunare, cak sam ih i video jednom slucajno, bila malo odskrinuta vrata od te labaratorije, ali smer EPO ima vezbe samo u labaratorijama gde su racunari na izdisaju, mozda ponegde zavara to sto kad udjes vidis monitor od 22″, dobar je stvarno, al dzabe i taj monitor kad racunaru treba 15 minuta da se uloguje na korisnicki nalog.

  A da studenti VISERa rade, to stoji, al uglavnom rade po raznim marketima,kaficima, menjacnicima, prodavnicama brze hrane…kako bi otplatili skolarinu.

  Ja sam nasao posao slucajno, posao kojim sam i zeleo da se bavim, al nikako zahvaljujuci VISERu, vec svojim nekim zalaganjem. Znanjem sa VISERa ne bih to mogao ni u ludilu da radim.

  Ako slucajno ovo bude citao neki obozavalac VISERa, ako ima takvih. Molim samo da me ne pljuje bezveze. Pre svega jer ce trositi svoje vreme uzalud, a ja sam ovo napisao cisto da ljudi znaju i tamnu stranu ustanove. I ako misle da upisu smer EPO da se pripreme psihicki, a i da pocnu da stede neke pare, trebace.

 3. Za one koje stvarno interesuje programiranje skola je odlicna ima odlicnih profesora, asistenata a kao na svakom fakultetu mozes i da se provuces i nista da ne naucis.
  Ja sam tek upisao trecu godinu smer RT i zaposlio sam se za stalno kao programer.

 4. Inace , recenica da za prijemni postoji samo 10 zadataka iz matematike, i 40 iz informatike, je apsolutno netacna.. Za prijemni ima 150 pitanja iz informatike, i 50 zadataka iz matematike.Sto je ukupno 200, a ne 50 kako pise u tekstu.

 5. Viser je najgora moguca visa skola koja se moze upisati u danasnje vreme.Raspad je sve osim opreme koju mogu da koriste samo privilegovani studenti.Ne pridrzavaju se zakona ministarstva prosvete.Skolarina 125-155 hiljada je abnormalna cifra za jednu godinu,studentska sluzba katastrofa mrzi ih da kliknu misem 2x,ako zakasnis min prosle zatvaranja nece da ti izadju u susret iako sede iza i kafenisu.Vecina profesora na cijim se predmetima baca akcenat ne znaju da prenesu znanje na studente(zato sto znanja nema).Moja preporuka sto dalje odavde,mnogo cete manje para dati a vise cete znanja dobiti,posla nema pa nema bilo sta da se zavrsi.

 6. Viser je odlican izbor, samo treba izbaciti nepotrebne predmete, prvenstveno je dobra stvar sto su predmeti izborni I mozes da se fokusiras na one predmete sa kojima mozes da zaradis, ja sam na smeru EPO druga sam godina I prezadovoljan sam, slusajuci starije studente do posla se jako brzo dolazi preko, a ne samo ovde u j…… Srbiji.

 7. Stef i Milan su dali odlicne komentare, moglo bi tu jos stvari da se doda, ali ne bih da prljam misli razmisljanjem o vremenu koje sam provela tamo, drago mi je da se zavrsilo i da vise nista nemam sa tom skolom. Moje misljenje o toj skoli je bilo takvo da sam nakon nje odlucila da upisem faks od nule i zavrsim ga (drzavni, naravno, u Bg-u), da se operem od gluposti kojih sam se tamo naslusala. Ukoliko iko ima zelju da upise VISER, ja ga MOLIM da to ne radi jer skola ne vredi ni para ni vremena. Mnogo manje novca cete potrositi ako upisete faks (pod uslovom da se trudite zaista, i nikako drugacije), a mnogo vise koristi, znanja i zadovoljstva cete imati i osecati kada u rukama budete drzali diplomu fakulteta. Ukoliko skolu upisujete da biste imali ikakvu diplomu (sa ciljem da se uvalite u neko drzavno preduzece, naravno), onda nije bilo potrebe da citate sta sam napisala … Za osobu koja planira da bude gradjanin celog sveta, da trazi posao u struci u inostranstvu ili mozda u tom inostranstvu da nastavi skolovanje, toplo preporucujem zaobilazenje VISER-a u sirokom luku.

 8. Sto se tice skole ja je mogu samo pohvaliti.Svako ko uci i postize dobre rezultate je uvek preporuci dok onaj ko ne uci i pokusava sve na foru moze samo da je pljuje.Sto se tice profesora mogu ih samo pohvaliti.Uvek cr ti izaci u susret i saslusace te makar to ne delovalo tako.Najbitnije je da su normalni ljudi (domacini) a ne nabudni profesori koji misle da su neko i nesto.Cela atmosvera je prijatna pocev od direktorke, profesora, asistenata.Jedino gde mozes da se iznerviras malo to je studnecka sluzba mada i sa njima mozes dobro da se sporazumes samo je potrebno biti malo fin. Ucionice su dobro opremljene sa dobrim racunarima a ucionice imaju i klime.Sro je neko gore rekao da se racunari pale polasata to je i razloga sto se windows stalno nadogradjuje pa se abog toga racunar pali i gasi vise puta a i verovarno dolazi do ppterecenja servera zbog velikog broja naloga koji se loguje.Svaki korianik dobija svoje podatke za pristup ucenickom servisu i sistemu ucenju na daljinu (ovo je za preporuku i stvarno olaksava).Sve u svemu ja preporucujem Viser iz razloga sto smatram da je dobra odluka.

Ostavite komentar