VIŠER – Moj (budući) fakultet #9

moodle

UPIS

Iskreno, meni je prijemni za Teslu bio teži od prijemnog za VIŠER. Sve što treba da se spremi su nekih četrdesetak teorijskih pitanja na zaokruživanje vezanih za informatiku i desetak zadataka iz matematike. To sve ima na njihovom sajtu i od tih pitanja i zadataka će vam oni probrati neke za konkretan test na prijemnom, tako da, ako dobro pamtite, već ste na konju. Prijemni je dosta lak s obzirom na to šta sve ova ustanova može da ponudi.
Nakon testa formira se rang lista po kojoj se gleda ko je na budžetu, a ko nije.

Biranje smerova vrši se po redu sa rang liste. Može da se desi da iako steknete pravo na budžet ne upišete željeni smer zato što ispred vas, na primer, ima još 35 studenata sa budžetskim statusom, a konkretno smer „NRT“ prima samo 30 studenata na budžet.

Zbog ovoga je važno i sa kakvim ocenama dolazite iz srednje škole. Ja sam došao sa skoro maksimum poena iz srednje i dobro odradio prijemni i da nisam jedan zadatak kiksnuo bio bih prvi na listi na celom faksu. Ovako me je jedan zadatak koštao 30 mesta, ali sva sreća jedanaesti sam po redu za svoj smer bio, tako da nije bilo nikakvih problema da li ću upasti na željeni smer.

Studiranje

Na faksu ima brdo smerova, ali oni koji se generalno ne menjaju su:

  • Automatika i sistemi upravljanja vozila (ASUV)
  • Nove energetske tehnologije (NET)
  • Elektronika i telekomunikacije (ELITE)
  • Računarska tehnika (RT)
  • Nove računarske tehnologije (NRT)
  • Audio i video tehnologije (AVT)
  • Elektronsko poslovanje (EPO)

Od prošle godine postoji i smer „Nove računarske tehnologije na daljinu“ (NRTD) koji omogućava studentima studiranje potpuno od svoje kuće preko sistema „Moodle“.
Prilikom studiranja se dosta baca akcenat na „Moodle“ zato što se većina kolokvijuma i testova radi preko njega. Jedini usmeni ispit koji sam imao je bio iz engleskog jezika.

Na smeru NRT svi predmeti su izborni na svim godinama studija. Dakle ‘švedski sto’ sa predmetima. Sami birate i izbacujete šta hoćete.Na ostalim smerovima bude obavezno po dva tri predmeta dok su ostali isto izborni. Kod izbora istih može se izabrati osam sa svog i dva sa drugih smerova, eventualno tri uz molbu, mada to studenti ne rade tako često. Takođe svi nose po 6 ESPB bodova što je deset predmeta po godini. Minimum za uslov je sedam od tih deset, dok bi za budžet morali da se potrudite da položite svih 10 sa što boljim prosekom. To je relativno lako ako se stalno radi i ide na predavanja i vežbe. Ukoliko pak ne upadnete na budžet, godina je negde oko 120 000 RSD, što se može umanjiti ukoliko ste dali svih 10 predmeta tj. ostvarili 60 ESPB poena.

OGROMAN (podvučeno, podebljano, iskrivljeno i sa uzvičnicima) akcenat se baca na vežbe i one su uslov za izlazak na ispit. Nikako se ne preporučuje odsustvovanje sa vežbi, prvo zbog uslova za ispit, a drugo što se iz većine predmeta dosta više konkretnih stvari nauči na njima nego na predavanjima. Nadoknade se naplaćuju, ali pošto se iste vežbe održavaju celu nedelju imate fore da se uglavite u neku grupu ako propustite svoj termin. Predavanja se ili boduju ili ne boduju, to zavisi od profesora. U zavisnosti od izbora predmeta može da se desi da se većina predavanja boduje ili retko koje. Generalno svi studenti dolaze na sva predavanja samo prvih mesec dana.

Prva dva ispitna roka nakon odslušanog semestra su besplatna, bilo da ste na budžetu ili samofinansirajući, dok se svaki sledeći naplaćuje po 1000 RSD. Na to obratite pažnju, pošto ja nisam izašao u jednom roku, jer nisam znao da se svaki sledeći plaća. Iz nekog razloga nam to ne kažu na početku.
Prednost je što je na faksu potpuno usvojena Bolonjska deklaracija, pa se većina predmeta polaže preko kolokvijuma, dok ispit služi za popravni ukoliko kiksnete negde.

Oprema

U većini laboratorija i kabineta se nalaze dobri računari i kvalitetna oprema. Ima izuzetaka naravno gde bi pre poželeli da išutirate računar nego da radite na njemu. Smer AVT je najpoznatiji po haj tek, super ekspensiv opremi sa mac računarima, profi kamerama i slično. Imamo čak i studentsku televiziju koja objavljuje studentske vesti periodično kao i kompletno opremljen muzički i tv studio.

U zavisnosti od smera radi se na različitoj opremi. Tako postoji više specijalizovanih laboratorija kao što su Digitalni HDTV studio, multimedijalna laboratorija, CISCO laboratorija, laboratorija za energetiku, automatiku, dijagnostiku vozila, elektroniku i druge.

Multimedijalna laboratorija: Akustički obrađen prostor opremljen iMac računarima
Preko faksa možete dobiti i CISCO i ECDL sertifikate, a uskoro bi trebalo da postanemo i ovlašćeni trening centar za Apple računare.

Naravno, svi studenti mogu besplatno preuzimati Microsoft-ov softver zbog članstva u MSDN Academic Alliance-u. Zbog toga bar ne morate da brinete da li će vam raditi Windows koji skidate sa Torrenta, već ga u dva klika mišem dobijate licenciranog za 0.00 RSD. Kul, zar ne? To je jedna od onih stvari na koje imaju pravo samo studenti tehničkih fakulteta i visokih tehničkih škola.

Organizacija

Ako se izuzme studentska služba za koju treba psihološka priprema pre nego što se ostvari kontakt sa uzvišenim bićima koja rade u njoj, organizacija na nivou ustanove je prilično zadovoljavajuća. Obaveštenja uglavnom stižu preko mail-a ili na stranici vesti za koju postoji rss feed.

Posao

Generalno, studenti VIŠER-a lako nađu posao , u toku ili posle završetka studija. Dosta mojih kolega radi, mada se to odražava odsustvom sa predavanja i po kojih vežbi.
Ukoliko želite praktično znanje iz oblasti koje vas interesuju i ne želite da se brinete za posao, moj savet vam je da upišete ovaj faks i uz malo truda, sigurno se nećete pokajati.

Podeli