Zašto je Kolarčeva zadužbina na ivici opstanka?

Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u Srbiji, i naravno u Beogradu, praktično se nalazi pred gašenjem. Kako N1 prenosi, ovo su problemi sa kojima se Kolarac suočava, a evo i razloga zbog čega se Kolarčeva zadužbina možda gasi.

slika

Zaposleni u Kolarčevoj zadužbini su već godinama na minimalcu, a novca za održavanje objekta jednostavno nema, dok sredstva za organizovanje programa jedva pokrivaju osnovne troškove.


Kolarac za sada opstaje samo iz razloga što zaposleni još uvek pronalaze motiv i želju da se održi ova legendarna kulturna ustanova od nacionalnog značaja (ovde bi trebalo da zapamtimo reči: „nacionalni značaj“).

Da bi Kolarac „normalno“ funkcionisao, potrebna su sredstva u iznosu od barem milion i po dinara na mesečnom nivou. Ipak, ne postoji institucija kojom bi se regulisalo finansiranje Kolarca koji zaista predstavlja kulturni simbol i daje višestruku vrednost gradu.

slika

Razlog za ovo je Zakon o zadužbinama i fondacijama.

Kapitalistički zakoni = dželat za kulturne zadužbine?

Razlog za to što ne postoji dovoljno novca za rad Kolarčeve zadužbine, jeste Zakon o zadužbinama i fondacijama. Ovaj zakon je jasno propisao da zadužbine, nezavisno od toga koliko su stare, važne i deo kulture jednog grada i države, jesu privatna svojina, te nijedna državna institucija nije nadležna niti dužna da je finansira.

Finansiranje, održavanje i funkcionisanje zavisi isključivo od umešnosti samih rukovodilaca zadužbine, da zarade novac, pronađu ili obezbede donacije neophodne za normalno funkcionisanje sličnih ustanova. Ovo je jasna i očekivana posledica neupitnog usmerenja Srbije ka neoliberalnom kapitalizmu.

slika

Ipak, činjenica je i da su se građani u potpunosti uspavali, pa su slabo posećeni kulturni događaji, koncerti i druga dešavanja u okviru Kolarčeve zadužbine.


O borbi građana za njihovo očuvanje ne treba ni govoriti.

Ako ništa drugo, barem turizam i kulturni identitet grada?

Možda bi se moglo reći da je ovakav razvoj događaja i potencijalno gašenje Kolarca sasvim opravdano u slučaju da Kolarčeva zadužbina nije bila godinama ugledna kulturna i muzička ustanova kojom se jedna država ponosila i dičila.

Da ne pominjemo činjenicu da se Kolarčeva zadužbina nalazi u samom centru grada i predstavlja neizbrisivi komad arhitekturnog stila Studentskog trga. Jednog od poslednje očuvanih autentičnih delova grada. Upravo zato je i Kolarac simbol starog Beograda i nekih prošlih vremena. Kao takav, Kolarac je i nezaobilazna turistička stanica za sve goste Beograda.

Postavlja se pitanje, da li će država dozvoliti da u Beogradu odumre još jedan simbol kulture, ali i pitanje kada će se građani, pa makar oni mlađi (studenti) trgnuti i pokušati da stanu u odbranu ustanova kulture.

Uprkos svemu, „bioskop“ i dalje radi…

Pozivamo vas da iskoristite priliku i posetite neko od dešavanja na Kolarcu barem do kraja januara. Doprinesite svojim prisustvom barem malo. To je najmanje što možemo da učinimo.

Raspored muzičkih događaja u Kolarcu tokom januara 2017. godine:

 • 13. januar u 20č – Beogradska filharmonija (Velika dvorana)
 • 15. januar u 11č – Ciklus Kolarčev podijum kamerne muzike / Klavirski trio Classica Aeterna (Velika dvorana)
 • 16. januar u 18č – Ciklus Muzička radionica / Završni koncert polaznika „kurs klavira prof. Jokut Mihailović (Muzička galerija)
 • 17. januar u 18č -Koncert učenika MŠ Konjović (Muzička galerija)
 • 18. januar u 18č – Ciklus: Muzička radionica / Mina Marinković, harfa (Muzička galerija)
 • 19. januar u 20č – Beogradska filharmonija (Velika dvorana)
 • 20. januar u 20č – Beogradska filharmonija (Velika dvorana)
 • 22. januar u 11č – Ciklus: Kolarčev podijum kamerne muzike / Maja Rajković, klavir (Muzička galeriija)
 • 25. januar u 18č – Ciklus: Muzička radionica / Đorđe Davidović, harmonika (Muzička galerija)
 • 27. januar u 20č – Beogradska filharmonija (Velika dvorana)
 • 28. januar u 11č – Mala škola bontona — Kako se sluša koncert (Velika dvorana)
 • 28. januar u 20č – Konert SO RTS (Velika dvorana)
 • 29. januar u 11č – Kolarčev podijum kamerne muzike / Operske arije – Završni koncert polaznika kursa operskog korepetitora Đorđa Nešića (Velika dvorana)
 • 29. januar u 20č – Koncert povodom obeležavanja međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta (Velika dvorana)
 • 30. januar u 20č – Dreaming Awake (Velika dvorana)
 • 31. januar u 18č – Javno snimanje emisije Art fantazija (Muzička galerija)

Naravno tu su i brojni drugi kulturni događaji koje vredi posetiti!

Da li vi imate neki predlog da se Kolarčeva zadužbina sačuva? Pišite nam u komentarima.

Podeli