Zašto želim da dam privatne podatke (velikim) sistemima

Možda se Rodoljub Šabić ne bi složio sa ovim tekstom, ali ako pogledate iz malo drugačijeg ugla, verujem da biste prestali da maštate o teorijama zavere, o tome da vas prati policija i ko već, i šta će ko da uradi sa vašom privatnošću? Piš pauze za vreme reklama, grickalice i osveženje? Pretpostavljam da kada odete na fb, desnu stranu ni ne gledate, a na sajtovima vas smaraju razni baneri? Sve to može da se promeni…

dečko radi na kompjuteru

Uvod vam možda ne izgleda povezano i kakve sad reklame imaju veze sa vašom privatnošću, pitate se? Nisam „skrenuo“… Ukoliko pogledate stvar iz ugla jednog marketara, situacija postaje više nego jasna. Takođe vam i vrednost Facebook-ovih akcija od 175.589.217.421$ može sugerisati vezu između vaše privatnosti i reklama.

Ostvarenje sna svakog zaposlenog u marketingu bila bi mogućnost da ne razbacuje novac, već direktno, u glavu (ekran) cilja svakog svog potencijalnog kupca reklamom bilo koje vrste. Direktno, idealno, bez i jedne greške. Naravno, to nije moguće, barem ne još…

Valjda bi i san svakog kupca bio da gleda samo reklame koje ga interesuju i pomažu mu. Ako mi kažete da vam reklama nikad nije pomogla ili niste napravili pravu odluku zbog nje, pokupili koje sniženje ili otputovali super last minut ponudom, neću vam verovati.

Kažete smaraju vas reklame? Smaraju i mene… Loše, dosadne, reklame bez poruke i nimalo kreative u sebi, a najviše one koje me ne interesuju. Prašak za veš, ulošci, ne planiram da kupujem stan, niti da upisujem školu za produkciju muzike… Želim svet gde neću videti ove reklame, zato bih žrtvovao privatnost. Isplati li se?

U ovom slučaju izolujmo slučajeve da kompanije žele da kreiraju tražnju, da nas edukuju i stvore u našim glavama potrebu za svojim proizvodima, gledajmo samo na onaj deo proizvoda koji već (ne) želimo i komunikaciju kompanija ka nama. I konačno dolazimo do odgovora, zašto želim svoje podatke da dam sistemima, velikim pre svega, jer verujem da se ne bave izolovanim slučajevima, kao i zbog kvaliteta.

Sistemima su potrebni naši podaci i naša intima, naše misli zbog naših navika, naših kretanja i naših KUPOVINA. Prosto, na određen način će ih iskoristiti kako bi omogućili kompanijama da vas ciljaju i prikažu vam prave reklame. Neki ciljaju sačmarom, neki snajperom. Kompanije, ako ćete me već upucati, neka to bude snajper, molim vas.

Ako prodavnici patika ostavite vaše podatke za newsletter, očekujete dobre ponude za omiljenu marku pošto su vas to već pitali i štiklirali ste na upitniku, ali ne očekujete ponude patika za maturu, ako ste napisali da imate više godina od maturanata. To je najosnovniji sistem gde ste dali nešto svoje privatnosti, ali dobili pravu stvar (nadam se) zauzvrat. Evo pre neki dan sam tako kupio patike i taj mail mi je svakako pomogao.

Šta to znači u praksi. Krenimo od televizije, zašto vas reklame na kablovskim kanalima ređe smaraju, nego one na nacionalnim frekvencijama? Zato što su prilagođene. Najbolji primer je 24kitchen, u pauzi jela koje me zanima, ponudili su mi reklamu za ulje, ok verovatno ću ga zapaziti u prodavnici sledeći put ako su marketari dobro odradili svoj posao. Možda nekog neće zanimati ova reklama, ali u proseku mnogo je verovatnije da hoće na tom kanalu nego na Eurosport-u. Dok na RTS-u u pauzi „Srećnih ljudi“ kada vam i ovako nije ni do čega, gađaju vas sačmarom, pa možda pogode neku reklamu, imaju para da se igraju, a vi možda imate vremena da gledate.

Na internetu je situacija bolja, i zato hoću da ostavim podatke Facebook-u, Google-u, kome je potrebno ako dokaže da će mi zato pružiti bolju uslugu. Facebook zarađuje tako što krajnjim korisnicima prikazuje reklame, kompanije za to plaćaju kao i bilo gde drugde, ali ovde imaju mogućnost vrlo dobre segmentacije. Kada obeležite koliko godina imate, već ste im mnogo olakšali, kada popunite još kako ste obrazovani, ili da li ste u vezi, koji sport volite, ili čime se bavite i koja su vam interesovanja, idete sve dublje u njihovoj potrazi i ciljanju.

Da li ste nekada primetili da ste otišli na neki sajt, a zatim su vam svuda širom neta izašle reklame baš za usluge ili proizvod kompanije čiji je sajt bio? To je opcija zvana retargeting, koja omogućava kompanijama da vas „prate“ tj. pošto ste otišli sa njihovog sajta u okviru mreže za oglašavanje puštaju svoje oglase baš vama.

Skupljajući podatke i shvatajući suštinu vaših mailova, google od prošle godine prikazuje reklame i u okviru samog Gmail interfejsa. Te reklame se ne prikazuju slučajno, već izuzetno kompleksnim algoritmima Google dolazi do odgovora koju reklamu da prikaže nekome ko razgovara sa prijateljem o kupovini auta ili ponudama za letovanje, a koju nekome ko širi smešne priče. Verovatno vama ne izlaze ponude za avio karte, ali nekome ko je često na putu i dogovarao je sledeći poslovni put mailovima, verovatno se prikazuju.

Tako da, ako želite kvalitetnije oglase i manje spam-a, ostavite mogućnost mrežama koje koristite da vas što bolje ciljaju. Koliko god izbegavali vešto reklame, marketari će naći nove načine da do vas dopiru, a ukoliko sarađujete, možda bude malo bolje za obe strane!

Podeli