Završen drugi Studentski privredni forum

Drugi po redu, Studentski privredni forum 2016, održan je u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, u organizaciji Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. U nastavku pročitajte izveštaj sa foruma i bacite pogled na najvažnije zaključke koje smo uspeli da izvučemo.

Zorana Mihajlovic

Oko dve stotine studenata beogradskih fakulteta, različitih univerziteta iz Srbije i regiona, prisustvovalo je dvodnevnom seminaru Studentski privredni forum, u okviru koga su imali priliku da čuju brojna predavanja i panel diskusije o raznim pitanjima koja se tiču studentskog preduzetništva, ali i da se oprobaju u radionicama javnog nastupa i neverbalne komunikacije. Učesnicima su se na svečanom otvaranju obratili predstavnici relevantnih institucija koji su svojim prisustvom dali podršku projektu. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da joj je drago što je nakon godinu dana na istom mestu i što je jedna ovakva inicijativa zaživela.

slika

„U odnosu na prošlu godinu nezaposlenost se smanjila sa 41% na 38%, međutim, našoj zemlji fali preduzetnički duh i to je jedan od razloga što ovaj procenat nezaposlenosti nije još niži“, rekla je ministarka građevine.

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan Simić izrazio je posebno zadovoljstvo što se na Studentskom privrednom forumu pažnja poklanja pitanju regionalne saradnje. „Kao stanovnici zemlje koja sigurnim korakom ide ka Evropskoj uniji, važno je da se fokusiramo na pitanje ekonomske saradnje sa državama Evrope, posebno sa susedima iz regiona“, objašnjava profesor Simić. Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, iskoristio je priliku da učesnike pozove da se angažuju u okviru programa stručne prakse koji je ova institucija pokrenula. „Za 2016. godinu smo obezbedili 5000 mesta za sve studente koji žele da steknu i praktična znanja“, izjavio je Martinović.

Učesnici seminara Studentski privredni forum su imali priliku da usvoje bitna znanja koja će im koristiti u budućim poslovnim poduhvatima. Petar Vasić, stručnjak za marketing na društvenim mrežama i osnivač firme Vasić Media Group, najavio je dolazak Snapchata na prvo mesto najpopularnijih medija. „Ako se opet budemo videli za godinu dana, verujte mi da će 99% vas imati nalog na ovoj društvenoj mreži“, smatra Vasić. On je takođe posavetovao studente da se u slučaju potrebe za reklamiranjem okrenu ovoj socijalnoj platformi, jer po njegovom mišljenju, ona za to ima najbolji potencijal. Osnivač popularnih startapova Photobooth i Čarobni pasulj Nikola Vučićević poručio je mladima da fakultet svakako nije dovoljan za napredovanje u karijeri. „Diploma fakulteta nije dovoljna, takve prijave za posao se bacaju“, ističe Vučićević.

slika

„Morate gledati šta je to budućnost – odvojite sat vremena dnevno da proverite šta je aktuelno, jedino tako možete dobiti neku perspektivnu ideju.“

Naš poznati glumac, sada i profesor Univerziteta Sinergija, Marko Stojanović, prisutnima je na zanimljiv način objasnio značaj neverbalne komunikacije, ne samo u poslovnom smislu, već u svim sferama života. Učesnici su se zabavili radeći vežbe kojima su učili kako da komuniciraju bez reči.

Pogledajte kako je to izgledalo i šta su za Beleške imali da kažu organizatori i učesnici Studentskog privrednog foruma.

Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih je po drugi put organizovao Studentski privredni forum, nakon uspešne realizacije prošle godine. Podršku projektu pružili su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredna komora Srbije.

Cilj projekta jeste okupljanje mladih ljudi, prvenstveno studenata društveno humanističkih nauka, privrednika i ekonomista, kako bi zajedno analizirali privredno stanje u Srbiji i pokušali da odgonetnu mnogobrojna pitanja koja zaokupljuju pažnju mladih.

Podeli