10 genija koji su povećali produktivnost praktikujući polifazan san

24 sata vam je premalo da postignete sve vaše dnevne ciljeve? Čini vam se da vam san jede previše vremena, a i kad se probudite ne osećate se odmorno i u punoj snazi?

Život u današnje vreme deluje preterano ubrzan. Većina nas ima utisak da nam nedostaje vremena i da nam treba minimum duplo više sati tokom dana da bismo sve postigli.

Zamislite da odjednom stvorite mnogo više budnog vremena u kojem ste potpuno odmorni i fokusirani na ono što želite da radite. Upravo to je moguće ukoliko praktikujete polifazno spavanje.

Ovakav ritam sna se razlikuje od uobičajenog monofaznog spavanja (gde spavate od 6 do 8 sati odjednom) po tome što se u njemu spava u intervalima. Dakle spavate više puta dnevno po 20, 30 minuta u zavisnosti od tipa polifazičnog sna koji vam najviše odgovara. U toku dana imate oko 4-5 sati sna.

Polifazno spavanje je postalo veoma popularno zbog toga što se otkrilo da su na takav način spavali nenadmašivi geniji čovečanstva. Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Salvador Dali samo su neki od umova koji su koristili ovakav način sna da bi stvorili više vremena za svoja dela i izume.

Da li polifaznom snu dugujemo mnoge izume koji su promenili čovečanstvo?

Budući da stručnjaci tvrde da ovakav način spavanja može znatno povećati produktivnost i kognitivne sposobnosti, moglo bi se reći da u nekoj meri ipak dugujemo. Zbog toga dosta današnjih preduzetnika i uspešnih biznismena se odlučuje upravo za ovakav ritam sna.

Svi koji su ikad želeli da dodatno izbistre svoj um, ili koji su jednostavno na spavanje gledali kao na gubljenje vremena, su uz pomoć ovakvog spavanja sebi omogućili duže dane ispunjene produktivnijim aktivnostima.

U svakom slučaju, polifazan san se ne preporučuje ljudima koji nemaju optimalno zdravlje. Prekidanje uobičajenog cirkadijalnog ritma može negativno uticati na naše zdravlje, zato promene u načinu sna treba uvoditi polako i oprezno. Ako se odlučite da uvedete spavanje u intervalima, dobro se raspitajte o načinima kako da ga najbezbolnije primenite bez žrtvovanja zdravih navika.

Otkrijte kojih 10 brilijantnih umova su praktikovali polifazno spavanje u infografiku ColossalSleep.

Polifazičan san - geniji koji ga primenjuju

Podeli