Saveti za intervju: kako izbeći 7 najvećih grešaka na razgovoru za posao

Dela govore više od reči. Pre nego što ste čak dobili šansu da se dokažete na novom poslu, morate da proverite da li vas vaš govor tela isključuje već u fazi razgovora za posao. Budući poslodavci od vas očekuju određeno ponašanje na intervjuu za posao. Kako biste prevazišli ovu prvu fazu i izbegli najčešće greške na razgovoru sa posao, pročitajte koje su to greške, kako ih izbeći i razvaliti intervju!

 

Intervju za posao

Moć govora tela

Istraživanja sprovedena na poslodavcima od strane organizacija Career Builder1 i Adecco2 pokazala su da sitnice koje radimo sa našim rukama, očima i telom tokom razgovora šalju signale o nama kojih nismo ni svesni (i koje ne želimo da šaljemo).

 

Ovo su najčešće greške na razgovoru za posao

Kada zapravo budete stekli svest o sopstvenoj neverbalnoj komunikaciji, moći ćete da preduzmete korake kojim ćete izbegavati ove ključne greške na vašem sledećem intervjuu za posao.

Pre traženja posla, pametno je položiti ispite. Evo odličnih saveta za usmeni ispit.

Nedostatak kontakta očima

Studija o izbegavanju kontakta očima koja je sprovedena od strane državnog Instituta za psihijatriju iz Nju Jorka sugeriše da kontakt očima izaziva osećaj ispitivanja, što nas čini samosvesnim i tera nas da skrenemo pogled3.

 

Nervoza

Istraživanja sa Univerziteta Hertfordšir ukazuju da znaci nervoze poput premeštanja u mestu, igranje olovkom, kosom, prstima snižava nivo hormona stresa – kortizola. Tako da je i logično što to radimo u stresnim situacijama, poput razgovora za posao4.

 

Nedostatak osmeha ključan faktor odbijanja kada dođete na intervju

Iz Univerziteta Upsala u Švedskoj stiže nam studija koja sugeriše da kada vidimo nasmešenu osobu, stimulišu nam se neuroni za oponašanje, što i nas izaziva na osmeh stvarajući pozitivno zajedničko iskustvo5.

 

Loše rukovanje

rukovanje na poslu

Rukovanje ima dugu tradiciju. Studija sa Univerziteta Ilinois utvrdila je, da se tokom rukovanja, u našem mozgu aktiviraju neuroni koji izazivaju pozitivna osećanja i poverenje prema osobi sa kojom delimo rukovanje.6

 

Nepravilno držanje

Naučnici sa Univerziteta Nortvestern izveli su studiju o držanju tela. Da, imaju baš puno slobodnog vremena. Kako god, utvrdili su da je loše držanje znak niskog samopouzdanja i da pravilno držanje ostavlja bolji utisak i povećava samopouzdanje.Nije kao da nam je trebala naučna studija da bismo to znali.

 

Prekrštene ruke

Veliki broj stručnjaka govora tela (ako imamo stručnjake, šaptače psa i mačaka, možemo da imamo i za govor tela) kažu da ljudi tumače prekrštene ruke preko grudi kao pokušaj da se nosimo sa nervozom i stresom, iako to ne mora da bude slučaj.Možda je vama jednostavno lakše da držite tako ruke, ali ostavljate neprijateljski utisak.

 

Prenaglašeno klimanje glavom

Stručnjak na temu emocionalne inteligencije Dr. Trevis Bredberi, napisao je da često prenaglašeno klimamo glavom kada želimo da ostavimo utisak da se slažemo sa drugom osobom i da izgradimo zajedničko poverenje. Zato i ne čudi što je ovo jedna od najvećih grešaka tokom razgovora za posao.

 

Kako ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao

Videli smo šta ne smemo da radimo, al’ kako se onda ponašati? Ova 4 jednostavna i efektivna saveta tokom razgovora za posao mogu napraviti veliku razliku između dobijenog posla i još jednog ispaljivanja.

  • Zamislite da ste kralj ili korpulentna devojka u tigrastim helankama. Neka vam držanje bude uspravno i odaćete utisak samopouzdanja, što će uticati da dobijete poverenje za obavljanje posla.
  • Oponašajte svog sagovornika. Reflektovanje sagovornika ima ključnu ulogu u građenju odnosa sa tom osobom. Npr. ako se vidi da je sagovornik uzbuđen dok priča o nekoj temi, trudite se da pokažete entuzijazam svojim govorom tela.
  • Aktivno slušajte. Nagnite se, držite kontakt očima i verbalno pokažite da ste u toku razgovora, tako što ćete ponoviti nešto što je sagovornik izgovorio.
  • Ostavite pozitivan utisak. Ukoliko ste ostavili vaše stvari u sobi ili na stolu, smireno ih pokupite, nemojte žuriti. Rukujte se sa svima, zahvalite se i nasmešite se dok odlazite.

 

Izvori

1Career Builder. (2014). Employers Share Strangest Interview Mishaps and Biggest Body Language Mistakes. careerbuilder.com
2Adecco. (2013). Hiring Managers Believe New College Grads are Unprepared for the Workforce. adeccousa.com
3Schneier, F R et al. (2011). Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Comprehensive Psychiatry, 52(1), str. 81-7
4Ashworth, H. (2011). Why Do We Fidget? sciencefocus.com
5Pshychological Science 11(1), str. 86-89
6Journal of Cognitive Neuroscience. 24(12), str. 2292-2305
7Huang, L et al. (2011). Powerful Postures Versus Powerful Roles. Psychological Science. 22(1), str. 95-102
89 Truths Exposing a Myth About Body Language. pshychologytoday.com

Podeli