Šta je Work and Travel – najbitnije informacije

Saznaj šta je Work and Travel program, šta podrazumeva, ko može da ide, koliko je novca potrebno za W&T  i ostale najbitnije informacije.

work and travel američka zastava

Work and Travel je projekat američke vlade kreiran 60ih godina kao program preko kojeg studenti iz celog sveta mogu da posete SAD tokom leta. Program je namenjen studentima koji žele da upoznaju drugu kulturu, dok zarađuju novac za izdržavanje tokom svoje posete.

Učesnici Work and Travel programa imaju jedinstvenu priliku da dožive SAD mnogo više od običnih turista, jer pored obilaska atrakcija, mogu zaista da iskuse američku kulturu.

Šta Work and Travel program podrazumeva

 • Radna dozvola za četiri meseca;
 • Obezbeđen posao, obično iz oblasti turizma: restorani, hoteli, zabavni parkovi, bazeni, marketi, itd.;
 • Mogućnost pronalaženja dodatnog posla;
 • Nakon četiri meseca imate još jedan mesec turističkog boravka, tokom kojeg vam nije dozvoljen rad.

Ko može da ode

Studenti akreditovanih visokoškolskih ustanova koji polažu ispite u roku i aktivno streme ka diplomi, imaju overen makar jedan semestar i ispunjavaju sledeće uslove:

 • Starosti između 18 i 28 godina
 • Imaju znanje jezika u dovoljnoj meri za sporazumevanje

Šta je sponzor programa i zašto je bitan

Sponzori Work and Travel programa su američke kompanije i nevladine organizacije koje obezbeđuju posao polaznicima programa i odgovorni su da im pruže podršku i vrše nadzor tokom njihovog boravka u SAD.

Učesnici se najmanje jednom mesečno javljaju sponzoru u SAD. U suprotnom, sponzor ukida vizu.

Za sve probleme na koji učesnici naiđu (problem na poslu ili sa poslodavcem), mogu da se obrate sponzoru, koji je dužan da im obezbedi dežuran besplatni telefon.

Kada se održava program

Vreme trajanja programa zavisi od zemlje iz koje studenti dolaze. Za studente iz Srbije period trajanja je obično od sredine aprila do oktobra. Termine polaska birate sami, od onih koji su navedeni u programu.

Kada se treba prijaviti za W&T

Svake godine se određuje broj učesnika za celokupan program. Prijave su otvorene do popunjavanja kvota, što se obično dešava do sredine marta. Što se ranije prijavite, imate veći izbor poslova.

Koja vrsta vize se dobija

Svi učesnici W&T programa dobijaju J-1 vizu. Sa ovom vizom imate pravo da radite maksimum 4 meseca u SAD, a nakon toga imate još 30 dana turističkog boravka (pod uslovom da američke vlasti ne utvrde drugačije).

Kada se aplicira za vizu

Za vizu se aplicira tokom marta, aprila, maja i juna.

Koliko košta ceo program

Cena programa varira od agencije i od programa koji nudi, tj. da li će sav posao za vas uraditi agencija, ili ćete deo posla raditi sami. Takođe vam je potreban džeparac do prve plate. Računajte da vam treba do $2.500.

Koliko se zarađuje

Iznos koji ćete zaraditi zavisi od mnogo toga. Pre svega, da li ćete raditi jedan ili dva posla, koliko ćete tamo trošiti, da li ćete iskoristiti turistički boravak ili ne. Zarada je dovoljna da se pokriju uloženi troškovi i troškovi boravka. Uglavnom ostane novca i za kupovinu i obilazak. Neko jedva skupi pare da otplati troškove, a neko se vrati sa $10.000.

Generalno ljudi vraćaju makar $3.000. Glavno pravilo je: možete zaraditi dosta, ali je pitanje koliko ćete para vratiti. Pored osnovne zarade, nakon povratka u Srbiju može se aplicirati za povraćaj poreza.

Da li se može raditi na više poslova

Viza J-1 daje mogućnost da učesnici W&T programa obavljaju više poslova, sve dok posao obezbeđen od strane sponzora nije ugrožen. Posao koji je sponzor obezbedio se ne može napustiti, u suprotnom se viza ukida.

Dodatni posao se prijavljuje sponzoru programa putem odgovarajućeg obrasca koji se dostavlja sponzoru.

Saveti za Work and Travel

Pre nego što se prijavite na W&T program, razmislite da li je to prava stvar za vas. Ako želite da steknete internacionalno radno iskustvo, postoje drugi programi, gde možete da volontirate ili čak radite posao u struci (poput AIESEC praksi).

Ruku na srce, zarada jeste manja (Ili je nema ako volontirate), ali dobijate relevantno iskustvo za svoju struku. Poslodavci će mnogo više ceniti takvo iskustvo, nego konobarisanje ili pranje sudova.

Ako baš želite da odete na W&T, prvo se dobro raspitajte o svemu, počev od agenciji preko koje biste išli pa do grada u kojem biste radili. Kada se odlučite za agenciju, moraćete da izaberete posao. Da biste saznali što više o poslodavcu, koristite portale kao što su Yelp, Tripadvisor i Glassdoor.

Pretražite grupe na fejsbuku, poruke na forumima, pitajte prijatelje… Što se bolje raspitate, bićete spremniji za sam proces izbora, bolje ćete se provesti i više ćete zaraditi.

Koristi W&T programa

Odlaskom u Ameriku kroz W&T program možete da:

 • Poboljšate znanje jezika
 • Steknete praktično iskustvo u internacionalnom okruženju, što će učiniti vaš CV znatno bogatijim
 • Vidite dosta novih i zanimljivih mesta
 • Upoznate nove kulture i ljude
 • Naučite kako da se starate o sebi
 • Zaradite dosta novca

Work and Travel program zaista pruža mnogo toga. Svi studenti koji su otišli su imali pozitivna iskustva, pa čak i kada su bila negativna.

Podeli