Studentske kartice – vrste, vađenje i uslovi

Studentska kartica predstavlja jedinstveni identifikacioni dokument sa velikom primenom upotrebe, jednostavnošću korišćenja i bezbedosti. Pogledajte kako se koriste i vade studentske kartice, bilo da vas zanima studentska kartica za menzu, bilo da želite studentske popuste drugih vrsta.

Studentske kartice vadjenje i pravilaNajpre treba reći da studentske kartice koriste studentima. Pružaju brojne popuste, omogućavaju ulaz u kulturne i obrazovne ustanove i nude druge pogodnosti studentskog života. Takođe, važno je naglasiti da su u pitanju potpuno bezbedne kartice, zaštićene od mogućnosti falsifikovanja. U pitanju su multiaplikativne i najfleksibilnije vrste kartica na tržištu koje omogućavaju laku nadogradnju i širenje fukcionalnosti posle izdavanja.

Ko ima pravo na vađenje studentske kartice?

Pravo na studentsku karticu imaju svi studenti koji su redovno upisali zimski semestar tekuće školske godine, u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu, i to:

 • studenti čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije,
 • studenti koji sami finansiraju školovanje (samofinansirajući studenti) i
 • studenti fakulteta čiji je osnivač Republika Srbija (državni fakulteti i privatni fakulteti).
 • Studenti do 30 godina starosti;

Vrste studentskih kartica

Postoje četiri vrste studentskih kartica:

 • EYCA KARTICA – Evropska omladinska kartica pruža brojne beneficije svim mladima ispod 30 godina starosti, bez obrzira na to da li su oni učenici, studenti, zaposleni ili nezaposleni;
 • ISIC kartica – prvobitno se koristi kao sredstvo identifikacije na mnogim univerzitetima i školam u svetu. Međutim nije samo u pitanju ID, već njom možete ostvariti preko 150.000 popusta u 126 zemanja u svetu;
 • Studentska čip kartica – pored elektronskog evidentiranja podataka ova kartica sadrži i međunarodne ISIC i EYCA licence koje omogućavaju studntima značajne pogodnosti u zemlji i svetu;
 • EYCA učenička kartica – evidencija elektronskih bonova za ishranu tj. učenička kartica za menzu, elektronska propusnica za ulazak u dom, pogodnosti i popuste širom Srbije i Evrope, pristup brojnim konkursima na različite teme.

Studentska kartica sadrži dva čipa:

 • Kontaktni čip sadrži lične podatke o korisniku, podatke o studiranju, smeštaju studenta, podatke o ishrani, elektronski novčanik, podatke o lekarskom pregledu;
 • Beskontaktni čip kartice koristi se za evidenciju prolaska, otljučavanje/zaključavanje vrata studentskih soba, ulazak u čitaonice i slično.

Studentska kartica za menzu i popusti

Pored toga što se koristi za korišćenje usluga smeštaja i ishrane u okviru Ustanove Studentski centar “Beograd”, koristi se i kao zdravstveni karton u studentskoj poliklinici.

Primarna asocijacija koju studentske kartice imaju među studentima jeste da je svaka od njih zapravo studentska kartica za menzu. Svakako, kada je u pitanju studentska kartica cena obroka je znatno niža i student / učenik se kvalitetno može hraniti za sva tri obroka. Ipak, studentske kartice pored toga što nude čekiranje za obrok u menzama, one nude i brojne druge popuste.

Studentska kartica je osmišljena sa ciljem da podrži mobilnost mladih ljudi i upoznavanja različitih kultura, pa studentske kartice nude veliki broj studentskih popusta za:

 • kulturne događaje i institucije (galerije, muzeje i pozorišta, koncerte, festivale, bioskope),
 • šoping,
 • smeštaj,
 • ishranu i
 • prevoz,
 • popuste na putovanjima u Evropi.

Raspon popusta kreće se od 3 do 100%, a može se destiti i da ne dobijete baš nikakav popust, što sve zavisi od toga da li je određena institucija kulture sklopila ugovor sa organizacijom koja izdaje kartice. Kartice su dostupne svim studentima državnih i privatnih univerziteta starosti do 30 godina.

Studentski popusti na putovanjimaŠta je potrebno za izdavanje studentske kartice?

Dokumenti potrebni za izdavanje studentske kartice su:

 • lična karta,
 • indeks na uvid,
 • popunjen zahtev za izdavanje studentske kartice,
 • obaviti slikanje za karticu i
 • uplatiti izradu kartice.

slika

Studentska kartica se može izvaditi, zameniti ili produžiti, prijaviti nestanak i izvaditi duplikat ili privremena kartica u Službi za informacione tehnologije – Odeljenje za izradu kartica.


Studentska kartica važi dve godine, nakon čega se mora zameniti novom karticom kako bi bila u funkciji. Svake godine, nakon upisa zimskog semestra potrebno je produžiti karticu.

Produžavanje kartice

Da bi se studentska kartica produžila potrebno je da se priloži:

 • popunjen i na fakultetu overen Zahtev za izdavanje kartice,
 • indeks na uvid,
 • potvrda o statusu studiranja i
 • račun o plaćenom produženju prava na ishranu.

Sama zamena, produženje ili vađenje nove kartice može se izvršiti tokom cele godine, a cena varira.

Gubitak studentske kartice

Ukoliko dođe do gubitka studentske kartice, neophodno je da se student javi u Studentski centar, u odeljenje gde se izdaju studentske kartice, kako bi prijavio nestanak kartice. U takvoj situaciji studentu bi kartica bila privremeno zaključana.

Na studentu je da napravi duplikat studentske kartice, nakon što plati nadoknadu za izradu nove kartice. Posle toga, na isti duplikat biće prebačeni svi podaci sa originalne kartice, kako bi student mogao da je koristi.

Takođe, student usled gubitka kartice može izvaditi i privremenu karticu koju može koristiti mesec dana isto kao i originalnu. U tom slučaju student treba da plati depozit. Privremena kartica će sadržati sve podatke kao i originalna. Ukoliko u roku od mesec dana student pronađe svoju originalnu karticu, tada privremenu vraća, reaktivira pronađenu, a ustanova vraća depozit. Ako student ne pronađe svoju originalnu karticu, a sve u roku od mesec dana, izdaje mu se duplikat originalne kartice u iznosu ranije uplaćenog depozita.

Oštećenje studentske kartice

Ukoliko nastupi oštećenje studentske kartice tj. kada je studentska kartica fizički oštećena, korisnik ima obavezu da plati troškove izrade duplikata, nakon čega se vrši izrada.

Ukoliko kartica ne funkcioniše, a nije u pitanju fizičko oštećenja student ima pravo da dobije privremenu karticu, dok se servisom ne utvrdi razlog zašto kartica ne funkcioniše. Ukoliko nije moguće osposobiti karticu korisnik dobija novu karticu o trošku Studentskog centra.

Zloupotreba studentske kartice

Studentske kartice predstavljaju jedinstveni identifikacioni dokument koje koristiti isključivo lice na čije ime glasi i koje je ostvarilo pravo na nju. Strogo je zabranjena svaka zloupotreba studentskih kartica, u smislu davanja drugom licu na korišćenje ili korišćenje tuđe kartice.

Mnoge zanima cena studentske kartice u cilju zloupotrebe, kojom se bave neki studenti kada ih zanima prodaja studentske kartice drugom studentu. Do ovakve zloupotrebe obično dolazi zarad novčane dobiti osobe koja je izvadila i prodala svoju studentsku karticu, dok studentima koji nisu ostvarili pravo na istu, ili druga lica koja nisu učenici / studenti, žele da ostvare popuste, za koje su predvideli da će biti isplativi u odnosu na cenu koja je uložena u “otkupljenu” karticu.

slika

Ukoliko se utvrdi zloupotreba  studentske kartice, studentu se kartica oduzima privremeno ili trajno.


Da li ste do sada imali iskustva sa nekim studentskim karticama? Pišite nam svoje utiske, koja je kartica po vama najbolja i za šta ste je koristili!

Podeli