10 namirnica koje će izbeleti vaše zube prirodno

Preparati za beljenje zuba su sve popularniji među onima koji žele da njihov osmeh bude iznad proseka.

Preparati za izbeljivanje zuba su laki za korišćenje, dostupni i neretko daju dobre rezultate. Iako je izbor preparata veliki i svaki dolazi sa određenim pogodnostima, ljudi se često odlučuju da isprobaju neke tradicionalne pristupe kako bi postigli blistav osmeh. 

Da li ste znali da određena hrana može da vam pomogne da imate lepši i blistaviji osmeh? Nekada se najbolja rešenja ipak nalaze u kuhinji. 

NAMIRNICE KOJE ĆE IZBELETI VAŠE ZUBE

Konzumiranjem pravih namirnice se jača čitav organizam, jača imunitet i čuvaju zubi.  Određene namirnice će istovremeno izbeleti i ojačati zube.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je odličan izbor kada je reč o prirodnom izbeljivanju zuba. Kokosovo ulje pomaže da desni ostanu jake i zdrave, dok u isto vreme čisti usnu duplju i čini dah svežim. 

Ovo popularno ulje je bezbedno za korišćenje i ne oštećuje zubnu gleđ što je važno za samo zdravlje zuba. Nakon buđenja uzmite dve kafene kašičice kokosovog ulja i mućkajte ga 10 minuta, a zatim ispljunite. 

Nakon toga mlakom vodom isperite usta i operite zube kao što inače to radite. Tretiranje zuba kokosovim uljem ne treba da bude češće od 3-4 puta nedeljno. Prve rezultate možete očekivati posle samo nekoliko dana. 

Soda bikarbona

Soda bikarbona je fenomenalan sastojak kada je reč o kvalitetnom i zdravom izbeljivanju zuba. Primena je jednostavna: četkicu za zube isprskati sodom bikarbonom, pa temeljno prati zube dva-tri minuta i isprati. Soda bikarbona se može koristiti u kombinaciji sa pastom za zube.

Kurkuma

Iako je žuta, kurkuma u stvari može da izbeli zube efikasno. Pokvašenu četkicu uvaljajte u kurkumu i temeljno istrljajte zube. Pasta od kurkume se pravi brzo i jednostavno. Potrebno je pomešati 4 kašičice kurkume, 2 kašičice sode bikarbone i 2 kašičice kokosovog ulja, nežno utrljati na zube u trajanju od 3 minuta i isprati usta mlakom vodom. Nakon toga oprati zube kao i inače. 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je bogato acetičnom kiselinom koja pomaže pri uklanjanju mrlja sa zuba. Važno je sirće mešati sa vodom, sa 2,5dl vode i njom mućkati usta kako bi se isprala usna duplja. Nakon sat vremena oprati zube normalnom pastom. 

Jagode

Jagode sadrže maličnu kiselinu što ih čini pogodnima za izbeljivanje zuba. Jednu jagodu pomešati sa sodom bikarbonom dok ne nastane čvrsta masa koja se nanosi četkicom na zube. Smesu isprati nakon 5 minuta i oprati zube regularnom pastom za zube. Ovaj metod primenjivati isključivo jednom nedeljno. 

Kora od banane

Kora od banane je bezopasna i ne oštećuje gleđ zuba zbog čega se može često koristiti. Kora od banane ima moć da zahvaljujći limunskoj kiselini kojoj sadrži izbeli fleke na zubima i ukloni kamenac. 

Sve što je potrebno uraditi jeste unutrašnjim delom kore od oljuštene banane trljati zube 2 minuta. Nakon toga isprati usta vodom i oprati zube običnom pastom. Već nakon 7 dana je vidljiva razlika. 

Kuhinjska so

So samo dodati kupovnoj pasti za zube i time trljati zube nekoliko minuta. Ovu metodu koristiti maksimalno 2 do 3 puta u sedam dana. Za najbolji efekat odabrati krupniju so. Za jače abrazivno dejstvo može se dodati jedna kašičica soli u pastu od sode bikarbone. 

Pomorandža i lovorov list

Mešanjem sveže kore pomorandže i listova lovora se dobija prirodna pasta za izbeljivanje zuba, koja daje i sveži dah. Sve što treba uraditi jeste izrenadati pomorandžinu koru i ubaciti izmrvljeni lovorov list. 

Dodati vodu do željene konzistancije paste. Nakon što se napravi pasta, naneti je preko svih zuba, dobro utrljati i ostaviti da deluje 3 minuta. Zatim, oprati zube na uobičajeni način. Praktikovati 3-4 puta nedeljno. 

Jabuke, celer i šargarepa

Ove namirnice deluju kao prirodni izbeljivač zuba, pored toga što jačaju imunitet. Jabuke, celer i šargarepa podstiču stvaranje pljuvačke, dok u isto vreme ubijaju bakterije koje izazivaju zadah. Redovno konzumacija ovih namirnica će dati svež dan svakog dana. 

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi sadrže mlečnu kiselinu koja sprečava truljenje. Redovna konzumacija jogurta vodi do jačih, zdravijih i lepših zuba. Jogurt je bogat proteinima koji se vezuju za zube i štite ih od napada štetnih kiselina koje izazivaju karijes. 

Svaka od navedenih metoda ima svoje prednosti. Ipak, treba biti obazriv kada je reč o njihovim primenama jer je balans prava reč kada se radi o kvalitetu zube i njihovom izbeljivanju. 

Bez obzira na to koliko neka metoda može biti efikasna, redovno pranje zube je i dalje najbolji način da zubi budu zdravi i postojani, pored redovnih poseta stomatologu.

Podeli