10 razloga zašto je kineska hrana omiljena hrana studenata

Bilo da je u pitanju ispitni rok i stres koji donosi spremanje i polaganje tih ispita, kolokvijumska nedelja tokom koje su živci na ivici ili jednostavno – monotonija, studenti često jedu van studentske kuhinje. Koji obroci su najbolja zamena za dnevnu rutinu u vidu menze? 

Jedan od najpopularnijih izbora studenata, pored tradicionalnog roštilja i pice, predstavljaju specijaliteti iz zemlje sa Dalekog Istoka, odnosno čuvena kineska hrana

Raznovrsnost izbora i bogatstvo ukusa privlače studente da probaju nove stvari, a velika količina povrća i zdravih namirnica daje kineskoj kuhinji početnu predsnot u odnosu na brzu hranu. U nastavku teksta predstavljamo 10 razloga zašto je kineska hrana omiljena hrana studenata

#1 Povoljne cene kineske hrane

S obzirom na to da je studentski budžet veoma ograničen, da je studiranje u Srbiji breme koje sa sobom nosi velike troškove, posebno ukoliko niste iz grada u kom ste se upisali na studije, cena hrane je još jedan od faktora na koje svaki student obraća pažnju.

Upravo zbog toga su povoljne cene kineske hrane jedan od razloga zbog kojih je ona omiljena kod studenata. Osim što su cene veoma pristupačne i dostupne budžetu studenata,  ponuda u kineskim restoranima sadrži obilne obroke. Kineska hrana za studente predstavlja odličan način da pojedu nešto neobično, a usput uštede, i budu siti!

#2 Raznolikost ukusa koje nudi kineska kuhinja

Savremena kineska kultura neguje tradicionalno, dok iznova otvara sebe ka kosmpolitskom viđenju sveta. Tako je i u gastronomskom pogledu, kineska kuhinja ispunjena živopisnim detaljima, začinima i ukusnim sastojcima koji predstavljaju pravu kulturološku poslasticu za svakog ljubitelja sočne hrane sa “dva štapića”. 

Kineska kuhinja se smatra najraznovrsnijom na svetu, sa preko 20 hiljada jela i receptura, pa je tako izbor kineske hrane odličan ukoliko želite da probate nešto novo, a studentima je, nakon istovetne svakodnevne ponude menze, to i više nego dobrodošla opcija.

#3 Kineska hrana nalazi se u blizini fakulteta

Kada je u pitanju kineska hrana Beograd nudi veliki broj restorana na različitim lokacijama, a još jedna pogodnost je što oni nalaze blizu tehničkih fakulteta, Pravnog fakulteta, ali i u blizini Studentskog parka koji je epicentar brojnih beogradskih visokoškolskih ustanova.

Između pauza na predavanjima ili nakon dugotrajnih, iscrpljujućih ispita, visokokalorična i hranljiva jela kineske kuhinje predstavljaju odličan energetski napon. Zbog svoje blizine u odnosu na fakultete, kineski restorani su omiljena mesta suusreta studenata uz neki od specijaliteta koje nudi ova svetska kuhinja.

#4 Nutritivna vrednost i grickalice kao “prava” hrana

Iako se u pripremi mnogih kineskih jela koriste svinjetina i piletina, doduse u manjim količinama i sitnim komadima, nutritivna vrednost kineske kuhinje ogleda se i u sastojcima koji u drugim situacijama spadaju u grickalice. 

Tako je piletina sa kikirikijem jedno od omiljenih jela svih ljubitelja ove kalorične namirnice. Na taj način, studenti mogu da jedu kikiriki kao deo pravog obroka, a ne samo kao grickalicu. Zbog odlične kombinacije piletine, soja sosa i kikirikija, ovo je kaloričan i ukusan obrok, kao i prava “hrana za mozak”.

#5 Kineska hrana se brzo priprema 

Kineska jela su poznata po tome što se veoma brzo pripremaju, bez velikog termičkog iscrpljivanja. Hrana se priprema u voku, tiganju koji podseća na poluloptu i koji se koristi kao jedno od glavnih kulinarskih oruđa u jugoistočnoj Aziji. 

Brza priprema hrane odgovara studentskim zahtevima zbog gustih rasporeda ili manje pauze između dva predavanja pa je zato pogodno obedovati u kineskim restoranima. Ipak, brza priprema hrane ne utiče na kvalitet, a bogatstvo sastojaka čini da kineska hrana odudara od tipične hrane sa kioska ili pekara. 

kinesko jelo sa šapićima

#6 Hrana u restoranu ne zahteva pranje sudova

Život u studentskom domu ili skučenom stanu dovoljno je tesan i težak, bez kulinraskih vratolomija i prljavih sudova koji vise nad glavama studenata poput Damoklovog mača. Obroci u skupim restoranima nisu realna opcija, ali je zato obedovanje u kineskim restoranima pogodno i zbog toga što ne zahteva pranje sudova

Brojni kineski ekspres restorani funkcionišu po principu samoposluge, pa je tako studentima olakšan proces odabira hrane, bez razmišljanja o tome da li će se masnoća tiganja skinuti i da li će ih posle vežbi sačekati puna sudopera od večere. 

#7 Obrok traje duže uz dva štapića

Studenti često traže najraznovrsnije načine da naprave predah od učenja i da knjigu zamene bilo kojim sredstvom, instrumentom ili štapićem. Doduše, ne onim iz serijala o Hariju Potera, već oruđem koje se koristi u “savladavanju” kineskih specijaliteta

Baš iz tog razloga, obrok u kineskom restoranu može da se oduži, pa da se dva štapića iskoriste i kao valjano sredstvo prokrastinacije u trenucima kad mozgu treba odmora, a telu pogonskog goriva za dalji akademski rad. Dakle, kineska hrana za studente takođe predstavlja odličan izgovor za predah.

#8 Može se naručiti za poneti

Period učenja i spremanja ispita i kolokvijuma nekad zna da bude toliko stresan da studenti nemaju vremena ni da pojedu nešto van premisa doma, čitaonice ili stana. Kineska hrana se može naručiti za poneti, pa je tako moguće jesti je dok istovremeno spremate neki važan ispit koji vam oduzima najveći deo dana.

#9 Zdravija je od brze hrane

Često je taj nedostatak vremena zbog ispitnih obaveza ili prezasićenošću hranom iz menze razlog zašto je studentima potrebno da “na brzinu” jedu i da se brzo okrenu učenju. Kiosk sa brzom hranom je opcija koju bi najradije zamenili zdravijom alternativom, a bogatstvo ukusa, povrće i začini koji su odlika kineske kuhinje nude upravo to.

#10 Naučićete nešto novo o kineskoj kulturi

S obzirom na to da studenti često traže razlog da čitaju i uče o svemu što ne uključuje njihovo gradivo, kineska kuhinja može da bude odličan povod da studenti nauče nešto novo o kineskoj kulturi, gastronomiji i načinu spremanja hrane.

Bogatstvo i raznovrsnost kineske kuhinje, uz povoljne cene i meni koji ima ponešto za svakoga, predstavlja pravu alternativu jednoličnoj hrani u studentskoj menzi. Pored toga što kineska hrana nudi ponudu koja iskače iz obrasca tradicionalne brze hrane kod nas, ona je takođe zdraviji nutritivni obrok koji studentima daje potrebnu energiju za sve obaveze koje studiranje nameće.

Podeli