15 izreka inspiracije za učenike i studente

Svi smo primetili gomilu raznih citata na društvenim mrežama. Tu su citati poznatih, uglavnom uspešnih ljudi, najčešće pevača, pisaca, naučnika, motivatora, sportista i neizostavne tročlane ekipe: Merlin Monro, Đorđe Balašević i Čarlsa Bukovskog. Svrha svakog citata jeste da nas natera da dublje razmislimo o nekoj temi ili da nas jednostavno inspiriše. Predstavljamo vam 15 citata koji će vas motivisati da učite i radite na sebi i svom obrazovanju ili da makar sagledate ovu temu iz drugog ugla.

Pribor za pisanje

 

#1 „Živite kao da ćete sutra umreti. Učite kao da ćete živeti večno.“ – Mahatma Gandi

Ne postoji ništa lepše nego živeti u trenutku. Gandi nas je savetovao da uživamo u svakom danu kao da je poslednji, ali da svoja znanja sakupljamo kao da smo besmrtni, jer znanje je ono što će nam večno trebati.

#2 „Kada jednom kreneš odustajati, to ti se pretvori u naviku.“ – Vinsent Lombardi

Svaki student ili učenik ponekad dođe u situaciju kada mu je svega dosta. Tada najlakše izgleda odustati i baciti sav prethodno uloženi trud u vodu. Ova izreka nam u tim trenucima pomaže da istrajemo. Ne dozvolite da vam odustajanje postane navika, bolje naviknite da se borite i kad je teško.

#3 „Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom.“ – Lao Ce

Znate onaj osećaj neposredno pred početak ispitnog roka. Imate gomilu knjiga, a malo vremena. Imate mnogo strana, a malo volje. Imate veliki pritisak, a nemate ispiraciju. Istina je da jednom od nečega morate početi. Napravite prvi korak ka učenju, sve ostalo će posle ići lakše.

#4 “Ništa što je vredno ne dolazi na brzinu. Rad, konastantan i marljiv rad je jedini način da se dođe do rezultata koji će trajati.” – Hamilton Holt

Ovo je druga verzija one narodne mudrosti: “Strpljen – spašen.”. Zaista je tako, naučite da imate strpljenja i tolerancije dok ste još student. Shvatite da ne može uvek sve da bude onako kako ste planirali, imajte na umu da se sve dešava sa nekim razlogom i pokušajte da gledate život sa vedrije strane. Budite vredni i odgovorni i rezultati će sigurno doći.

#5 “Mislim, dakle, postojim.” – Rene Dekart

Sigurno ste ovu izreku već čuli, ali u latinskoj verziji: “Cogito, ergo sum”.

Sposobnost vašeg mozga da zapamtite prošlost i zamislite budućnost je ono što vas odvaja od životinja i drugih ljudi. Nema drugog ljudskog bića na svetu sa istim mislima i sećanjima kao vi. To je dobra vest! Uvek imajte na umu da ste jedinstveni.

#6 “Najbolji način da predvidite budućnost jeste da je stvorite!” – Abraham Linkoln

Devojka čita knjigu

Verovatno ste već čuli da smo mi kreatori sopstvenih života. Iako to zvuči kao kliše, istina je. Ništa vam ne može predskazati vašu budućnost, osim vaše ideje i vašeg rada. Dakle, ne planirajte da vam neko, nekada pomogne oko nekog ispita, sedite i učite. To znači stvarati budućnost samostalno.

#7 “Ključ je u tome da si uvek u društvu onih ludi koji te uzdižu i čije prisustvo iz tebe izvlači ono najbolje.” – Epiktet

Kako biste bili uspešniji učenik i student, družite se sa ljudima koji imaju iste prioritete kao vi. Budite deo grupe koja želi da uči, ako je vama studiranje prioritet, Budite deo sportske grupe, ako ste zainteresovani za fizičke aktivnosti. Uskladite okruženje sa sobom, a ne sebe sa okruženjem.

#8 “Naučite iz jučerašnjeg dana, živite za današnji, nadajte se sutrašnjem.” – Albert Ajnštajn

Uvek imajte na umu da nikad nije kasno da promenite svoj život, svoje navike ili samog sebe. Naučite lekcije iz prošlosti, ali ne živite stalno u njoj. Uživajte u današnjem danu i razmišljajte pozitivno o sutrašnjem. To je tajna uspešnih ljudi.

#9  “Preko noći postane slavan samo onaj ko je danima neumorno radio.” – Henri Ford

Uvek imajte na umu da vašem uspehu predstoji naporan rad. Isto tako, ne omalovažavajte tuđi uspeh, ne znate njihovu priči i nikad ne znate koliko su se trudili da bi postigli uspeh. Ponekad nam možda deluje da je neko uspeo preko noći, ali to se ipak ne dešava tako.

#10 “Izgleda nemoguće, dokle god se ne završi.” – Nelson Mandela

Bez obzira što ponekad imamo jasan cilj pred sobom, nedostatak vere u sebe kaže nam da su naši snovi nerealni. Čitava ta zamka našeg uma nekad će nas čak naterati i da odustanemo. Važno je da znamo da je vera u sebe više nego dovoljna da cilj bude moguć. Nemoguće vrlo često postaje moguće, ako se potrudimo da to ostvarimo.

#11  “Prvo te ignorišu, onda ti se smeju, onda se bore protiv tebe, a onda ti pobeđuješ.“– Mahatma Gandi

Ako previše brinete oko mišljenja drugih ljudi, ovo je pravi citat za vas. Gandijeva misao vodilja je mnogim uspešnim ljudima, koji naučili da ne obraćaju pažnju na stavove ili sumnje okoline. Prestanite da živite u tuđim očima, počnite život u svojim.

#12 “Inteligencija bez ambicije je poput ptice bez krila.” – Salvador Dali

Možda mislite da ste inteligentni, možda to i znate, ali ako nemate zacrtan cilj i plan, vaša inteligencija vam neće puno služiti. Izazovite u sebi želju za uspehom, radite na tome da saznate šta je ono što želite, motivišite se i onda gledajte kako je vaša inteligencija vaše najjače oružje.

#13 “Čovek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovekom koji uopšte ne zna čitati.” – Mark Tven

Sigurno već znate da je za uspešne ljude kvalitet važniji od kvantiteta. Krenite njihovim stopama i pažljivo birajte edukatore, knjige i literaturu. Nije važno koliko knjiga ste pročitali, važno je koje ste čitali i šta ste iz njih naučili.

#14 “Juče sam bio pametan. Stoga sam želeo menjati svet. Danas sam mudar. Stoga menjam sebe.”  – Rumi

Ako želite da se nešto u vašem životu promeni, onda morate početi od sebe. Pokušajte da shvatite da je lepota u očima posmatrača. To praktično znači da samom promenom percepcije možete promeniti i svoj život, bez menjanja konkretnih stvari odmah. Za početak menjajte svoja uverenja i shvatanja, a onda gledajte kako se i realnost menja.

#15 “Diploma ne znači da je čovek koji je ima gotov proizvod, već da je spreman za život.” – Edvard Maloj

Iako je iz ugla studenta diplomiranje ultimativni kraj svih muka i učenja, stvarnost nije takva. Diploma će vam, naravno, otvoriti mnoga vrata i omogućiti mnoge poslove, ali vaša edukacija tek počinje. Formalno obrazovanje će vam omogućiti pristojan život. Samostalno učenje će vam doneti uspeh i bogatstvo.

Imajte na umu da period studiranja sa sobom nosi mnoge promene, uspone i padove. Ne budite skromni, verujte u sebe, motivišite se, inspirišite i sebe i druge. Ako ponekad pokleknete, pratite ljude koji su uprkos svemu uspeli. Internet je pun priča ljudi koji su ostvarili svoje snove. Čitajte o njima sledeći put kada osetite da motivacija nestaje. I zapamtite, niste sami u tome, mnogi vaši vršnjaci se osećaju slično.

Podeli