8 saveta za nezgodne situacije

U frci si, nemaš pojma šta da radiš, koga da zoveš. Kažu da dobri saveti zlata vrede, a mi smo izdvojili osam najboljih za nezgodne situacije. Neki su možda već poznati, a neki sigurno nisu. Dakle, više nema problema ako zaključaš ključ u autu ili nemaš više kredita.

Hitan pozivLopov na bankomatu

Ukoliko te neko bude prisiljavao da podigneš novac na bankomatu, ukucaj PIN naopako. Ne znam samo kako se toga nikada ne sete u filmovima. Primera radi, ako je PIN 1234, ukucaj 4321.  Bankomat će dati novac, ali će to prepoznati kao poziv upomoć i alarmiraće policiju. Svi bankomati bi trebalo da su tako tako programirani, a u bankama često zaborave da kažu ovu, možda najkorisniju, informaciju. Ako je PIN neka kombinacija slična 1221, možda bi bilo dobro da se raspitaš u banci.

Svetska hitna pomoć ili policija

Gde god da se zatekneš (a imaš mobilni telefon kod sebe), uvek možeš, u vanrednim situacijama, da pozoveš hitnu pomoć ili policiju. Nije važno ako si u Indiji ili Kini ili negde u sred Tihog okeana – ljudi misle na sve. Ukucaj 112, i telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na kojoj se nalaziš. Zatim će se na displeju pojaviti spisak svih hitnih službi za područje na kom se nalaziš.
Inače, ovaj broj možeš da ukucaš čak i ako je tastatura zaključana. Već te vidimo kako pokušavaš. Doduše, još nismo ustanovili kako to funkcioniše kod onih telefona sa „tač“ ekranima.
Kad smo već kod broja za hitne slučajeve, moramo da napomenemo da su od 21. maja 2012. godine promenjeni brojevi hitnih službi (dodat je broj 1 ispred), pa je sada:

  • policija – 192,
  • hitna pomoć – 194,
  • vatrogasna služba – 193,
  • vojna hitna pomoć – 1976,
  • služba za obaveštavanje i uzbunjivanje – 1985,
  • pomoć na putu – 1987 i
  • vojna policija – 19860

Zaključani ključevi

Verujemo da se svima desilo da mu ključevi ostanu zaključani u autu. To ćemo rešiti uz pomoć jedanog rezervnog ključa za daljinsko otvaranje vrata. I mobilnog telefona, naravno. Drži mobilni telefon nekih 30-ak centimetara od vrata, dok osoba sa rezervnim ključem približi ključ svom telefonu i drži pritisnuto dugme za otključavanje.
Mi smo testirali, znamo da funkcioniše, bez obzira na daljinu na kojoj se nalazi osoba sa rezervnim ključem.

Tajni štek baterije

Nokia je osmislila tajni štek u kom krije rezervna baterija. Ne otvaraj odmah telefon, štek se nalazi u samoj bateriji. Dakle, kako doći do rezerve? Ukucaj *3370# i telefon će imati 50% napunjenu bateriju. Nismo još testirali, čekamo da se nekome isprazni baterija.
Što se tiče punjenja rezerve, ne brini, napuniće se tokom sledećeg punjenja telefona, pomoću punjača, naravno.

Lopov nema nikakvu korist od krađe mobilnog telefona

Verovatno nas niko neće poslušati, ali hajde da probamo. Dakle, ukucaj *#06# na mobilnom telefonu i pozovi. Na displeju će se pojaviti 15-cifreni serijski broj. Zapiši taj broj negde i nemoj da ga izgubiš, ali ga ne čuvaj u novčaniku, za svaki slučaj. Ako se desi da lopov ukrade telefon, pozovi operatera, izdiktiraj serijski broj i operater će blokirati telefon. Džabe lopovu i krađa i telefon, jer ovo neće otključati nikako, pa ni menjanjem sim kartice.
Neki telefoni imaju i opciju zaključavanja sms-om. Dakle, u opcijama možeš naći kod, koji u slučaju krađe, pošalješ sa drugog telefona sms-om, ukradeni telefon taj kod „pročita“ i desi se ista stvar kao i u prethodno navedenoj situaciji.

Lažan poziv

Noviji telefoni, a možda i neki stari, imaju opciju „Lažan poziv“ (Fake call). U okviru nje imaš niz drugih opcija kao što su: snimanje glasa (kao, pričaš sa nekim), ime osobe koja će se pojaviti na displeju, kao i vreme reagovanja posle pritiskanja željenog dugmeta. Autor ovog teksta je snimila glas majke, a ako se njena majka prodere nekom manijaku u slušalicu, sigurna je da će pobeći glavom bez obzira.
Doduše, „Lažan poziv“ je dobar i za druge situacije, verujemo da je tvoja mašta već stvorila neke.

Hitni komplimenti

Sediš kući, nije ti ni do čega, misliš da ne ličiš ni na šta, da te niko ne voli… Ma totalna depresija. Ukucaj www.emergencycompliment.com i dobićeš kompliment. Doduše, na engleskom.

SOS kredit

Pri-pejd korisnici imaju tu mogućnost. Evo liste:

  • Vip – 061, 060: Šalje se sms sa sadržajem SOS na 1261 ili
  • Telenor: 062, 063, 069: Šalje se sms sa sadržajem SOS na 1717 ili pozivom 063/9000 (taster 1, opcija 2)
  • mts: 064, 065, 066: Ukucaš *100# i izbereš opciju Express kredit.

Podeli