9 stvari koje morate proveriti pre iznajmljivanja automobila

Za one koje posao ili godišnji odmor vode do udaljenih destinacija, a nisu u mogućnosti da krenu svojim automobilom, uvek je na raspolaganju usluga rent a car. Iznajmljivanje automobila i skutera nije novina, ova usluga postoji već decenijama u mnogim metropolama pa i najmanjim turističkim mestima širom sveta. Iskusniji zakupci znaju sa čime se sve mogu sresti kada unajme vozilo, a evo o čemu treba da vode računa oni sa kraćim ili nikakvim stažom u vožnji iznajmljih četvoro ili dvotočkaša.

Koje vozilo je optimalno za najam

Pre dolaska u agenciju za iznajmljivanje automobila ili skutera treba razmisliti koje vozilo će najsavršenije odgovarati trenutnim potrebama. Ukoliko je razlog putovanja posao i to u veći grad ili metropolu od više miliona stanovnika, idealno bi bilo uzeti manji gradski auto. Najam ovakvog automobila koštaće manje, a da ne govorimo o potrošnji goriva na kojoj se takođe sa manjim potrošačem mnogo štedi. Ako je pak rent a car potreban za duže međugradske relacije ili putovanja preko granice, najbolje je uzeti jači automobil veće kubikaže. Ovako će vožnja biti kraća i udobnija. Oni koji su se našli na ostrvu gde su došli zbog odmora, uvideće da je najbolja varijanta iznajmljivanje skutera. Mala potrošnja i lako kretanje kroz saobraćajnu gužvu, pojednostaviće obilazak destinacija koje su oivičene morem.

Svakako jedna od najvažnijih stvari, na koju se većina ljudi i oslanja prilikom odabira usluge, jeste reputacija kompanije. Ako je agencija za iznajmljivanje automobila i skutera na glasu kao dobar pružalac usluga koji poštuje svoje korisnike, svakako je to plus. Još jedan indikator pouzdanosti agencije može biti i da u sklopu kompanije ima i auto školu. To znači da su morali da prođu dodatne zakonske procedure kako bi mogli da obavljaju i ovaj posao. Sopstvena auto škola je svakako dokaz pouzdanosti i ozbiljnosti agencije od koje iznajmljujete vozilo.

Depozit – imate li novca i kada se ovaj iznos ne vraća

 Pre uzimanja vozila u najam Rent a car agencije će se pobrinuti da dobiju određeni depozit, čija će visina zavisiti od vrednosti vozila kao i dužine perioda na koji se iznajmljuje auto. Depozit tako može iznosti od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Ovim novcem se pokriva eventualna šteta ili kvar koji nastane na vozilu dok je iznajmljeno (čak i kada je na parkingu, a vozač nije u blizini u trenutku oštećenja), a korisnici mogu položiti depozit u kešu ili kreditnom karticom. Zato pre iznajmljivanja vozila treba voditi računa pod kojim konkretno uslovima novac od depozita neće biti vraćen, a ovo se takođe definiše Ugovorom o najmu vozila.

Da li vozilo ima oštećenja

Auto koji se rentira mogao je do tog jutra voziti neko drugi i napraviti štetu koju su agenti prevideli. Zato je važno voditi računa o tome jesu li oštećenja evidentirana. Ugovor o iznajmljivanju potpisuje se uglavnom neposredno pre uzimanja vozila, pa se ne smeju ignorisati oštećenja koja nisu navedena u tom dokumentu, a vidljiva su na automobilu. U ovakvoj situaciji ključno je sa agentom potpisati promenu Ugovora, kako bi ona sadržala opis realnog stanja vozila koje se iznajmljuje. Bitno je pobrinuti se da ovo bude praksa i za nedostatke ili štetu na rezervisanim dodacima uz vozilo.

Navigacija, dečja sedišta, wifi i druga oprema dodatno će olakšati putovanje iznajmljenim automobilom. Zato je najbolje pre preuzimanja ključa proveriti šta sve od dodatne opreme ulazi u cenu najma vozila. Neke od agencija u ponudi imaju i više stotina modela automobila i drugih vozila, pa će pojedini biti adekvatnije opremljeni za potrebe zakupaca koji putuju sa porodicom ili prijateljima, dok će drugi više odgovarati vozačima koji putuju sami i kreću se poznatim terenom.

Šta sve pokriva osiguranje

 Vrlo važna stavka kod iznajmljivanja vozila je – kako je osigurano. Zato je ključno proveriti da li osiguranje pokriva samo određenu vrstu štete ša učešćem vozača, odnosno zakupca vozila, ili će u slučaju oštećenja, kvara ili krađe, osiguravajuća kuća platiti sve. Takođe, postoji varijanta osiguranja i samog vozača – od povreda ili smrti u slučaju saobraćajne nesreće. Odluka koja usledi nakon detaljnog razmatranja opcija osiguranja može eventualno da spreči veliki finansijski gubitak. Zato „razrešena kesa” u ovom slučaju može doneti veliku uštedu. Ako pogledamo statistiku, saobraćajne nezgode su više pravilo nego izuzetak, te valja dobro razmisliti kako preduprediti moguće posledice.

Šta ulazi u cenu najma

Kada zakupac odabere vrstu osiguranja vozila ili samog vozača, sledeći važan korak je provera da li željeno osiguranje ulazi u cenu najma vozila. Neke agencije propisuju kao obavezu pojedine vrste osiguranja, te oko ovoga zakupci nemaju ponekad mnogo izbora. Gorivo takođe u većini agencija ne ulazi u cenu, a zakupac je dužan da vrati automobil sa istinim nivoom benzina ili dizela. Registrovanje dodatnih vozača može biti još jedna stavka za plaćanje prilikom iznajmljivanja automobila i skutera. Nije na odmet proveriti i kolika je tolerancija u kašnjenju prilikom vraćanja rentiranog vozila i da li se prekoračenje ovog vremena tretira kao da je auto zakupljen još jedan ceo dan. Neke agencije tolerišu kašnjenje od pola sata, pojedine do sat vremena.

Novčanik i autić

Gde možete voziti iznajmljeni auto i skuter

Većina agencija dozvoliće vožnju svojih automobila samo na teritoriji zemlje u kojoj posluju. Ovo bi trebalo da bude naglašeno zakupcima vozila pre iznajmljivanja, ali ukoliko nije, a planiran je prelazak granice, treba proveriti gde i pod kojim uslovima rentirani auto može da ide. Ako je pak put u inostranstvo planiran ili neizbežan, valja proveriti da li sam auto ispunjava uslove prelaska granice u zemlju koja je željena destinacija, kao i u tranzitne države.

Da li je u iznajmljenom automobilu dozvoljeno pušenje

Pušači naročito treba da vode računa da li smeju da pripale ili pak da dozvole suvozaču ili ostalim putnicima da puše u iznajmljenom automobilu. U gotovo svim vozilima koja se iznajmljuju pušenje nije dozvoljeno, a kršenje ove zabrane imaće za posledicu novčanu kaznu. Ipak, postoji nada i za one koji ne mogu bez cigarete ni pola sata tokom gradske vožnje. Detaljnijim istraživanjem ponude, svako može pronaći vozilo za rentiranje koje odgovara njegovim ili njenim potrebama i navikama.

Sve u svemu, najam vozila nije stvar kojoj treba olako prići. Kratko istraživanje pre iznajmljivanja može većinu poštedeti glavobolje i uštedeti značajnu sumu novca. Zbog toga je ključno obratiti pažnju na detalje iz ovog teksta, a onda – srećan put.

Podeli