`Ajdemo u planine

Nakon napornog ispitnog roka tokom januara i februara studenti jedva čekaju mali predah i priliku da makar na nekoliko dana skoknu negde van grada. Za ljubitelje skijanja, ali i za one koji to nisu, postoji pregršt načina za uživanje u slobodnim danima, čarima zime i dobrog provoda.

Ukoliko nemate dovljno vremena, sredstava ili je pak nešto drugo u pitanju, da otputujete negde van Srbije ne treba očajavati. I kod nas ima mnogo toga u ponudi. Malo istraživanja i možete se iznenaditi na šta ćete sve naići.

planina

Zima, planina, Srbija i prve asocijacije svima verovatno jesu Kopaonik ili Zlatibor. Skijanje, dobar provod su sinonimi za ove dve planine, na koje ne treba previše trošiti reči.

Ukoliko, međutim, ipak želite da pobegnete iz ove gužve, istražite neke nove destinacije, opet, pred vama je veliki izbor. Mi ćemo vam predložite samo nekoliko planina koje možete posetiti u Srbiji, a koje, zaista, imaju šta da ponude.

Stara planina, koja se nalazi nedaleko od Knjaževca predstavlja najveću planinu u istočnoj Srbiji. Planina u kojoj je turizam u razvoju, jedna on najlepših naših planina. Gotovo pet meseci godišnje je pod snegom, i sa nekoliko ski staza prava je prilika za ljubitelje zimskih sportova.

Tara, planina koja se nalazi u zapadnom delu Srbije. Možda odličan izbor za skijaše početnike. Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom 500m, i dužinom staze od 3-5 kilometara. Takođe nudi i veliki izbor znamenitosti koje treba posetiti.

Druga mogućnost za one koji žele da možda prvi put stanu na skije jeste planina nedaleko od Valjeva, u centralnom delu Maljena, Divčibare. Žičara i ski staze idealne za početnike, pa ukoliko želite mirniji odmor to je sigurno dobar izbor.

Goč, planina koja se nalazi iznad Vrnjačke Banje. Mesto za odmor, ali takođe pruža mogućnost za skijanje i zimske sportove. Skijanje noću je ono što posetiocima pruža poseban doživljaj.

Za one sa malo avanturističkog duha, ili ljubitelje planinarenja na raspolaganju je Rudnik. Izazov predstavlja osvajanje Cvijićeveog vrha, najvećeg u Šumadiji, ili strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvica koji se završava zidinama Jefininog grada.

Na kraju, zašto da ne, treba napomenuti i Avalu, planinu nadomak Beograda. Idealno mesto za beg iz grada na nekoliko sati, izlet sa društvom i provod u prirodi.

Na vama je samo da se spakujete, izabarete najbolje prema svojim afinitetima, i još jedna zimska avantura može da počne!

Podeli