Back to school – zadovoljni ili ne?

Vraćate se u učionice zato što želite ili zato što “morate”? Da li ste tu zbog sebe, roditelja, prijatelja, diplome ili nečeg drugog? Bitno je da učimo i radimo ono što volimo, za sebe i zbog sebe!

Knjige za fakultet

Srednjoškolske klupe odavno su popunjene, neki su čak i sa ekskurzijama završili, fakultetske se polako popunjavaju. Prvi dan obično i dalje vlada raspoloženje sa raspusta, sledi prepričavanje doživljaja, grljenje i cmakanje ortaka, šetanje nove odeće i eventualno nabačene boje.

Nego, došli smo da učimo, zar ne? Svi bi naravno voleli 12 meseci raspusta i slično tome, ali realno, da li smo zadovoljni povratkom u učionice? Veoma važna stvar, da budemo iskreni prema sebi, da li zaista želimo da budemo tu?

Učenje nije lako, isto tako nije ni obavezno, ako izuzmemo osnovno obrazovanje. Zašto su onda učionice prepune ljudi koji ne žele da budu tu?

Bez fakulteta neće više moći ništa da se radi, bez fakulteta si niko, nemoj da se mučiš u životu kao mi, pametan si trebalo bi da završiš nešto, previše često se čuje od baka, deka, roditelja, zar ne?
Pa, to donekle i jeste istina, ali sa druge strane, niti smo svi isti, niti treba da budemo, niti je fakultet za sve. U ostalom ko bi čistio ulice, donosio poštu, pravio hleb, valjao asfalt, sekao meso, sadio krompir, i ostale osnovne poslove, bez kojih ni jedan menadžer ne bi imao svoju ulogu?

Tako da (moj) odgovor je, ne, ne morate završiti fakultet, ali sami procenite šta je bolje za vas!
Zar nije gore mučiti se godinu, dve dana, pa čak i po deceniju, gubiti dragoceno vreme, mladost, da bi se na kraju shvatilo da nešto nije za nas, pa opet završiti na istom?
Uzmimo tu trošak studija, kao i  to da ste za to vreme mogli raditi i ostvariti potencijalnu zaradu.

Učite za sebe! Učite ono što vas interesuje, što volite, jedino tako ćete biti srećni i ispunjeni!

Nisu sve industrije profitabilne, kod nas čak malo koja jeste, mora se od nečega živeti, pa ipak moramo gledati i racionalno, ali ono što uvek ostaje, jeste mogućnost da pored formalnog obrazovanja učite sami ono što volite. Neko vam brani da kupite dobru knjigu ili odgledate na internetu besplatno predavanje na temu koja vas interesuje?
Ne treba da vas brine da trošite vreme uzalud, da nećete moći da se zaposlite, ako nemate napismeno da znate to što znate. Najbolji će svoj put naći uvek, sa diplomom ili bez nje, bilo da ceo život rade u jednoj industriji ili ih promene nekoliko. Trudite se i budite najbolji u onome što radite, volite.

Sve ovo ne znači da ne treba da poslušate rodbinu i prijatelje, ali ipak morate znati i na kraju sami odlučiti šta je najbolje. Možda ćete pogrešiti, ali bolje tu grešku ispraviti nakon godinu dana, nego još 3 ili 4 studirati šta vas ne zanima.

Od momenta upisa studija, do momenta diplomiranja ili zaposlenja, veliki broj poslova za koji se obrazuje neće postojati. Budite u korak sa vremenom, čak i ako formalne studije to nisu.
Ne možete u slobodno vreme da vežbate vođenje fiskalne politike, niti da naučite da pilotirate, ali možete da pratite dešavanja, trendove, istražujete oblasti interesovanja, pratite dešavanja na tržištu koja vas interesuju i njihove potrebe.

Tu su i razne organizacije, kao što je petnica, ili razne studentske organizacije kasnije, npr. AIESEC.  Radite, učite, napredujte, interesujte se, upoznajte ljude, gradite poznanstva, prijateljstva, nikad se ne zna ko će vam sutra biti šef ili podređeni, možda kum.

Kako ćete znati da li ste pogrešili ili ne? Jednostavno, vaše zadovoljstvo će vam to pokazati!

Podeli