Bakterije u urinu: dijagnostika i lečenje

Urinarne infekcije česta su pojava današnjice i zdravstveni problem koji pogađa veliki broj ljudi, različite starosne dobi. Ova akutna bolest može obuhvatati infekciju bubrega, uretre ili bešike, ali kod većine pacijenata ona uključuje samo donji urinarni trakt.

Najčešćim uzročnikom za razvoj ove bolesti smatraju se bakterije od kojih je svakako najpoznatija Ešerihija koli, ali i gljivice (poput kandide).

Statistički podaci ukazuju da učestaliju upalu koja se javlja kod žena nego kod muškaraca, a posebno osetljiva grupa su trudnice.

U današnje vreme veoma je lako utvrditi prisustvo bakterija u mokraći, kako zbog izraženih simptoma koji izazivaju nelagodu, tako i zbog lake i brze dijagnostike. Ujedno pristuna je visoka uspešnost lečenja, kako lekovima tako i nekim prirodnim preparatima od kojih je u ovoj borbi svakako najpoznatiji uvin čaj.

Simptomi koji se mogu javiti

Kao i svaka druga bolest pa tako i bakterije u mokraći odnosno urinu mogu se manifestovati kroz različite simptome, koji mogu biti blaži i zanemarljivi ili jaki i neprijatni. Takođe, od svakog organizma pojedinačno zavisi i kako će i u kojoj meri svaki od mogućih simptoma ispoljiti.

U najvećem broju slučajeva javlja se snažan nagon za mokrenjem koji ne nestaje i ne prestaje, a javlja se iznenada, zatim se može očekivti osećaj peckanja tokom mokrenja koje je i učestalo, a može se javiti i bol u karlici posebno kod žena.

Osim ovih osnovnih promena, mogu se javiti i promene u urinu koji može promeniti boju, može se čak javiti i krv, može izgledati zamućeno i imati jak i neprijatan miris.

Uz to, povišena telesna temperatura takođe se može javiti kod određenog broja pacijenata u zavisnosti od faze bolesti i samog organizma.

Postupak dijagnostike

Nakon pojave simptoma koji mogu biti zabrinjavajući u prvom koraku potrebno je obratiti se izabranom lekaru. On će obaviti razgovor sa vama, uzeti anamnezu i podatke o simptomima i tegobama koje osećate, koliko dugo i da li ste nešto preduzeli do sada.

Nakon toga uputiće vas na dalju dijagnostiku koja podrazumeva analizu uzorka urina.

To danas radi svaka državana i privatna laboratorija i rezultati stižu relativno brzo, sa jasnim oznakama da li postoje odstupanja ili ne.

Ako se potvrde bakterije u urinu, sledeći korak može biti nastavak dijagnostike laboratorijskom analizom koja se naziva urinokultura. Ona precizno identifikuje prisustvo bakterije uz antibiogram – rezultati ispitivanja na osetljivost izolovanih mikroorganizama na antibiotike.

Sa oba rezultata potrebno je upoznati izabranog lekara kako bi se primenila adekvatna i delotovorna terapija koja ima za cilj ublažavanje simptoma i izlečenje.

Terapija i proces lečenja

Veoma je važno da se simptomi na vreme prepoznaju i da se reaguje u prvoj fazi razvoja bolesti jer su efekti lečenja tada najdelotvorniji. Dok čekate radno vreme lekara možete popiti šolju uvinog čaja ili čaja od svežeg peršuna koji su se pokazali kao izuzetno delotvorni u ovom slučaju i za ove tegobe.

A onda čim dođe vreme potražite savet lekara i plan terapije.

Preporučuje se da problem bakterije u urinu ne lečite sami, pogotovo ako tegobe traju više dana. Da savete lekara poštujete i primenjujete tarapiju baš onako kako je propisana.

Takođe, preporučuje se da par dana mirujete i posvetite se sebi dok tegobe ne prođu. Posao može da sačeka.

Lekari će u zavisnosti od situacije propisati neki antibiotik ili lek na prirodnoj bazi, opet u zavisnosti od aktuelnom stanja i tegoba koje imate, ali i činjenice da li je reč o trudnici ili ne, detetu, ili o određenoj starosnoj grupi.

Dodatni saveti i preporuke

Osim lekova koje će vam propisati lekar kojih se treba strogo pridržavati kako bi uspešnost lečenja bila maksimalna, treba da obratite pažnju na još nekoliko stvari kako biste svom organizmu pomogli u procesu oporavka.

Savetuje se da se tokom procesa lečenja potpuno iz upotrebe izbace sva gazirana pića. Uz to veoma je važno da se povede računa o ishrani, te se savetuje da se smanji unos hrane koja ima veliki udeo životinjskog proteina. Ovo je važno s obzirom da molekuli koji nastaju varenjem hrane koju jedemo i te kako utiču na rast bakterija u mokraći.

Shodno tome stručnjaci savetuju da se poveća unos hrane bogate polifenolom, nutritijentima koji važe za jake antioksidanse. A to su pre svega namernice poput soka od borovnice i sok od brusnice (nezaslađeni), sveže borovnice, nezaslađeni jogurt, crni čaj i crna čokolada.

Preporučuje se i pojačan unos vitamina C putem prirodnih izvora – cirtusno voće, crvena i žuta paprika, brokoli i kelj.

Redovno hidriranje i uzimanje vode je takođe važno, jer smanjeni unos tečnosti smanjuje pražnjenje bešike čime se stvara idealna atmosfera da se bakteriju u urinu razmnožavaju.

Posavetujete se sa vašim lekarom ili farmaceutom koji još prirodni preparat možete koristiti kako biste ubrzali proces oporavka i smanjili neprijatne simptome.

Podeli