Blefaroplastika – za pogled koji zrači mladošću i lepotom

Kažu da su oči ogledalo duše, i da su one prvo što ljudi primate na vama. Zato bi lepo bilo da imamo zavodljiv, mladelački pogled, pun samopouzdanja. A da li je to tako? Lepota je ideal kome svi težimo, u svakoj sferi života. Tako i naše lice negujemo kako bi bilo što lepše, i kako bi što duže zadržalo mladost i svežinu. Kad smo mladi, sve je lako i jednostavno – uz dobru šminku svaki nedostatak je lako rešiv. Ali šta kad se pojave kesice ispod očiju, kad se kapci spuste, odajući brojne godine na licu? Tada problem rešava blefaroplastika.

Šta je blefaroplastika?

Estetska hirurgija pod ovim pojmom podrazumeva operaciju kapaka i podočnjaka, u cilju njihovog zatezanja i podmlađivanja. Budući da je koža kapaka izrazito tanka, oni vrlo lako gube elastičnost. Iz tog razloga vremenom dolazi do pojave bora, spuštanja kapaka i promene oblika usled nagomilavanja masti, a mogu se javiti i takozvane kesice ispod očiju. Cilj operacije jeste ukloniti višak opuštene kože i masnog tkiva sa gornjih i donjih očnih kapaka, kako bi se licu vratio podmlađen, osvežen i zategnut izgled. Budući da podizanje kapaka u svetu estetske hirirgije spada među lakše operativne tehnike, i da su rezultati veoma primetni, ono kod oba pola predstavlja jedan od omiljenih zahvata. 

devojka zateze kozu oko ociju

Pre same operacije…

Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić sadrži tim stručnjaka koji su tu da svojom posvećenošću i kompetentnošću pruže klijentu sigurnost i jedno prijatno iskustvo. Pre same operacije klijent je potrebno da sa izabranim hirurgom precizira rezultat koji želi da postigne. Prilikom pregleda, hirurg će utvrditi koji je zahvat potrebno izvesti kako bi se postigao željeni rezultat, budući da postoji mogućnost operisati samo gornje kapke ili samo donje, kao i kombinacija oba.

Kako izgleda operacija?

Prilikom samog zahvata hirurg će po prethodno obeleženom crtežu eliptično odstraniti višak kože i masnog tkiva sa gornjeg kapka. Estetska hirurgija na prvom mestu ima za svrhu lepotu, pa se tako i u ovom slučaju rez pravi u prevoju kapka, gde će biti potpuno neprimetan. U slučaju da postoji potreba za operacijom podočnjaka, hirurg će napraviti rez na donjem kapku neposredno ispod trepavica. Ukoliko je potrebno samo ukloniti masno tkivo, gde ne postoji višak kože, postupak se vrši preko vežnjače (konjuktive), odnosno sa unutrašnje strane kapka. Ovaj slučaj je idealan sa estetske tačke gledišta jer nije potrebno praviti rezove na kozi, a samim tim i ne ostaju ožiljci. 

Koliko traje postupak?

Kao što smo već pomenuli, podizanje kapaka spada među lakše i kratkotrajne operacije. Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić je izvodi u lokalnoj anesteziji  u trajanju od 30 minuta za gornje kapke, i u opštoj anesteziji za donje kapke, u trajanju od 45 minuta.

Kako izgleda oporavak?

Važno je u prvih 24 sata nakon operacije stavljati hladne obloge na kapke i mirovati, kako bi oporavak bio što kraći i prijatniji. Neželjeni efekat koji se javlja u tim prvim trenucima jesu otoci i modrice oko kapaka, ali uz mirovanje i pridržavanje saveta lekara, oni se povlače već u narednih nekoliko dana. Nakon nedelju dana se skidaju konci, tako da se već tada možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Topla je preporuka da u prvim nedeljama nakon operacije nosite tamne naočare za sunce, kako biste zaštitili osetljivu kožu oko očiju, a i kako biste sprečili da eventualno prašina dođe do očiju i izazove komplikacije.

Da sumiramo, uz podizanje kapaka možete na relativno jednostavan način vratiti svojim očima mladelački i osvežen izgled. Klinika za estetsku hirurgiju Dr Colić broji više od 20 000 zadovoljnih klijenata širom sveta, što dosta govori o kvalitetu i pouzdanosti usluga koje pružaju. A kako tehnologija i nauka napreduju na svim poljima, tako i estetska hirurgija više ne predstavlja luksuz, već potrebu. Jer svi želimo, i imamo pravo da budemo lepi, i da se osećamo dobro u svojoj koži.

Podeli