Dobra pernica za školu – kako izabrati

Pored izbora školskog ranca, izbor pernice za školu je drugi važan faktor za kvalitetno praćenje nastave vašeg deteta, postizanje zadatog i uslov za dalje napredovanje. Ako nam ne verujete onda se niste susreli sa situacijom kada gumica za brisanje zaprlja ceo list, bojice se uporno lome, a olovka ne ostavlja dobar trag.

prikaz pribora za školu na radnom stolu

Deo svake pernice za školu je školski pribor: olovke, gumice, bojice, zarezač… i koji mora da bude izabran po nekim standardima.

Koliko je komplikovano izabrati odgovarajući model, da li je visoka cena pernice garant kvaliteta, da li je svaka puna pernica odličan izbor? Donosimo odgovore na ova pitanja i savete koji vam mogu pomoći u odabiru pa zato nastavite sa čitanjem daljeg teksta!

Pernice za školu – kako izabrati kvalitetnu?

Većina roditelja bira modele koji su napunjeni školskim priborom (pernice na sprat) ne razmišljajući da li su takve pernice za školu i dovoljno dobre za uzrast vašeg đaka.

Osim izbora prema kategoriji školskog pribora, od pernica za školu se očekuje da se:

  • lako i brzo otvaraju i zatvaraju, 
  • da dimenzijama lako staju u svaku torbu, 
  • da su pregledne pri otvaranju
  • da sadrže minimum komplet od 12 drvenih bojica, 12 flomastera, olovke, gumice, zarezač

Od gledanja visokih cena pernice za školu mnogo je važnije da obratite pažnju da se i:

  • Svaki komad pribora lako vadi i vraća, 
  • Da je unutrašnjost podeljena prema vrstama pribora (olovke sa olovkama, bojice sa bojicama…)
  • Da su patent zatvarači laki za korišćenje, a pre svega deo sanki šnira kojim se on pomera ( ne sme biti mali i težak za prevlačenje).

Kada se pronađe model koji ispunjava opšte karakteristike prepustite svom đaku da učestvuje u konačnom odabiru pa kupite onu koja se njemu estetski najviše dopada. Dete neće zanimati kako će odlagati pribor, njega zanima da na pernici za školu stoji logo omiljenog fudbalskog kluba, slika super-heroja, da je u omiljenim bojama…

Školski pribor – napunite pernicu pravim materijalom za pisanje!

Različit školski pribor treba za program đaka prvaka, a različit za đaka četvrtaka, primera radi. Pored spoljašnjih karakteristika pernice za školu, važno je odabrati kvalitetan školski pribor koji je će biti trajan, izdržljiv i omogućiti lepo pisanje.

Poznatije marke proizvođača vam malo mogu reći o kvalitetu, ali ako ste imali nekog iskustva sigurno je da ste ostali verni određenom proizvođaču gumica, drugom koji proizvodi olovke, a trećem koji pravi drvene bojice.

U pernici se nalaze i drugi delovi školskog pribora poput hemijskih olovaka, penkala, flomastera koji imaju rok trajanja pa proverite datume da ne dođe do prolivanja mastila i boja. 

Pazite i da su bojice bez toksičnih dodataka jer iako neće doći u dodir sa ustima (kao što se to dešava u vrtiću), niko ne želi da rizikuje i da detetu da zdravstveno opasan školski pribor.

Mlađima će biti zanimljivo da odaberu šarene gumice, dodatke na olovke koji ih ukrašavaju, zanimljive pernice za školu…, ali je na vama da na prvom mestu odaberete kvalitet jer ćete tako detetu dati dobre uslove za praćenje nastave, a i uštedeti jer će se ređe obnavljati potoršen školski pribor.

Podeli