Energetska efikasnost: Sistemi grejanja i očuvanje okoline

Zima nam donosi romantiku, ali samo onda kada je gledate iz toplote svog doma, pored grejnog tela i uz voljene osobe, inače je puna izazova za održavanje toplote, bilo u domu ili nekom drugom prostoru. Načina za grejanje je danas dosta, od centralnog grejanje, sopstvene kotlare, preko drugih grejnih tela koja koriste sve od drveta, pa do električne energije. Međutim, šta je od svega toga dobro da bi se koristilo, a da ne bi smetalo životnoj okolini i na kraju, kvalitetu života?

Već smo dovoljni svedoci na koji način grejne sezone utiču na kvalitet vazduha. Godinama zaredom, naša zemlja je u vrhu liste zemalja sa najzagađenijim vazduhom u periodu grejne sezone, što je upravo izazvano loženjem svakakvih otpadnih materijala, nepodobnog drveta, uglja i nevođenja računa o drugim stvarima, kao što su recimo filteri na dimnjacima, smanjena energetska efikasnost domova i objekata… u celoj ovoj priči postoji kalorifer, grejno telo o kojem se ne tako često razmišlja. Ipak, ovo je uređaj koji utiče na životnu okolinu, ali možda niste najsvesniji da je taj uticaj pozitivan!

U potrazi za komforom i toplim prostorijama u domu, svako se opredeljuje za određeni vid grejanja i određeni vid grejnog tela. Kaloriferi se dosta nalaze u poslovnim prostorima, a najpre se misli na stare modele koji nisu stekli toliko dobru slavu u toku svog korišćenja. Međutim, danas su stvari dosta izmenjene, pa možemo čak govoriti i o energetskoj efikasnosti kalorifera.

Energetska efikasnost kalorifera: Šta to znači?

Kako biste vi opisali kalorifer? Kao poveći model određene grejalice koja ima snagu da brzo ugreje prostor tokom rada, zar ne? Energetska efikasnost odnosi se na sposobnost uređaja da pruži željeni rezultat, u ovom slučaju je to toplota, a da pri tome koristi minimalnu količinu električne ili neke druge energije. Kada govorimo o kaloriferima, ova efikasnost ima isti uticaj i na naše novčanike, kao i na samu planetu. Savremeni kaloriferi nisu samo grejači prostora i grejno telo, već su pametni uređaji koji koriste napredne tehnologije. Pametni termostati, senzori prisutnosti, automatsko prilagođavanje temperature, samo su neki od inovativnih načina na koje se povećala energetska efikasnost kada su ovi uređaji u pitanju. Da li vas sada sve ovo podseća na one uređaje koje ste najverovatnije imali na umu u samom početku? Naravno da ne.

Prednosti visoko efikasnih uređaja

Investiranje u visoko efikasne kalorifere može imati dugoročne pozitivne učinke na samu okolinu, kao i kvalitet grejanja. Ovi uređaji smanjuju emisije štetnih gasova, troše manje energije i pružaju istu, a često i bolju udobnost kada govorimo o održavanju temperature. Postoje brojni načini na koje se može poboljšati njihova energetska efikasnost. Na prvom mestu je uvek redovno održavanje, pored toga kvalitetna izolacija grejnog prostora, a onda pametno korišćenje termostata.

Upotreba kalorifera, odnosno sistema za grejanje, ima više prednosti, a one mogu zavisiti od vrste sistema koji se koristi, da li je električni, da li upotrebljava vodu, paru i tako dalje. Ovo su neke od opštih prednosti o kojima se uvek govori. Na prvom mestu udobnost i toplota. Pružaju efikasno i brzo grejanje, pružajući na taj način udobnost i potrebnu toplotu u prostorijama bilo kog tipa. Kalorfier je poznat kao manja grejalica koja se koristi za grejanje jednog prostora, međutim, danas su tu i sistemi centralnog grejanja sa kaloriferima gde cela zgrada može biti pokrivena jednim sistemom, što omogućava ravnomernu distribuciju toplote ka svim jedinicama.

Kalorifer može koristiti različite izvore energije kada se radi o centralnim sistemima grejanja, od električne energije do vode i pare, što omogućava fleksibilnost u samom izboru energenata u zavisnosti od potreba ili resursa.

Jedna vrlo važna prednost ovog grejnog tela jeste to što ne zahtevaju mnogo muke oko instalacije i pokretanja rada. Samim tim se u momentu postiže konkretno i brzo korišćenje grejnog tela. Većina kalorifera omogućava kontrolu temperature, omogućavajući korisnicima da samostalno podešavaju nivo toplote. Već smo videli koliko je to značajno i za održavanje temperature u prostoru, ali i za očuvanje životne okoline, pa uvek birajte modele sa kvalitetnim termostatima.

Raznolikost modela

Brojne prednosti su prisutne, od podešavanja temperature, preko neemitovanja štetnih gasova, posebno kod električnih kalorifera. Dodatna prednost je i to što postoji širok spektar modela dostupnih na tržištu, uključujući zidne, podne, kao i druge vrste što omogućava prilagođavanje prema potrebama prostora i krajnjeg korisnika.

Efikasnost i prednosti jednog kalorfiera zavisi od tipa sistema, kvaliteta uređaja, energenata koji se koriste, kao i odgovarajužeg održavanja sistema. Nikada ne zaboravite na tu, kao važnu stavku. I najbolji uređaji, kada nemaju održavanje i servisiranje prema svojim potrebama, ne daju svoj maksimum, loše rade i loše utiču na svaki segment na koji inače deluju. Kroz odgovornu potrošnju, pametne tehnologije i svesnost o obnovljivim izvorima energije, može se uvek stvoriti sistem grejanja koji funkcionišpe savršeno, a ujedno brine o našoj planeti.

Podeli