Evo kako vođenje virtuelnog preduzeća razvija liderske veštine

Mladi, a pre svega institucije formalnog obrazovanja, sve više prepoznaju važnost kreativnog i inovativnog učenja. Standardne metode formalnog obrazovanja zastarevaju, dok primat dobija inovativno učenje i praktično znanje uz razvijanje ličnih, liderskih i preduzetničkih veština. Evo kako vođenje virtuelnog preduzeća razvija liderske veštine i gde mladi mogu unaprediti svoja znanja.

Šta je virtuelno preduzeće i kako radionica vođenje virtuelnog preduzeća razvija liderstvo

Moderni metodi učenja su nešto čemu se ubrzano stremi. Nešto što treba da motiviše učenike i studente. Odgovor za sve progresivne mlade ljude, bili oni učenici, studenti državnih ili privatnih fakulteta, krije se u okviru MEF laboratorije za vođenje virtualnog preduzeća. Ova laboratorija je još jedan instrument praktičnog učenja za mlade, u okviru inovativnog MEF fakulteta za primenjen menadžment, ekonomiju i finansije. Ukoliko ste razmišljali o opisu ovog fakulteta, ovde pogledajte koje akreditovane studijske programe na osnovnim studijama možete izabrati na MEF fakultetu.

To bi bio odličan prvi korak ka primeni novih znanja koja ćete moći da primenite pri vođenju virtualnog preduzeća. Evo o čemu se radi.

Šta je zapravo virtuelno preduzeće?

Virtuelno preduzeće spada u najinovativnije trendove savremenih obrazovnih sistema.

U pitanju je naučno zasnovana metodologija koja razvija preduzetničko razmišljanje, ponašanje i liderske veštine u realnim poslovnim situacijama. Baš ono što je mladima potrebno, kako bi naučili da razmišljaju praktično i da primene svoja znanja.

Virtuelno preduzeće ne posluje pravim novcem, niti poseduje protok robe. Ono kreira okruženja potpomognuta stručnim softverima iz oblasti preduzetništva i poslovanja, tako da se stvara utisak vođenja realnog preduzeća u kom treba primeniti tehnike naučene u okviru radionice. Naravno i znanja stečena formalnim obrazovanjem mogu biti izuzetno korisna. Ali kako se to izvodi, pitate se? Odgovor sledi.

Kako izgleda vođenje virtuelnog preduzeća i šta time dobijate?

Da bi se postigao maksimum iz MEF radionice, virtuelno preduzeće se organizuje u posebnom kabinetu koji izgledom i sadržajem podseća na pravu preduzetničku kancelariju. Tu se nalazi sva potrebna oprema i nastavna sredstva za inovativno učenje.

Kada laboratorija otpočne, učesnici prolaze kroz simulaciju svih poslovnih procesa. Ovo znači da se prolazi kroz sve stavke i procese koji se dešavaju u okviru jedne realne preduzetničke kancelarije, elektronskom opremom i telokomunikacionim sredstvima.

slika

Ovime se stiču praktična znanja i primenjuje teorijska osnova koja će svakom polazniku značiti u budućnosti na pravom poslu.


Neko je davno rekao da se najbolje uči putem primera i primene, a to upravo jeste metod kojim se služi MEF fakultet.

Kada je u pitanju elektronska oprema, ona podrazumeva različite programe koji pored simulacije realnih poslovnih procesa, korisniku pomažu i u donošenju odluka, nakon čega se može kasnije izvesti rezultat samog poslovanja.

Neke od glavnih veština i ličnih sposobnosti koje učenici razvijaju su i:

  • Kreativnost
  • Samoinicijativnost
  • Samostalnost
  • Liderstvo
  • Komunikacione veštine
  • Preduzetnički duh i timski rad.

Svi se možemo složiti da su upravo ovo veštine koje često nedostaju našim formalnim institucijama obrazovanja kao što su fakulteti i druge visokoškolske ustanove. Studenti često ni sami nisu sigurni kako doći do praktičnog znanja u Srbiji. Ipak, reklo bi se da određena rešenja postoje.

Evo kako se prijaviti i gde se radionice održavaju

Definitivna preporuka svim studentima koji žele da steknu praktično znanje o modernom poslovanju jeste MEF laboratorija “Virtuelno preduzeće”.

Prijavljivanje kao i informisanje o samoj laboratoriji se vrše putem zvaničnog e-maila: virtuelnopreduzece@mef.edu.rs dok se same radionice održavaju u prostorijama MEF fakulteta u ulici Jevrejska 24 na Dorćolu u Beogradu.

Da li ste već imali iskustva sa vođenjem virtuelnih preduzeća? Ukoliko jeste, podelite i sa ostalima svoje iskustvo u komentaru i podstaknite i druge da unaprede i osposobe sebe za budućnost poslovanja.

Podeli