Frizure za maturu – kako odabrati najbolju?

Matura je svakako jedna od najupečatljivijih večeri za bilo kog tinejdžera ili tinejdžerku, kako sa aspekta uzbuđenja zbog samog svečanog događaja, tako i sa aspekta stresa i nervoze zbog svih priprema koje se moraju obaviti. Mnogo pitanja se vrzma po tim mladim, usijanim glavama – šta obući, kakvu frizuru napraviti, s kim izaći… Lista nedoumica je predugačka.

Ipak, moramo da vas obavestimo da matura ne mora baš uvek da bude tako komplikovana i teška. Sama činjenica da završavate srednju školu i da kraj jednog životnog perioda proslavljate sa najboljim prijateljima je sasvim dovoljna da imate savršeno veče. Dobro, i savršena frizura se podrazumeva! Pogledajte neke od naših preporuka za idealnu matursku frizuru i sigurno će vam se neka posebno svideti.

Loknasta frizura za maturu

Ženske frizure koje će vas očarati

Pored haljine, sigurno je da devojkama najveći problem predstavlja maturska frizura, odnosno odabir adekvatne. Prilikom odabira prave frizure za maturu, pre svega je važno da vodite računa o tome da li je nešto prikladno za vaše godine ili ne. Devojke uglavnom imaju tendenciju da izgledaju starije, a to u tim godinama ne bi trebalo da bude slučaj.

Pored toga, morate obratiti pažnju i na dužinu i boju kose, kao i na oblik lica, s obzirom na to da postoje mnoge frizure za devojke koje su idealne za okruglo, četvrtasto ili ovalno lice. Naravno, važno je da frizuru uskladite sa odećom, a ono što je sigurno jeste da frizure za veliku maturu treba da izgledaju jedinstveno i u skladu sa vašim duhom.

Frizure sa loknama su uvek sigurna varijanta

Lokne su oduvek veoma popularne. Ono što je najveća prednost ovakvih frizura jeste što su pogodne za svaku priliku, s obzirom na to da izgledaju veoma otmeno, damski i sa stilom. Nije važno kakvu kosu imate – kratku, dugu, tanku ili bujnu, lokne će svakoj devojci stojati savršeno.

Ono što je značajna prednost ovakve kose za maturu jeste činjenica da je itekako zahvalna, odnoso nećete morati stalno da je dodirujte, nameštate i proveravate da li je svaka dlaka na svom mestu. Sigurno je da kod loknaste kose neće biti, ali u tome i jeste fora. Ovako opuštenim izgledom ističete svoje samopouzdanje, a i moći ćete da se maksimalno opustite i uživate u ludom provodu.

Rep – frizura koja je uvek u modi

Kada su u pitanju klasične frizure rep je svakako nešto što svaka devojka najviše voli. Ako ne želite da se mučite sa pletenicama, punđama i višesatnim friziranjem, uvek možete da se opredelite za lepu i jednostavnu varijantu kao što je niski rep. Uz nekoliko talasastih pramenova puštenih sa strane ovakva frizura izgledaće veoma elegantno i prefinjeno. Pored toga svedena frizura idealna je za eksperimentisanje sa detaljima, pa tako možete koristiti svilene trake za svezivanje repa, mašne ili neke druge ukrase za kosu.

Bob frizure će sigurno privući pažnju

U svetu su već duže vreme trend frizure za poludugu kosu, a kada su u pitanju frizure tog tipa bob je broj jedan. Bob frizura može biti veoma atraktivna, mladalačka, ali i zabavna. Ovakva frizura, sa nekoliko kraćih pramenova oko lica, savršeno će uokviriti vaše lice.

Postoji nekoliko varijanti bob frizura, a u zavisnosti od toga koliko ste voljne i spremne da eksperimentišete zavisi i kako će izgledati vaša frizura.

Riblja kost upletena u nisku punđu

Ukoliko ste odabrali elegantnu haljinu i želite da odišete damskim stilom onda je potrebna i frizura koja će moći to da isprati. Kada su u pitanju frizure duga kosa je idealna za lako kombinovanje, a u ovom slučaju riblja kost upletena u nisku punđu može biti baš ono što tražite. Ovakva frizura omogućava vam da odaberete adekvatan nakit koji će dodatno upotpuniti ovaj sofisticirani stil.

Muska frizura za maturu

Muške frizure za maturu

Kada se govori o frizurama za maturu nikako ne smeju biti zapostavljeni ni momci. Muške frizure možda ne ostavljaju previše prostora za eksperimentisanje, ali svakako su bitan deo celokupnog izgleda. Savet za sve momke jeste da se 10-ak dana pre mature ošišaju i isprobaju koja frizura bi im najbolje stajala.

Muške frizure je najbolje kombinovati prema obliku lica, pa vam predstvaljamo nekoliko praktičnih saveta, sa kojima sigurno nećete pogrešiti.

  • Ukoliko momak ima okruglo lice, sa izraženim obrazima i malom bradom, onda je preporuka da imate što veći volumen na brhu glave, kako biste vizuelno izdužili lice, a kosu sa strane treba što više skratiti. Takođe, frizure sa šiškama treba izbegavati jer one mogu dodatno zaokrugliti vaše lice
  • Četvrtasto lice kod momaka je odraz muževnosti i takvim momcima frizura služi da bi malo ublažila oštre crte lica. Ovakvim muškarcima najbolje stoji malo duža kosa sa strane.
  • Za momke koji imaju duguljasto lice je najbolji savet da puste nešto dužu kosu i začešljaju je unazad. Osnovni cilj frizure trebalo bi da bude da lice učini kraćim i širim, pa se samim tim ne preporučuje dizanje kose na gore i razdeljci.
  • Momci koji imaju ovalno lice najlakše mogu da odaberu frizuru za sebe, s obzirom na to da ovakvom obliku odgovara gotovo svaka frizura. Ipak, nemojte dozvoliti da vam kosa po sredini bude preduga jer ćete time previše izdužiti lice.

Asimetrične frizure srednje dužine su najpopularnije frizure za maturu kada su momci u pitanju. Razbarušene frizure ostavljaju moderan utisak i preporučuju se svim mlađim muškarcima koji vole da neguju svoj stil i da budu upečatljivi i u trendu.

Matursko veče je važan događaj i sam po sebi iziskuje mnogo nervoze, zato ne bi trebalo previše komplikovati i dodatno unositi tenziju u ceo događaj. Pažljivo se pripremite i odaberite frizuru kakva se vama dopada, ne prateći slepo trendove. Imajte na umu da je matursko veče uvod u novo poglavlje vaših života i da kao takvo treba da bude obeleženo na što lepši način.

Podeli