Gde žive studenti u Beogradu i kako najčešće rešavaju svoje stambeno pitanje?

Opšte je poznato da studenti imaju svoj životni stil, koji je potpuno drugačiji od bilo čega što mu je prethodilo i bilo čega što će nadolaziti u budućnosti.

Pošto se mnogi u potrazi za što kvalitetnijim školovanjem, ali i svime što pruža život u prestonici, radi studiranja sele u Beograd, za njih je početak studentskog života istovremeno i prvo osamostaljivanje.

No, pre nego što studenti krenu u nabavku knjiga, svežih skripata i dogovaranje za izlaske sa novim kolegama, neophodno je da reše svoje stambeno pitanje.

Nekad se ovo može učiniti kao vrlo lak zadatak, ali uz manjak novčanih sredstava, a poslednjih godina i sve češći problem – manjak dostupnih mesta za stanovanje u Beogradu, pronalazak stana može biti izuzetno zahtevan izazov.

U nastavku teksta upoznajemo vas sa time gde žive studenti u Beogradu, kako rešavaju svoje stambeno pitanje, a kroz informisanje o tome, dajemo i savete budućim studentima kako da se što lakše snađu na ovom polju.

Studentkinja uči za stolom

#1 Rentiranje stana VS dizanje stambenog kredita – šta je isplativije?

Dobro pretpostavljate – nažalost, većina studenata iz drugih gradova u Beogradu iznajmljuje stanove, ni ne uzimajući u obzir podizanje stambenog kredita kao dobro rešenje. Kupovina stana na kredit bi mnogima bila isplativija, međutim, postoje druga ograničenja zbog kojih se od ovoga suzdržavaju.

Rentiranje stana je mnogo bezazlenije. Uglavnom se potpisuje Ugovor o zakupu sa stanodavcem, koji uređuje predmet zakupa i vremenski rok na koji se nekretnina zakupljuje. Student je obavezan samo da plaća kiriju u dogovorenom roku, i naravno, da se ophodi prema stanu kao da je njegov.

Što se kirije tiče, ona je iz godine u godinu sve viša u prestonici. Prosečna kirija u Beogradu, zavisno od opštine, ove godine je oko 300 evra. Na primer, na opštini Savski venac ona je 450 evra, dok je u Obrenovcu 150.

Istovremeno, rata za stambeni kredit, zavisno od cene stana, broja rata i visine učešća, može da košta isto toliko.

Zbog čega je studenti izbegavaju?

Pre svega, brucoši uglavnom nemaju prihode, pa im roditelji, barem u početku studija plaćaju rentu. Obavezivanje roditelja na otplatu stambenog kredita je velika obaveza o kojoj se treba brinuti i u godinama koje dolaze (nekad se kredit otplaćuje i nekoliko desetina godina).

Dalje, za stambeni kredit je potrebno učešće, koje je uglavnom u razmeri od 10-20%, a naravno, može da bude i više. I na kraju, prepreka između studenata i stambenog kredita je svakako i to što mnogi od njih nisu sigurni da žele da nastave da žive u Beogradu i posle studija. Međutim – i za ovo postoji rešenje. Da li ste znali da je stan moguće prodati i dok je pod kreditom?

Osim navedenih mana, dizanje stambenog kredita u odnosu na rentiranje nema drugih falinki. Reč je uglavnom o istom izdvajanju novca na mesečnom nivou, ali na kraju zakupac stana završi bez nekretnine, a osoba koja je podigla kredit sa njom.

Ukoliko upravo planirate da otpočnete studentski život u Beogradu, razmotrite obe mogućnosti. Na Internetu su dostupni sjajni kalkulatori kredita uz koje možete da saznate tačno koliko rata može da iznosi.

Studentska soba

 

#2 Život u domu kao opcija rešavanja mesta boravka

Domski studnetski život u Beogradu ne izgleda poput onog u američkim filmovima o životu u koledžu. Sobe su često izuzetno male, dešavanja se retko organizuju, ali svakako da ima i prednosti. Pre svega, one su finansijske, a zatim i iz ugla socijalizacije sa drugim studentima.

Studentima Univerziteta u Beogradu je na raspolaganju 10.340 mesta u 11 studentskih domova. Najstariji studentski dom je današnji “Kralj Aleksandar I”, dok je dom sa najvećim kapacitetom – “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Konkurs za raspodelu mesta u studentskim domovima se za brucoše raspisuje u septembru, dok se za studente ostalih godina konkurs raspisuje početkom školske godine. Ovo je, ukoliko ispune uslove za život u studentskom domu, ubedljivo najpovoljniji način života.

Ipak, ovo svakako nije dugoročno rešenje, niti nešto na šta se student može osloniti, jer mora da konkuriše za mesto iz godine u godinu.

Koje lokacije u Beogradu su omiljene studentima?

Studenti prilikom izbora stana najviše gledaju blizinu fakulteta.

Tako se zna da, na primer, studenti koji žive na Voždovcu uglavnom idu na FON ili na FPN. Jedna od najpopularnijih lokacija u gradu za studente je i Vukov spomenik i njegova okolina. Em je u širem centru, em je u njegovoj blizini čitav niz fakulteta: Mašinski, Arhitektonski, Građevinski, ETF i tako dalje.

Studenti, naravno vole da budu i što bliže centru grada, odnosno dešavanja, pa ako imaju dovoljno novca – najradije biraju opštine Vračar, Savski venac i Stari grad. Oni koji radije štede na kiriji, odlučuju se za opštine i naselja koja su dobro povezane sa mestom studija i sa centrom – Medak, Mirijevo, Konjarnik i slično.

Da li se i vi upravo spremate za selidbu u Beograd radi studija? Istražite još korisnik članaka na portalu Beleške.com i budite spremni za najbolje brucoške mesece pred vama!

Podeli