Ideje za uređenje sobe u studentskom domu

Boravak u studentskom domu jedan je od glavnih stubova studiranja i okosnica oko koje se stvaraju lepa sećanja na studentske dane. Spratna kupatila, miris studentske menze, jutarnji redovi za rezervisanje mesta u čitaonici i pravila poseta do pola sata pre ponoći ne deluju toliko primamljivo.

Ipak, studentski dom su i druženja, upoznavanje ljudi iz svih delova zemlje, sa različitim background-om, žurke i neprospavane noći na klupicama ispred spavaonica. Studentski dom je mesto na kom cimer ujedno znači i prijatelj, a odlazak u menzu znači odmor od učenja i novu dozu upoznavanja “stranaca” dok čekate red za bečku šniclu.

Pored samog doma, soba u studentskom domu je “druga kuća” za svakog studenta. Vreme provedeno u ovoj sobi je neretko duže od onog provedenog u pravoj kući, pa vrlo brzo soba u studentskom domu postane oličenje identiteta studenta. U nastavku teksta pročitajte ideje za uređenje sobe u studentskom domu.

Devojka radi za laptopom

Ukrasne tapete za uređenje studentske sobe

Uređenje studentske sobe često ima eksperimentalni karakter, ali je estetska funkcija u velikoj meri ograničena malim prostorom kojim studentska soba raspolaže. Prilikom raspodele sobe, Studentski centar razlikuje kategorije soba, u odnosu na kvalitet i sadržaje koje ona nudi.

Neretko se dešava da pohabani radni stolovi i dotrajala stolarija iritiraju studente i da narušavaju izgled sobe, pa je tako jedna od ideja za uređenje studentskih soba lepljenje ukrasnih tapeta na onim mestima koja su iskrzana ili izgrebana tokom godina.

Bilo da su u pitanju tapete koje imitiraju drvene stolove od hrastovine ili ebanovine, ili je, pak, izgled tapeta živopisniji, sa puno boja i oblika, ovaj način dekorisanja sobe može da ima stimulativnu funkciju za studenta koji više nije demotivisan iskrzanim ivicama stolova, a daje i primetnu dozu estetike celokupnom doživljaju sobe.

Ukrasni tepisi za uređenje studentske sobe u domu

Dotrajali parket, laminat koji je izgreban ili prljavština koju je prethodni cimer ostavio u amanet samo su neki su od razloga da nabavite ukrasni tepih za uređenje studentske sobe u domu. Tepih može da bude u hodniku ili da se nalazi u samoj sobi, a u oba slučaja je potrebno održavati ga i čistiti kako se ne bi skupljala prašina. 

Jedna od opcija da se ukrasni tepih održava jeste i tepih servis koji nudi profesionalnu uslugu čišćenja. Tepih ima estetsku funkciju, jer čini da soba više liči na dom nego na otuđenu spavaonicu. Tokom zimskih meseci, tepih dodatno greje prostoriju, a ukoliko ga pravilno održavate, soba će dobiti lepši šmek i biće prijatno mesto za boravak.

Posteri i memorabilije na zidu kao dekorativni dodatak studentskoj sobi

Iako je politika većine studentskih domova da zabrane stavljanje postera, što zbog toga što špenadle ostavljaju rupe na zidu, a lepljiva traka ostavlja tragove nakon skidanja, postoje načini da se na zid sobe “bezbolno” postave ukrasni motivi ili posteri. Žvaka za lepljenje postera jedan je od tih načina, a ukoliko pravila doma to ne zabranjuju, onda je kačenje postera još lakše i dostupnije. 

Poster rok benda, naslovne strane nekog čuvenog filma ili prirodnog pejzaža ili, pak, atlas sveta sa označenim mestima koje ste posetili, mogu u velikoj meri da ulepšaju studentsku sobu i da joj utisnu određeni identitet osobe koja tu živi. 

Pored postera, dekorativne sadržaje na zidu mogu da predstavljaju i memorabilije, karte sa koncerata ili fudbalske utakmice, šal omiljenog tima ili potpisan dres, a tu su i ručno pravljeni motivi leptira ili neke druge zanimljive pojave iz prirode. Zidni sat je još jedan od lepih detalja koji studentsku sobu pretvara u topli kutak.

Studentska soba

Lampice, ramovi za slike i minijature kao ideje za uređenje studentske sobe

Prva asocijacija na rasvetu, lampice i šarene ukrase mnogima bude Nova godina i period oko jednog od najdražih planetarnih praznika. Ipak, ukrasne lampice koje stvaraju intimnu i lepu atmosferu mogu da posluže kao ideje za uređenje studentske sobe i da učine sobu prostranijom i lepšom. 

Različiti motivi lampica, od onih novogodišnjih koji ostanu preko cele godine, preko svedenih lampica koje pokrivaju određeni deo sobe i služe kao veštačko svetlo tokom noći, opcije su mnogobrojne, a dekor sobe raznolik.

Još jedan od načina da studentsku sobu načinite malo bližom domu jesu i ramovi za slike. Takav dekor predstavlja pravi pečat osobe koja u sobi živi, a ukrašava prostor dragim prizorima iz svakodnevnog života. Soba izgleda mnogo lepše uz uspomene koje vas nasmejano gledaju sa polica.

Među studentima postoji i određen broj onih koji vole sitne ukrase ili minijaturne prikaze različitih naprava, instrumenata i pojava, pa su tako minijature lep ukras svake studentske sobe

Mali voz koji imitira polazak sa perona, okrenut ka prozoru sa kog dopire svetlo, približiće senzibilitet osobe koja tu stanuje svakom posetiocu, a reinkarnacija nekog čuvenog motiva iz popularne kulture daće vam bezbroj tema za razgovor.Preživljavanje studentskog doma i boravak u studentskoj sobi predstavljaju jedan od najuzbudljivijih perioda svakog studenta koji iskusi takav način života za vreme studija. Iako taj životni prostor nije luksuzan i prostran, uz neke ideje za uređenje u studentskom domu soba može postati pravi kutak skrojen po meri studenta koji u njoj stanuje.

Podeli