Izletišta u blizini Beograda – Otkrijte Srbiju #2

Beograđani, kao i svi realno, vole da raspale roštilj, popiju pivo i odmaraju mozak od svakodnevnih stvari odlaskom na izlete i u prirodu. Međutim da li znate koja sve to izletišta u Beogradu i njegovoj bližoj okolini postoje, a koja vas mogu oduševiti što svojom lopotom, što činjenicom da do sada niste čuli za njih?

Izletišta oko Beograda, piknikPosetili ste sigurno do sada Košutnjak, Avalu, Topčiderski park, Zvezdarsku šumu ili Adu. I to u više navrata, najčešće ne znajući šta to još postoji u blizini, što biste mogli da posetite i malo promenite ustaljenu turu kojom se krećete oko 1. maja, ili uopšte u prolećnim i dugim letnjim danima. Svakako, nesosporna je lepota pomenutih prirodnih lepota, ali mi Vam nudimo listu od još nekoliko predloga koji vam mogu poslužiti kao druga opcija za mesto na kom biste zavrteli ražanj, ispekli roštilj i popili hladno pivo, a na nekim od njih čak i osvežili julske i avgustovske dane brćkanjem! Među ponudom tu su i listopadne šume, obale jezera i reka, livade i parkovi, a koja to još izletišta postoje, pogledajte u nastavku teksta.

Bela Stena

Bela stena je malo poznata rečna ada (rukavac) na desnoj obali Dunava koja pripada Pančevu, svega 12 kilometara od centra grada! Ovu adu pravi rečno ostrvo Šveb, a na njoj je priroda skoro netaknuta, sa predivnom peščanom plažom, sa nekoliko restorana i kvalitetnom kuhinjom. Obalu Bele Stene karakteriše dugačak plićak, no ipak treba biti oprezan jer je u pitanju Dunav sa vrlo rastresitim dnom! Do Bele Stene se stiže čamcima, i polasci se vrše iz Višnjice.

Bojčinska šuma

Ova šuma je prebogata divljači i različitim vrstama gljiva, karakterističnih za donji deo Srema. Geografski se može svrstati u reon Obedske bare, i pripada Beogradu odnosno njegovoj opštini Surčin. Udaljena je svega 50ak km od Beograda, sa najraznovrsnijim biljnim i životinjskim vrstama od kojih se mogu sretnuti zečevi, srndać i divlje svinje. Ova šuma predstavlja i spomenik na neka druga vremena, partizanske baze itd. Međutim, usled nedovoljnog održavanja potencijal ovog mesta nije do kraja iskorišten, a ovo mesto pored čiste i prelepe prirode poseduje i trim stazu, školu jahanja, restoran „Bojčinska Koliba“, dok je u njegovoj blizini i ribnjak Živača.

 

Jezero Trešnja

Na nekih 30km od Beograda putem prema Avali, nailazi se na ovo popularno vikend naselje i istoimeno jezero. Ovo podavalsko jezero je nekada bilo izuzetno popularno izletište Beograđana, čemu svedoči i kultni film „Maratonci trče počasni krug“, u kome je tada mlada glumica Seka Sabljić golišava plivala dok ju je kolega Bora Todorović „snimao“. Međutim danas je situacija takva da ovo jezero najčešće posećuju samo meštani, a uzrok tome može biti, opet, nedovoljno održavanje i dugogodišnje neulaganje u ovo mesto, koje opet i takvo pleni svojom lepotom.

Dobre vesti su da će konačno biti pomaka u obnavljanju i uređenju ovog perspektivnog izletišta, koje bi značilo izmuljavanje jezera, izgradnju sportsko-rekreativnog centra, platoa sa ležaljkama i suncobranima itd., kao i kafića i ribljih restorana, što potvrđuje i činjenicu da je ovde jedna od najpopularnijih aktivnosti upravo pecanje!

 

Jezero Pariguz

Jezero pariguz je još jedno veštačko jezero na našoj listi koje se nalazi u naselju Resnik, a koje je izgrađeno 80-ih godina dvadesetog veka. O nastanku ovog neobičnog imena koje nosi ceo kraj pa i jezero govori čak i legenda po kojoj su Srbi nakon zasede koju su priredili Turcima tokom Prvog srpskog ustanka, prošli neslavno te je puno sačme završilo u delu tela o kome naziv mesta i govori.

Da li je istina ili ne, ne znamo, ali je svakako zanimljiva pretpostavka. Ovo jezero se danas najviše koristi u pecaroške svrhe, a na samoj obali se često i održavaju brojne manifestacije. Rakovica najavljuje i dodatno uređivanje ovog jezera, pa se čak i pominju ideje o njemu kao konkurentu Adi Ciganliji. Šta će od toga biti, videćemo, a do tada pravac po gliste, udicu i na pecanje!

Jezero Pariguz u Resniku

Pored pomenutih izletišta mi Vam pominjemo još neka koja možda ne blizu kao predstavljena, ali svakako vredna posete: Nautičko selo (koje još nazivaju i „Biser na Savi“ sa kompleksom od 16 kućica na vodi i marinom), izletnička šuma Zabran uz sam Obrenovac, Duboki Potok (jezero u Barajevu), Mala Oaza na par kilometara od Grocke i mnoge druge.

Podeli