Kako da napravite i organizujete špajz?

Imate prostoriju ili deo idealan za špajz, ali ga i dalje niste preuredili i učinili funkcionalnim?

Čak i da koristite svoj špajz, da li je prostor dobro iskorišćen i kako se snalazite sa pronalaženjem namirnica? Špajz je veoma bitna prostorija koja vam u velikoj meri može unaprediti organizaciju u vašem domu. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta koji će vam pomoći kako da ovaj prostor učinite maksimalno korisnim.

Postavite police na zidove

Organizacija špajza je ključna za efikasno skladištenje namirnica i održavanje preglednosti. Jedan od najvažnijih koraka u organizaciji špajza je postavljanje polica na zidove. Ova metoda omogućava optimalno korišćenje prostora, čineći ga funkcionalnim i preglednim.

Kada postavljate police, prvo treba da odaberete odgovarajuće alate. Aku šrafilica bušilica i šrafovi su neophodni za sigurno pričvršćivanje polica na zidove. Pre nego što počnete, važno je da se uverite da su zidovi čvrsti i da nema oštećenja koja bi mogla uticati na stabilnost polica.

Kada je u pitanju izbor polica, postoje različite opcije koje možete razmotriti. Drvene police su popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i estetskog izgleda. Metalne police su takođe dobar izbor, posebno za skladištenje težih predmeta. Plastične police mogu biti povoljnija opcija i lako se održavaju. Važno je da odaberete police koje su prilagođene vašim potrebama i prostoru špajza.

Kada postavljate police, trebalo bi da razmislite o njihovoj visini i rasporedu. Visina polica treba da bude prilagođena veličini i vrsti namirnica koje želite da skladištite. Na primer, veće police su pogodne za skladištenje tegli i konzervi, dok su manje police idealne za začine i manje predmete. Takođe, trebalo bi da ostavite dovoljno prostora između polica kako biste mogli lako da pristupite namirnicama i organizujete ih.

Nakon što postavite police, važno je da ih redovno održavate. Održavanje higijene i reda na policama je ključno za efikasnu organizaciju špajza. Redovno pregledajte namirnice i uklanjajte pokvarene proizvode.

Koristite organizatore i posude za namirnice

Organizatori i posude za namirnice su neophodni alati za svakoga ko želi da napravi i organizuje svoj špajz na efikasan način. Bez obzira da li imate veliku ili malu prostoriju, ovi praktični predmeti će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor i održavate namirnice svežim i da vam sve bude pregledno.

Kada sve stavite u posude ili organizatore, lako ćete moći da vidite šta imate i koliko vam je nečega preostalo. Takođe, ovo će vam pomoći da izbegnete gomilanje neiskorišćenih namirnica koje često završavaju u smeću.

Kada su namirnice organizovane u posudama, one će ostati sveže mnogo duže. Posude su obično napravljene od materijala koji su otporni na vlagu, čime se sprečava ulazak vlage i štetočina. Ovo je posebno važno za namirnice poput brašna, pirinča i testenine koje mogu postati žrtve insekata ako nisu pravilno zaštićene.

Organizatori i posude takođe pomažu u očuvanju higijene u špajzu. Kada su namirnice dobro zatvorene, sprečava se širenje neprijatnih mirisa i mogućnost kontaminacije. Ovo je posebno važno za začine koji mogu lako upiti mirise drugih namirnica ako nisu pravilno zatvoreni.

Pored toga, korišćenje organizatora i posuda će vam uštedeti vreme i olakšati pripremu obroka. Kada sve namirnice imate na jednom mestu i lako dostupne, nećete gubiti vreme tražeći sastojke po špajzu. Sve što vam treba će biti na dohvat ruke, što će vam omogućiti brže i efikasnije kuvanje.

Uz sve ove prednosti, organizatori i posude za namirnice takođe mogu dodati estetsku vrednost vašem špajzu. Postoji veliki izbor različitih stilova, zanimljivih materijala i boja, tako da možete pronaći one koji se najbolje uklapaju u vašu kuhinju. Osim toga, lepo organizovane posude i organizatori će vaš špajz učiniti urednim i privlačnim.

Lepo razvrstajte namirnice

Kada postavljate police u špajzu, važno je da pravilno razvrstate namirnice kako biste olakšali njihovo pronalaženje i sprečili mešanje. Razmislite o tome koje namirnice često koristite i koje želite da budu lako dostupne. Na primer, možete grupisati zajedno namirnice koje koristite svakodnevno, kao što su brašno, šećer, so i ulje. Ove namirnice treba da budu na dohvat ruke, kako biste im lako pristupili tokom pripreme obroka.

Takođe, možete grupisati namirnice prema njihovoj vrsti ili kategoriji. Na primer, možete imati posebne police za konzerve, začine, testeninu, pirinač i ostale suve namirnice. Ovakvo organizovanje će vam pomoći da brzo pronađete ono što vam je potrebno, bez gubljenja vremena tražeći po špajzu.

Da biste izbegli konfuziju prilikom traženja namirnica, važno je da sve kao u beleškama jasno obeležite. Koristite etikete ili markere kako biste naznačili sadržaj svake police, kontejnera ili posude. Na ovaj način, moći ćete brzo da pronađete željenu namirnicu bez pretrage.

Takođe, možete koristiti prozirne posude ili tegle kako biste vizuelno videli šta se nalazi unutra. Ovo će vam pomoći da lakše planirate obroke i da znate kada vam neka namirnica nedostaje.

Redovno proveravajte datume isteka namirnica kako biste izbegli gomilanje isteklih proizvoda. Organizujte namirnice tako da su one koje imaju kraći rok trajanja postavljene napred, kako biste ih prvo potrošili. Na taj način ćete izbeći bacanje hrane i uvek imati sveže namirnice pri ruci.

Dodatno, možete koristiti rotirajući sistem – postavite nove namirnice pozadi, a starije napred. Na ovaj način ćete uvek koristiti starije namirnice pre nego što isteknu, čime ćete održati svežinu i kvalitet hrane.

Organizacija špajza je važna ne samo za olakšavanje svakodnevnog korišćenja namirnica, već i za smanjenje stresa i štednju vremena. Kada je sve na svom mestu i jasno obeleženo, nećete gubiti vreme tražeći namirnice i moći ćete brzo da pripremite obrok.

Zato, posvetite malo vremena organizaciji i unapređenju svog špajza i uživajte u njegovim prednostima. Vaša kuhinja će biti efikasnija, a vi ćete imati više vremena za uživanje u pripremi obroka i zajedničke trenutke sa porodicom i prijateljima.

Podeli