Kako da napravite neverovatan nakit u sopstvenom domu

Ako imate višak vremena, a ne znate kako da ga utrošite pokušajte sa pravljenjem nakita. Pored toga što je ineteresantan hobi, možete i zaraditi od njega.

prstenje u kutiji

Prvo i osnovno pravilo kada je nošenje nakita u pitanju jeste: „Nije važno kakav nakit nosite, već kako ga nosite.“

Baš iz tog razloga nije nužno da uvek imate neki komad zlatnog nakita ili bilo kakav drugi skupi detalj da biste zablistali. Više je važna unutrašnja svetlost koju nosite, a nakit može samo da joj doprinese. Još ako ste taj nakit sami izradili, sigurno ćete se osećati srećnije i zadovoljnije zbog toga. Zato samo pustite mašti na volju, uposlite ruke i uživajte u svojim kreacijama.

Za izradu nakita će vam biti neophodna prvo masa sa kojom želite da radite. To može biti glinamol, fimo masa ili bilo šta drugo što vam je blisko.

Uz to potrebno je da imate i kožicu ili kanap ili bilo koji materijal na koji ćete nizati napravljene delove nakita. Kada napravite delove za ogrlicu možete ih izlkirati bezbojnim lakom, kako bi nakit sijao. Pre svega toga smislite kako ćete vezivati ogrlicu, pa razmislite o kupovini kopčica ili sličnih detalja.

Kada su narukvice u pitanju tu će vam svakako biti potrebne kopčice, osim ako se odlučite za lastiš. Samo tada obratite pažnju da njegovu debljinu, jer je vrlo važno da li može da izdrži sve te perlice. Lastiša ima u različitim bojama, pa možete da kombinujete boju lastiša sa vašim perlicama.

Rad sa fimo maso je posebno interesantan, a na internetu možete pronaći puno tutorijala, koji će vam pomoći da savladate ovu tehniku, pa možete praviti različite ukrase.

U Beogradu, a i u drugim gradovima naše zemlje postoji veliki broj prodavnica koje prodaju repromaterijal za izradu nakita. Kada posetite neku od njih sigurno će vam sinuti još puno ideja za izradu nakita u vašem domu. Uz to, možete se raspitati u većim prodavnicama da li i kada organizuju kurseve za posebne tehnike izrade nakita. Na njima ćete lako savladati način izrade nakita.

Kada se odlučite da pravite i nosite nakit koji ste sami napravili prvo analizirajte svoju garderobu, pa tek onda krenite u kupovinu repromaterijala. Tako ćete biti sigurni da ste uskladili boju odeće sa nakitom.

Ono što izradu nakita u sopstvenom domu čini posebno interesantnom jeste što ovaj hobi mnoge rasterećuje i čak se preporučuje u trenucima velikog stresa. A uz to ćete napraviti unikatan komad nakita. Kada jednom počnete da se bavite izradom nakita videćete kako vam sve lakše i brže ide i kako vam treba sve manje truda.

Takođe od ovog hobija možete čak i zarađivati ili, pak obradovati prijatelje. Možete pronaći galeriju koja otkupljuje nakit ručne izrade ili, čak sami izlagati na izložbama. Važno je da se lepo osećate dok izrađujete nakit i da pronalazite svrhu svog rada, jedino tako ćete vremenom postati uspešni. Važno je da se ne razočarate na početku kada će vam se često događati da vam određeni komad ne ispadne baš kako ste želeli ili da pukne i slične nevolje. Ne odustajte, već se prepustite svojoj mašti i vrlo brzo ćete uživati u svom novom hobiju.

Podeli