Kako da znate koji je pravi fakultet za vas?

Kao da nije dovoljno brinuti o uspehu u srednjoj školi, maturanti sada moraju da se posvete i pripremi prijemnog ispita, a pre toga da daju konačan odgovor na pitanje koje će odrediti dalji tok njihovog života: Koji fakultet upisati?

sijalica u oblaku

Imajući u vidu da je izbor studija jedna od najvažnijih životnih odluka, ne čudi što je nemali broj srednjoškolaca u strahu da ne pogreši pri odabiru visokoškolske ustanove. Upisati pravi fakultet znači izabrati ono što volite, ali i ono što će vam doneti profitabilnu karijeru. Zato pri donošenju odluke o nastavku školovanja imajte u vidu odgovore na naredna tri pitanja.

U čemu ste se pokazali uspešnim?

Fakultet treba da bude odraz vaših afiniteta, te pri razmatranju logičnog izbora u daljem školovanju treba da uzmete u obzir vaša interesovanja, kao i vaše veštine i kvalitete. Ono što budete studirali predstavlja uvod u ono čime ćete se bavite kasnije u životu i zato razmislite u kojim predmetima ste se pokazali dobro u dosadašnjem školovanju, koje oblasti vas intrigiraju i razmrdavaju vaše moždane vijuge i krajnje, koji je to posao zbog kojeg biste se rado budili svako jutro. Pravi fakultet treba da vam pomogne da maksimalno iskoristite potencijal koji posedujete i zato je važno da pravilno usmerite energiju koju ćete ulagati u narednim godinama obrazovanja.

Kolike su šanse da se zaista bavite željenom profesijom?

Kada shvatite šta biste voleli da radite i pronađete fakultet koji nudi prikladan visokoškolski profil, upitajte sebe ovo pitanje. Biranje fakulteta samo na osnovu preferencija može lako biti dovedeno u pitanje ako ne postoji realna potreba za kadrom u oblasti za koju se školujete, što vas na kraju dovodi do toga da se uopšte ne bavite poslom koji ste želeli. Zato je, pre nego definišete put svog budućeg usavršavanja, neophodno da se raspitate o šansama za zaposlenje u konkretnoj oblasti kojom želite da se bavite. Upravo u tome vam može pomoći MEF Centar za karijerno vođenje koji upoznaje buduće brucoše sa uslovima studiranja, ali i mogućnostima zaposlenja nakon fakulteta.

Koji fakultet vam nudi praktično primenljiva znanja?

Fakulteti su nesumnjivo veliki izvor znanja zbog čega je fakultetska diploma cenjena i tražena širom sveta. Međutim, da biste svo znanje stečeno tokom studiranja mogli da primenite i u realnom svetu potrebno je da osim teorije, na fakultetu steknete i praktično primenljive veštine koje će vas osposobiti za rad odmah nakon završetka studiranja. Kako bi svoje studente pripremio za poslovanje u savremenom svetu Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije kreirao je svojevrsno Virtuelno preduzeće u kojem učesnici imaju priliku da iskuse izazove preduzetništva i tako učvrste svoja teorijska znanja i nadograde ih praktičnim veštinama.
Na kraju, kada pronađete odgovore na sva navedena pitanja zaključak o izboru pravog fakulteta sam će se nametnuti. Pošto ste se odlučili za onaj koji vam najbolje odgovara, vreme je da prionete na pripremu prijemnog. Srećno!

Podeli