Kako jednostavno ubrzati imunitet tokom proleća

Tokom proleća i lepog vremena sve češće boravimo u prirodi. Međutim, mnogima uživanje pokvari cvetanje raznih biljaka i polena, jer iz godine u godinu baš u ovo doba muku muče sa alergijama. Uz to, proleće je idealno vreme za razne virusne i bakterijske infekcije.

Zbog svega toga se postavlja pitanje kako podići imunitet tokom ovog perioda godine i koji su najbolji preparati za jačanje imuniteta.

Napitak za imunitet

Ojačajte imunitet uz zdrave navike

Pored raznih preparata koji odlično pomažu u jačanju našeg organizma i imuniteta, postoji nekoliko zdravih navika koje dodatno mogu da pomognu:

 • Hranite se raznovrsno. Tokom proleća u prilici smo da obroke obogatimo raznim sezonskim voćem i povrćem. Osim što ćete jesti nešto kvalitetno i zdravo, ove namirnice su idealne i za jačanje imuniteta jer obiluju vitaminima kao što su A, C, B i drugi. Pored vitamina, potrebno je da unosite i proteine, a meso i riba su bogati njima. Ako ne konzumirate namirnice životinjskog porekla, proteine možete da unesete u organizam jedući gljive, mahunarke ili orašaste plodove.

 • Voda, voda i voda. Tokom toplih dana veoma je bitno da unosite dovoljno tečnosti i da ostajete hidrirani. Kada izlazite iz kuće, ponesite flašu vode da vam uvek bude pri ruci. Savetuje se da na dnevnom nivou to bude bar dve ili tri litre.

 • Izbacite rafinisane šećere iz ishrane. Osim što mogu da dovedu do nesanice i vrtoglavice, oni takođe mogu negativno da utiču na vaše raspoloženje. Ako niste sigurni kako podići imunitet, prestanak konzumacije rafinisanih šećera je zdrav način da ojačate imunitet i odličan korak ka zdravijem organizmu.

 • Neka teška, masna i nezdrava hrana postanu vaša prošlost. Ona će učiniti sve samo ne da se osećate lepo, uz to nećete imati energije, a imunitet ćete samo dodatno usporiti. Ako želite zdravo telo, veoma je bitno šta unosite u njega.

 • Bitno je da se krećete i upražnjavate neku fizičku aktivnost, ali ne preterujte. S druge strane je važno da osluškujete svoj organizam i da nađete vreme za odmor. Telu je potrebno bar osam sati sna da se regeneriše. U tom periodu dolazi i do povećane produkcije leukocita, belih krvnih zrnaca koja imaju ulogu u imunom odgovoru i zaštiti od raznih bolesti i infekcija.

 • Provodite vreme napolju i na suncu, ali izaberite doba dana kada je zračenje manje. Boravkom u prirodi povećaćete nivo vitamina D i ojačati imuni sistem. Pored toga, osećaćete se zdravije kako fizički, tako i psihički.

Preventiva je pola zdravlja

Pitate se kako podići imunitet uz to što vežbate, dovoljno spavate i zdravo se hranite? Pored toga veoma bitnu ulogu imaju preparati za jačanje imuniteta. Bolje sprečiti, nego lečiti, te je preventiva najbolji lek. Bilo da je jesen, zima, proleće ili leto, oni će vam pomoći da budete i ostanete zdravi.

Redovno uzimanje preparata za jačanje imuniteta obezbediće vam neophodne vitamine i minerale koje je potrebno da unosite na dnevnom nivou. Uz bolji imuni sistem koji će vas štititi od raznih alergija i virusa, ojačaće vam mišići, a kosa, koža i nokti biće zdraviji i čvršći.

Najbolji preparati za jačanje imuniteta

Na tržištu u našoj zemlji postoji široki spektar raznih preparata koji pomažu da očuvamo zdravlje, a najbolji preparati za jačanje imuniteta su:

 • preparati koji sadrže vitamin C u kombinaciji sa cinkom

 • kombinacija selena i cinka

 • preparati koji sadrže vitamin D3

 • preparati sa kompleksom B vitamina

 • preparati koji sadrže gvožđe

 • preparati koji sadrže magnezijum

 • preparati koji sadrže folnu kiselinu

 • razne šumeće tablete sa kompleksom minerala i vitamina

 • čajevi za imunitet

 • kombinacija nekih od navedenih kompleksa vitamina

Pre nego što se odlučite za jedan od njih, konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom, koji su to, u vašem slučaju, najbolji preparati za jačanje imuniteta i poručite ih brzo i jednostavno na online apoteci.

Bitno je naglasiti da pomenuti preparati nisu zamena za uravnoteženu ishranu. Pored preporučene dnevne doze, koja se ne sme prekoračiti, bitno je da se hranite raznovrsno i zdravo, kao i da vodite zdrav način života. Uz sve to maksimalno ćete zaštiti zdravlje i ojačati imunitet, kako tokom proleća, tako i tokom čitave godine.

Podeli