Kako mama i beba zajedno rastu u trećem mesecu trudnoće

Treći mesec trudnoće je vreme za radost i pored određenih tegoba koje vas mogu sputavati da se potpuno opustite. Vaša trudnoća je verovatno do sada već potvrđena ne samo pomoću testova za trudnoću već i prvim ginekološkim pregledom.

Krajem trećeg meseca trudnoće mučnina, gorušica i opstipacija počinju da se povlače pa ćete moći bolje da funkcionišete i nesmetano obavljate svakodnevne obaveze. Prilikom sledeće posete ginekologu moći ćete da čujete i otkucaje srca svoje bebe i ne postoji lepši zvuk na svetu.

U ovom periodu trudnoće, srce bebe kuca brzo i snažno, dešavaju se mnogo promene u vašem telu a beba se ubrzano razvija. Ako se i dalje osećate umorno, to je sasvim normalna pojava i dešava se zbog hormonalnih promena. Uskoro ćete osetiti da vam se energija vraća, važno je da se odmarate što više, zdravo hranite i redovno idete na sistematske pregleda.

Treći mesec trudnoće rezervisan je za obavljanje prvih genetskih ispitivanja. Kada se uverite da je sa vašom bebom sve u redu, moći ćete više da uživate u trudnoći i stvorite snažnu konekciju sa svojom bebom.

Trudnica

Simptomi koji prate treći mesec trudnoće

Ovo je poslednji mesec prvog trimestra koji obuhvata period od 1. do 13. nedelje trudnoće. Simptomi koji su karakteristični za sam početak trudnoće mogu vas pratiti i u ovom mesecu a to su:

  • mučnina i povraćanje,

  • često mokrenje,

  • osetljive i bolne grudi,

  • gorušica i loše varenje,

  • nadimanje i gasovi,

  • pojačan vaginalni sekret,

  • zatvor,

  • pojačan apetit,

  • promene raspoloženja.

Ovo su samo neki od uobičajenih simptoma i ne moraju važiti za sve trudnice. Ukoliko uopšte nemate ove simptome, nema razloga da brinete da nešto nije u redu sa trudnoćom. Posetite lekara i on će vam otkloniti sve sumnje.

Ukoliko su neki od simptoma izuzetno izraženi, možete pitati lekara za savet kako da olakšate tegobe. U ovom periodu, upotreba lekova se ne preporučuje ali to ne znači da ne možete popiti lek protiv gorušice po preporuci lekara.

Kada je u pitanju razvoj bebe, treći mesec trudnoće označava kraj perioda embriona i početak fetalnog perioda. Bebina glava se ispravlja, prsti na nogama i rukama su potpunije razvijeni. Uši zauzimaju svoj položaj i dalje se razvijaju, kao i svi osnovni organi, odnosno srce, mozak, bubrezi, jetra i pluća.

Takođe, beba počinje da pomera ruke i noge, ali obzirom da je sada od prilike veličine masline, ove pokrete nećete moći da osetite. Za to ćete morati da pričekate još minimum dva meseca.

Briga o zdravlju u trećem mesecu trudnoće

Važno je da slušate savete svog lekara i na vreme obavljate sve preglede. Ukoliko imate neke nedoumice ili pitanja, uvek se konsultujte sa svojim lekarom. Obavezno potražite lekarsku pomoć ukoliko primetite krvarenje, imate povišenu temperaturu duže od 48 h ili neprestano povraćate .

Takođe, simptomi poput pojačanog vaginalnog sekreta neprijatnog mirisa ili peckanje prilikom mokrenja mogu ukazivati na infekciju koju je potrebno sanirati.

Da bi osigurali pravilan rast i razvoj svoje bebe, bitno je da redovno pijete prenatalne vitamine po preporuci lekara, da se zdravo hranite, odmarate i upražnjavate neki vid lagane fizičke aktivnosti. Umerene šetnje su dobra preporuka da ostanete u formi.

Kada je u pitanju ishrana, birajte namernice koje su lake za varenje ako imate problema sa gorušicom. Jedite češće a manje i vodite računa da uvek budete dobro hidrirani. Ako vam veća količina tečnosti izaziva probleme sa čestim mokrenjem, pokušajte da potpuno ispraznite bešiku prilikom svakog odlaska u toalet i da tečnost konzumirate u malim gutljajima.

Treći mesec trudnoće rezervisan je i za kupovinu trudničke odeće. Verovatno ste primetili da ste dobili na težini i da vam je vaša svakodnevna odeća omalila. Sada zajedno rastete sa svojom bebom. Zato birajte odeću od prirodnih tkanina u kojima ćete se osećati udobno u svakom trenutku.

Podeli