Kako odabrati i dizajnirati ambalažu za hranu za kućne ljubimce?

U Srbiji ljubitelji kućnih ljubimaca godišnje izdvajaju i do 200 miliona evra za ishranu i negu svojih krznenih prijatelja. Stoga nije iznenađujuće da se sve više prodavnica, kako u fizičkom, tako i u onlajn obliku, bavi prodajom hrane i opreme za kućne ljubimce.

S obzirom na to da su Srbi spremni da ulože značajna sredstva za svoje ljubimce, postoji velika potražnja za ovim proizvodima, što otvara prostor i vama da pokrenete sopstveni biznis čak i dok studirate.

Međutim, ako želite da ovo bude vaš budući posao i da se njime ozbiljno bavite, trebalo bi da imate na umu da je pored kvalitetne hrane za kućne ljubimce podjednako važna i ambalaža.

U ovom jednostavnom vodiču za pakovanje hrane za kućne ljubimce, naučićete kako da se što bolje pozicionirate u ovoj rastućoj industriji i ostvarite zaradu dok studirate.

pas koji čeka svoju hranu

Kako ambalaža utiče na uspeh hrane za kućne ljubimce?

Pakovanje ima ključnu ulogu u uspehu na tržištu hrane za kućne ljubimce. Proizvođači se trude da se izdvoje u očima vlasnika koji traže ekološka rešenja, personalizovane dijete za svoje ljubimce i primamljive sastojke. Zato se posebna pažnja poklanja dizajnu ambalaže.

Korišćenjem jedinstvenih i inovativnih tehnologija, oprema za pakovanje hrane za kućne ljubimce je dizajnirana tako da uvek garantuje precizno pakovanje – od najjednostavnije do najnaprednije poput pakerice za pakovanje u otvorene vreće.

Kada vlasnici kupuju hranu za svoje ljubimce, ne žele da se hrana pokvari ili ispadne iz otvorene vrećice. Zato je bitno da naučite kako da uspešno brendirate hranu za kućne ljubimce i pratiti promene na tržištu ambalaže kako biste proširili svoju bazu klijenata. 

Kako povećati prodaju hrane za kućne ljubimce uz pomoć ambalaže?

Pakovanje hrane za kućne ljubimce igra ključnu ulogu u marketinškoj strategiji, jer ima mnogo više uticaja na prodaju nego što se obično misli. Evo nekoliko načina na koje dobro pakovanje može povećati prodaju hrane za kućne ljubimce:

  1. Zaštita proizvoda: Kvalitetno pakovanje štiti hranu od kvarenja i mehaničkih oštećenja tokom transporta, čime se čuva njen kvalitet i produžava rok trajanja.
  2. Privlačenje pažnje kupaca: Vizuelno atraktivno pakovanje može privući pažnju kupaca na rafovima prodavnica. Kupci često posežu za proizvodom koji izgleda najprivlačnije.
  3. Dostizanje šire publike: Kvalitetno pakovanje može pomoći da se proizvod proda i u oblastima gde su komunikacione tehnologije ograničene, što znači da dobra ambalaža može doprineti većoj prodaji u ruralnim i drugim udaljenim oblastima.
  4. Informacije o proizvodu: Osim informacija o sastavu hrane, pakovanje može da sadrži važne informacije o proizvođaču, datumu proizvodnje, rokovima trajanja, načinu skladištenja i drugim važnim činjenicama koje utiču na kupovnu odluku.
  5. Stvaranje pozitivnih očekivanja: Dobro pakovanje može stvoriti pozitivna očekivanja kod kupaca o kvalitetu hrane, čime se podstiče kupovina proizvoda.
  6. Promocija brenda: Kvalitetno pakovanje može promovisati vaš brend i stvoriti lojalnost kod kupaca, i time obezbediti stabilne prihode i dugoročni uspeh.
  7. Uticaj na kupovnu odluku: Kupci često donose odluku o kupovini hrane za svoje kućne ljubimce na osnovu kvaliteta ambalaže, tako da je važno da vaše pakovanje ne bude samo vizuelno, već i na druge načine dopadljivo kupcima.

Kada kreirate ambalažu, obratite pažnju na ono što je modernism vlasnicima krznenih ljubimaca važno i iskoristite to u kreiranju vaše ambalaže. 

Popularni stilovi vreća za pakovanje hrane za kućne ljubimce

Da se vratimo 50 godina unazad, videli bismo prodavnice prepune papirnih vreća. Danas, brendovi hrane za kućne ljubimce imaju mnogo više opcija dizajna za pakovanja, kako bi svoje proizvode istakli na nov i kreativan način.

U nastavku je naveden popis najpopularnijih stilova vreća koje se trenutno koriste.

Stojeća zip vreća

Stojeća vreća s patentnim zatvaračem je najekonomičnija opcija pakovanja za proizvode teške od 0,5 do 4 kg.

Međutim, zbog trenda ka visokokvalitetnim proizvodima, dvopanelne vreće s zip-trakom su izgubile popularnost na policama hrane, osim u slučaju poslastica.

Vreće sa ravnim dnom

Vreće sa ravnim dnom su relativno novije, ali su postale popularne u poslednjih nekoliko godina, uprkos nešto višoj ceni.

Ovaj stil vreće je idealan za pakovanje proizvoda težine od jednog do 11 kg. Kada se radi o manjim količinama, ovaj tip pakovanja zauzima malo prostora na policama.

Kada pakujete vreće teže od četiri do osam kilograma, najbolje je da ih postavite ravnim dnom okrenutim napred. Na taj način ćete osigurati savršenu poziciju za promovisanje vašeg brenda, ostavljajući dovoljno prostora za informacije o ishrani i nutritivnim vrednostima.

Vreće sa zgužvanim dnom

Vreće sa zgužvanim dnom predstavljaju dobar izbor za pakovanje većih količina, bez obzira da li imaju presavijeno dno ili ne.

Budući da se veće vreće neretko nalaze na nižim policama, važno je da donjih sedam do 10 centimetara lica vreće iskoristite za privlačenje pažnje potrošača koji gledaju sa te pozicije.

Važno je naglasiti marku proizvoda i druge bitne informacije na ovom delu lica vreće, budući da je to prvo što će kupci primetiti.

Kako odabrati odgovarajuću ambalažu za svoje proizvode?

Izbor odgovarajuće ambalaže za vaše proizvode je ključan faktor za privlačenje pažnje potrošača i povećanje prodaje. Svaka vrsta ambalaže nudi različite prednosti i cene, stoga je važno da pažljivo procenite karakteristike vaših proizvoda i trendove na tržištu, kako biste odabrali najbolju opciju za vaš brend.

Takođe, važno je da izaberete odgovarajuću vrstu ambalaže u skladu s težinom proizvoda, ciljnom publikom i vašim proizvodnim budžetom.

Korišćenjem inovativnih i atraktivnih pakovanja, možete privući pažnju kupaca i istaći se na tržištu. Međutim, ne treba zanemariti očuvanje kvaliteta hrane kroz pravilno pakovanje, skladištenje i transport.

S obzirom na to da kupci sve više obraćaju pažnju na kvalitet hrane za svoje ljubimce, ulaganje u odgovarajuću ambalažu može da vam pomogne da se izdvojite na tržištu i privučete lojalne kupce koji će se rado vraćati po još.

Podeli