Kako odabrati štikle za maturu

Štikle su, bez pogovora, najbolji izbor kada je reč o odabiru cipela za svečane prilike kao što je matura. Štikle za maturu tako su najčešći izbor devojka, a postoje u najrazličitijim bojama, dezenima, varijantama, visinama, oblicima. Naravno, možete odabrati i cipele koje nemaju štikle, ali ovo je redak slučaj za priliku kao što je velika matura.

S obzirom na to da ženska obuća često ume da bude vrlo raznolika, pa je ogroman izbor neizbežan kada je reč o odabiru štikli za maturu – rešili smo da vam u ovome pomognemo! Znajući koliko ogroman izbor postoji kada su u pitanju cipele na štiklu – u nastavku teksta daćemo vam savete kako odabrati štikle za maturu koje će biti baš po vašoj meri!

Devojke nose štikle i haljine na maturi

Cipele za maturu birajte u skladu sa celim stajlingom

Pretpostavljamo da je haljina za maturu prvo što ćete izabrati i ono što je najvažnije kada je reč o stajlingu za ovo posebno veče. Zato u odnosu na to kakvu ste haljinu odabrale, birajte i štikle, kao i ostale delove ove svečane kombinacije. Kada je reč o uklapanju haljine sa štiklama, važno je da mislite na tri stvari: boju haljine i stil haljine za maturu, kao i na njenu dužinu.

Štikle za veliku maturu uklopite sa bojom haljine

Kada kažemo kako bi bilo dobro da uklopite boju haljina sa štiklama, ne mislimo da odmah treba da posegnete za štiklama identične boje. Ako odaberete da, od glave do pete, vaši odevni predmeti budu jednobojni možete izgledati vrlo jednostavno, a ni jedan element stajlinga neće se posebno isticati.

Ako ste izabrale haljinu jarke boje – klasične crne štikle za maturu pravi su izbor. Naravno, možete odabrati i štikle drugih “klasičnih” boja: bež ili bele. Ipak, ako je u pitanju crna, bela, siva ili bež maturska haljina – dajte mašti na volju kada je reč o boji i dezenu kog će biti vaše cipele na štiklu. Crvene salonke su posebno popularan izbor. Svakako, budite spremne da u tom slučaju cipele budu te koje će “pokupiti” najviše pažnje.

Mislite i na stil haljine kada birate najlepše štikle za maturu

Stil haljine takođe ima važan uticaj na odabir cipela. Ako odaberete elegantnu haljinu – salonke treba da budu vaš prvi izbor. To su najelegantnije cipele na štiklu pa najbolje idu uz elegantne kombinacije. Ipak, ako ste odabrale boho ili neki drugi zanimljivi stil haljine – neka se i štikle za veliku maturu uklapaju uz to!

Cipele na štiklu za maturu – koja visina je odgovarajuća

Odabir štikli podrazumeva i to da mislite i na njihovu visinu. Cipele sa potpeticom mogu biti najrazličitije visine: od 2 pa sve do 12cm. Više je elemenata koji utiču na to koju visinu štikli ćete odabrati.

Štikle treba da budu komplementarne uz dužinu haljine za maturu

Dužina haljine važna je kod odabira cipela na štiklu. Ako ste odabrale mini-haljinu ne preterujte sa visinom štikli jer ovako možete izgledati vulgarno. Ako je haljina duga do poda – štikle treba da budu visoke taman toliko da se kada stojite uspravno one uopšte ni ne vide, jer između duge maturske haljine i poda ne treba da bude prostora. Kod haljine srednje dužine slobodno obujte visoke štikle.

Vaša visina i visina vašeg para na maturi

Ovo je prilično logično – nižim devojkama lepše će stajati visoke štikle koje će ih “povisiti” i vizuelno im produžiti noge (štikle u boji kože ovo najbolje rade), a visokim devojkama bolje će stajati nešto niže štikle, a visoke štikle im praktično nisu ni potrebne, jer već imaju visinu i veliku dužinu noge. Takođe, potrudite se da ne budete (mnogo) više od partnera na maturi, pa se prilagodite i njemu kako biste izgledali skladno i lepo.

Udobnost i visina štikle za maturu

Ako već uvežbano trčkarate na visokim štiklama – slobodno ih odaberite. Ipak, ako ovo nije slučaj – ne zaboravite da ovo veče treba da vam bude prijatno, a i puno igre i zabave, a to svakako vredi odabira nižih štikli.

Ukoliko ipak ne želite da odustanete od visoke štikle –  odaberite poseban tip štikli. Što su potpetice uže – to su neudobnije. Zato slobodno odaberite visoke, ali cipele sa debelom štiklom. Takođe, udobnije će vam biti visoke cipele na platformu nego klasične visoke štikle.

Kakve sve štikle za maturu možete odabrati

Vrsti štikli je toliko da ćete se u jednom trenutku sigurno naći u velikoj nedoumici oko toga koje treba da izaberete.

Sandale na štiklu za maturu

Sandale na štiklu mogu biti dobar izbor s obzirom na to da se matursko veče organizuje tokom letnjih dana. Ipak, sandale su po pravilu malo “opuštenije” od zatvorenih tipova štikli, pa uz elegantnije haljine radije birajte zatvorene cipele. Naravno, i sandale na štiklu umeju da izgledaju vrlo elegantno, pa ako one definitivno budu vaš izbor – birajte ih tako da u potpunosti isprate ostatak maturskog stajlinga.

Elegantne štikle za maturu

Cipele salonke – s njima ne možete pogrešiti

Kao što smo već napomenuli, kada su u pitanju svečane cipele salonke su najčešći odabir devojaka za veliku maturu. One su elegantne, uglavnom jednobojne, a trenutno su i vrlo moderne. Takođe, retka je svečana haljina koja se ne može “izneti” sa salonkama, pa kod njihovog odabira nema greške.

Ostale zatvorene štikle za maturu

Dok su salonke poznate kao zatvorene štikle sa špicastim vrhom, ostale cipele karakteristične su po oblom delu koji pokriva prste. Zavisno od modela koji odaberete, možete izgledati jednako lepo i elegantno i u ovakvim cipelama.

Cipele na platformu

Platforma umesto štikli još jedna je dilema koja će se nametnuti tokom odabira cipela za maturu. Ipak, kao i sandale, i cipele na platformu često mogu izgledati nedovoljno elegantno za svečanost kao što je velika matura.

Ako pronađete elegantnije i one koje u potpunosti odgovaraju vašoj odevnoj kombinaciji za ovu svečanost – nema dileme da treba da se odlučite za njih! Kao što je već napomenuto – u njima će vam biti i mnogo udobnije nego u običnim štiklama.

Cipele koje najviše preporučujemo su one koje imaju malu platformu, od nekoliko centimetara, na prednjem delu cipele, dok je njen zadnji deo štikla. Na ovaj način dobićete i jedno i drugo – kako štiklu, tako i platformu, a u njima će vam biti znatno udobnije nego u ostalim tipovima štikli.

Ako nešto možemo da zaključimo nakon svega što smo naučili o tome kako odabrati štikle za veliku maturu, jeste da je najvažnije da vam u cipelama bude prijatno, ali i da se slažu uz haljinu i ostatak stajlinga. Štikle za maturu lako je uklopiti uz haljinu s obzirom na ogroman izbor koji je pred tobom, pa ne sumnjamo da ćeš se perfektno skockati za ovo nezaboravno veče!

Podeli