Kako prevazići tremu pred polaganje vozačkog ispita?

Kao što već sigurno znaš, za dobijanje vozačke dozvole je potrebno “samo” polaganje vozačkog ispita. Ovo “samo” nekima ume da predstavlja veliki problem zbog čuvenog neprijatelja – treme.

Ključevi od automobila

Teorijski testovi za vozacki ispit su prvi koji se polažu. Nakon uspešnog polaganja teorije, mogu se započeti praktični časovi, odnosno vožnja, a kao poslednji korak ovog procesa, ujedno i onaj koji svi jedva čekaju je praktični vozački ispit.

Da ti polaganje ne bi bilo previše stresno, pozivamo te da pročitaš tajne koje će ti pomoći u  prevazilaženju treme pred polaganje vozačkog ispita. Pripremili smo ti savete koje mogu da  budu od velikog značaja.

Vozački ispit testovi – teorija

Kada je u pitanju polaganje ove vrste, vozački testovi su podeljeni u teorijski i praktični deo, i kao takvi su međusobno uslovljeni.

Slušanje teorije podrazumeva prisustvo na 40 časova koji traju 45 minuta. Pri polaganju A i B kategorije se dobija 41 ispitno pitanje.

Složićemo se da je lako ispuniti uslove da bi se došlo do polaganja teorijskog testa?

Međutim, mnogi kada dođu na samo polaganje blokiraju i ne mogu racionalno da koriste mozak jer ih je “trema pojela”. Znaš li kako da prevaziđeš tremu pred polaganje vozačkog ispita?

Za prevazilaženje treme su potrebne tri kjučne stvari:

  1. sigurnost u svoje znanje
  2. koncentracija
  3. smirenost

Treba sebi predstaviti da je to samo jedan običan kontrolni kojim ćeš uspešno doći do svog cilja – dobijene vozačke dozvole.

Semafori i svetla na semaforima

 

Kako da budem siguran u svoje znanje?

Naravno da nijedna osoba nije uvek 100% uverena da zna baš svaki odgovor na pitanje. Ali dobrom podlogom i znanjem, možeš da povežeš gradivo i na taj način dođete do željenog odgovora.

Sigurnost ne dolazi tako lako, već je potrebno da, ukoliko je moguće, od samog početka pristupite zrelo.

#1 Zapisuj beleške

Vrlo je praktično da poneseš neku svesku i zapisujte sve ono što vam nije jasno. Sigurno se slažešsa nama kada kažemo da je najlakše učiti iz sveske, napisane svojim rukopisom.

Još jedan od sjajnih načina za praćenje nastave je da kopiraš pdf format pitanja i pri prelasku tih pitanja na času, odmah i označiš ono što ti  nije jasno. Na taj način od početka beležiš pitanja na koja treba obratiti pažnju pred samo polaganje.

#2 Slušaj predavača

Ako su već časovi teorijskog predavanja obavezni, iskoristi to vreme i pažljivo slušaj predavače jer se uvek trude da vam nekim dodatnim primerima objasne sve šta  nije jasno.

Takođe, obično skrenu pažnju na ona pitanja koja se stalno ponavljaju na testu. Time ćeš sebi obezbediti već jedan tačan odgovor od četrdeset jednog pitanja koja dođu na testu. 

#3 Pređi simulaciju pitanja

Posle svake pređene oblasti savetujemo ti da proveriš svoje znanje na simulaciji testova. Vežbom ćeš uvek znati gde grešiš i šta treba da ponoviš.

Kako da budem smiren?

Dobrom pripremom za odlazak na polaganje ispita, možeš sebi obezbediš smirenost pred ispit. Predlažemo ti da noć pred polaganje spremiš sve što ti je potrebno za sutradan!

A šta je to potrebno?

Samo lična karta i pozitivan stav! Pozitivnim razmišljanjem ćeš pobediti sve brige i strah. Ranije lezi na spavanje, popij čaj i ubedi sebe da će sutra ti kontorlisati tremu, a ne ona tebe!

Nekada je pozitivan stav važniji od znanja! Pozotivno razmišljanje otvora sva moguća vrata, unosi optimizam u tvo život i čini da lakše prevaziđeš bilo koji “problem”. Dobar stav, kao ključ pozitivnih promena, je neophodan za sve uspehe pa tako i za polaganje vozačkog ispita.

Kako da budem koncentrisan?

Testovi se polažu na kompjuteru, na određenoj platformi. Kada se uloguješ i započneš test, čitaj polako, pitanje po pitanje. Usporenim načinom čitanja preusmeravaš mozak da bude koncentrisan na radnju za koju ti je potreban, a ne na tremu.

Fokusiranjem misli isključivo na test, oslobađaš tremu koja počinje u potpunosti da napušta vaše telo. Takođe, kada završiš sa odgovorima, prekontorliši rad još nekoliko puta. Možda ćeš naići na neku grešku, možda se negde zavukla neka reč koja nije uzeta u obzir, a možda ćeš se i uveriti da je test uspešno rešen.

Vozačka dozvola

Vozački ispit rezultati – kada ćeš znati da li si prošao?

Po završenom polaganju na ekranu kompjutera  odmah izlaze tvoji rezultati ispita. Potrebno je da osvojiš minimum 85% od ukupnog broja poena kako bi se ispit smatrao položenim. 

Uzbuđenje će te sigurno obuzeti u tretnutku kada klikneš na dugme kraj, ali taj osećaj je skroz prirodan i očekivan jer ćeš ubrzo saznati koji je ishod situacije.

Vozački ispit testovi – praktična vožnja

Sledeće pitanje nakon položenih teorijskih testova je – i šta sad, kada se može polagati za vožnju auta?

Prvo, čestitamo na postignutom uspehu!

Međutim, ovo je tek jedan pređen korak na putu ka vozačkoj dozvoli, jer kao što znaš testovi za vozački ispit obuhvataju i praktični ispit iz vožnje.

Časovi vožnje počinju onda kada odabereš instruktora i vozilo na kom ćeš učiti, onda kada za to postoji mogućnost. Tek kada odvozaš sve časove, položiš prvu pomoć, i uradiš lekarski pregled doći će glavni trenutak – polaganje praktičnog dela ispita.

Kako položiti vožnju?

Pre nego što odeš na samo polaganje, pitaj do poslednjeg časa svog instruktora sve što ti nije bilo jasno do tada, a što bi moglo da utiče na ishod ispita. Pitaj za pravilno paljenja kola, za neki saobraćajni znak ukoliko nisi siguran, za prestrojavanje, za davanje migavca, za podizanje ručke i slično. Možete jednostavno napraviti mini rekapitulaciju.

Jer kada dođeš na polaganje, možeš očekivati da će komisija za vozački ispit prilično stroga, i tada više nema mesta za dodatna pitanja i velike greške.

Ukoliko misliš da ti je potreban dopunski čas, ili instruktor sugeriše da ti je potrebno još par časova pripreme, savetujemo ti da tako i uradiš. Utvrđivanje gradiva je uvek dobro došlo, na taj način potvrđuješ i stečeno znanje.

Kada kreneš da voziš sa ispitivačima, budi nasmejan, slobodno se našali sa njima, na taj način ćeš probiti barijeru i mogućnost da te trema obuzme. 

Izazovi samog sebe! Ponašaj se kao da je ovo za tebe sasvim normalna stvar i da je upravljanje vozilom uobičajena radnja u tvom životu. Naravno, sve u granicama normalnog ponašanja i sve dok imaš kontrolu nad volanom.

Potpuna smirenost i snalažljivost ne može da donese loše rezultate! Sve što treba da uradiš  je da se opustiš i pokažeš svoje znanje. Zato zaboravi na paniku i stres, i samo misli pozitivno!

Znak STOP na putu

Šta sve treba da znam da bih položio vožnju?

Naravno ovo nije isto kao pismena provera znanja jer praktično polaganje zahteva ipak motoričke i refleksne sposobnosti. Ali ako znaš da prilikom paljenja kola držiš kvačilo, okrećeš ključ, ubacuješ u prvu brzinu, potom krećeš, propuštaš pešake, staneš na crveno, ne voziš iznad 50 km na čas, poštuješ saobraćane znake, onda za tebe nema brige!

Obavezno kada uđeš u kola namesti sve retrovizore, gledaj oko sebe i koristi ih. Komisija za vozački ispit najviše obraća pažnju na to da li koristiš retrovizere jer pomoću njih lakše predvidiš potencijalno opasne situacije.

Svako kretanje na poligonu uradi polako, jer se tu ne meri kojom ćeš nešto uraditi, već preciznost i spretnost kojom vladaš u datoj situaciji.

Kada vidiš znak STOP, obavezno, ali obavezno stani. Kršenje ovog pravila je apsolutno neprihvaljtivo. 

Centar za polaganje vozački ispit proglašava uspešno položenim ili ne kada sumira sve utiske, pogleda gde si pogrešio i kada sabere rezultate.

– Položila sam vozački ispit!

– Položio sam iz prvog!

Čestitamo! Sada vidiš da nije bilo teško savladati malog neprijatelja, po imenu trema. Umetnost prevazilaženja treme je da ti naučiš da upravljate njome, a ne ono tobom.

Čim to počneš da primenjuješ, mnoge stvari u životu postanu lako rešive. A do tada oprezno vozi!

Podeli