Kako rasporediti osvetljenje u vašem domu?

Ako ste trenutno u procesu renoviranja i dekorisanja svog doma, jedna stvar je jako važna, osvetljenje. Na kraju krajeva možete dodati onoliko modernih komada nameštaja koliko želite i dodati pod iz snova, ali ako nemate odgovarajući sistem osvetljenja, sve će biti uzaludno. 

Ako trenutno pokušavate da učinite  svoj dom udobnijim ili pogodnijim za život, ne možete potceniti važnost kvalitetnog osvetljenja. Pre nego što predjemo na konkretne savete pozabavićemo se sa nekoliko predloga koje možete da kupite za početak.

moderni luster koji visi sa plafona

Odličan početak pri osvetljivanju svake sobe su moderni lusteri

U većini domova lusteri su glavni izvori svetlosti koji se koriste pri osvetljivanju soba.  Medjutim često ljudi ne budu svesni da lusteri nisu dovoljan izvor svetlosti i da manjkom iste narušavaju lepotu svog doma. 

Postoje izuzeci kao što su moderni lusteri koji osim što su funkcionalni, moderni lusteri estetski doprinose izgledu vašeg doma. Ukoliko ste se odlučili da osvetlite vaš dom samo pomoću lustera vžno je da pronadjete dobre, kvalitetne lustere koji će moći da naprave prijatnu atmosferu u vašem domu. Moderni lusteri su odlični jer mogu da se uklope sa drugim izvorima svetlosti poput lampi, led traka, šinskih refektora i slično.

Šinski reflektori mogu biti odličan dodatak pri osvetljenju vašeg doma

Odlično rasporedjenu svelost zbog svoje konstrukcije vam šinski reflektori nude. U koliko želite malo zamračeniju prostoriju šinski reflektori su odlični sami po sebi jer vam nude taj osećaj privatnosti kada su samo oni uključeni. Takodje šinski reflektori su odličan dodatak pri osvetljenju doma u koliko želite što više svetla. 

Uključite akcentno osvetljenje, ambijentalno osvetljenje i osvetljenje sa zadatkom

Pre nego što predjemo na bilo kakve konkretne preporuke, vredi napomenuti da postoje tri popularna tipa osvetljenja, osim opšteg osvetljenja iznad glave. To su osvetljenje sa zadatkom (osvetljenje koje dopunjuje vaš životni stil), akcentno osvetljenje (osvetljenje koje ističe žarišne tačke) i ambijentalno osvetljenje (osvetljenje koje postavlja ambijent i raspoloženje sobe). 

Postoji velika šanska da ćete koristiti sve tri vrste osvetljenja u bilo kojoj prostoriji. Medjutim, kako ovo tačno može da izgleda će zavisiti od vaših individualnih potreba i načina na koji koristite sobu. Uzmite za primer kuhinju. U ovoj prostoriji ćete verovatno imati opšte osvetljenje poput plafonske lampe odnosno lustera, ali i još jednu vrstu osvetljenja kao što je osvetljenje iznad visećih elemenata ili unutar fioka.

Obratite pažnju na senke i nijanse svetla

Ako koristite svetlo koje dolazi sa nekom vrstom abažura, obratite pažnju na boju senke. Hladniji tonovi, kao što su bela ili svetlo plava, omogućiće da prosija jasno svetlo, dok će toplije nijanse poput žute ili smedje stvoriti prigušenije svetlo.

Iskoristite prednost prirodnog svetla

Pod pretpostavkom da vaša soba ima bar jedan prozor, jedna od najlakših i najjeftinijih stvari koje možete da uradite je da obezbedite da pozorska stakla budu čista i bez zamućenja kako unutra tako i spolja. Ovo omogućava najveću moguću količinu prirodnog svetla da osvetli vašu sobu.

Najbolje prakse za osvetljenje u dnevnoj sobi

Vaša dnevna soba može biti deo vašeg doma u kojem vam gosti najviše borave. Kao takva, želećete da se uverite da je dobro osvetljena kako bi se omogućio maksimalan potencijal za druženje i provodjenje vremena u toj prostoriji. To možete učiniti tako što ćete:

  • Razmistiti o svetlu koje visi sa plafona, ako imate mali prostor koji ne dozvoljava takvu vrstu osvetljenja rešenje su stolne lampe.
  • Obratite pažnju na male kutke i pukotine koje se lako moguzaboravisi i ostaviti mračnim.
  • Razmislite o tome da u svoju sobu ugradite elegantno svetlo kao fokusni komad.

Najbolje prakse za osvetljenje u kuhinji

Ranije u testu smo se dotakli kuhinje – u kuhinji je osvetljenje zadatka ključno.Evo još nekih ideja koje treba imati na umu da biste ulepšali taj važan kuhinjski prostor:

Okačite svetla preko mesta gde jedete ili spremate hranu (poput radne ploče, pultova ili trpezarijskih stolova)

Nikad nemojte prestati da tražite kreativne načine za osvetljenje sa zadatkom, kao što su ispod i iznad kuhinjskih elemenata, unutar fioka ili ispod šanka.

Najbolje prakse za osvetljenje spavaće sobe

Čak i ako ne provodite puno vremena u njoj, nemojte da potcenite snagu osvetljenja u vašoj spavaćoj sobi. Važno je da svetlo čini tu prostoriju još udobnijom i prijatnijom za boravak. Usredsredite se na stvaranje mirnog prostora za opuštanje uz meka svetla sa toplim tonovima. Postavite osvetljenje tamo gde vam je potebno poput ormara ili noćnih stočića.

Podeli