Kako se na pravilan način služe pića?

Šta čini suštinu svake proslave? Piće, naravno! Zdravi se u svim prilikama, a u onim naročito veselim, “teku potoci” pića. Naravno, ni najluđa noć neće proći bez ovoga, a delimično se baš zbog alkohola i naziva tako. Bilo da pijete kratka pića, pivo ili vino, važno je da budete upućeni u način na koji bi trebalo da vam bude posluženo. Razlog je jasan – uživanje je mnogo veće ukoliko je piće sipano onako kako mu dolikuje.

Devojka drži piće u ruci

Pića u restoranu

Ukoliko ste za Docek Nove godine restoran izabrali kao mesto, onda ste sigurno pobornik prijatnog ambijenta i dobrog društva, uz neizbežne specijalitet. Uz njih uvek ide i kvalitetna čaša pića. Naravno, počećete sa aperitivom. To mogu da budu rakija, vermut, šeri i slično. Ono što je osnovno, trebalo bi da vam budu posluženi rashlađeni na tri stepena. Nakon jela odabraćete digestive. U njih se ubrajaju liker, konjak i vinjak. Oni se piju nerashlađeni, odnosno trebalo bi da budu sobne temperature.

Svakako, u restoranu imate više prilike da odaberete vino koje vam zaista prija. Ukoliko su vaš izbor roze ili bela vina, temperature posluženja bi trebalo da bude od 7 do 11 stepeni. Kada je reč o crvenim vinima, njihova temperature bi trebalo da bude sobna, između 19 i 21 stepeni. Penušavci, dakle neizbežan šampanjac u ponoć, otvara se kada je rashlađen na tri stepena.

Naravno, restorani koji imaju dobru reputaciju vodiće računa i o čašama u kojima poslužuje vino. Tako se crvena sipaju u čaše sa okruglim i širim balonom. Za bela vina namenjene su uske i visoke čaše, oblika lale. Šampanjac se sipa takođe u uske čaše, sa dugom nožicom i manjim otovorom balona.

Pića u klubovima

Jedno od žestokih pića koje je postalo simbol noćnog provoda u klubovima, kao što je klub Bank je  – viski. Ukoliko pijete whisky, onda volite onaj iz Škotske ili Kanade, a ukoliko ste se odlučili za wiskey, preferirate američko i irsko područje. Važno je da znate da single malt viski ne bi trebalo da pijete uz led. Osim što će se razvodniti, rashlađen gubi svoje kvalitete. Ukoliko volite one sa aromom dima, dodajte nekoliko kapi vode, kako bi aroma bila punija. Uz viski bi uvek trebalo da dobijete i čašu vode. Važno je znati i da se blended scotch i američki viski uvek serviraju sa ledom. Prvi možete da kombinujete i sa limunom.

Osim kao samog, viski možete birati i u koktelima, bilo da su klasični ili šotovi, kratki, mini kokteli. Kao osnova se najčešće koristi burbon, ali mogu tu da budu i američki, kanadski i škotski viski.

Naravno, viski se pije i u restoranima, pre i posle jela, ali sve češće i tokom jela, uz pravilo – što jače jelo, aromatičniji viski.

Ballantines viski u čaši

Pića u kafani

Kafane, kao što je kafana Tarapana, mesta su gde se pije sve – od domaćih vina do skupih stranih pića. Naravno, neizostavne su rakije, koje smo već pomenuli. Ono što je jedna od karakteristika kafana je – špricer. “Daj nam litar – litar” znak je konobaru da donese litar vina i litar soda vode. Ona se uzbrizgava u vino i nastaje reakcija koja daje prepoznatljiv ukus. Špricer bi trebalo sami sebi da pravite, u zavisnosti od toga da li želite više vina, a manje sode. Ono što se često svrstava pod špricer, a ustvari je nameštaj ili gemišt jeste kombinovanje belog vina sa kiselom vodom. U ovu svrhu može da se naruči i roze vino.

Naravno, ne bi trebalo zaboraviti ni na pivo. Ono se pije ne suviše hladno, a ni čaša ili krigla ne bi trebalo da budu takve. Odgovarajuća temperature je od 5.5 do 12.7 stepeni, mada se pilsneri piju na 0 stepeni.  Poželjnija je krigla od čaše, a ukoliko to nije slučaj, čaša bi trebalo da ima deblje staklo i deblje dno. Lager piva se služe iz manjih čaša, oblika kruške, a postoje i sortna piva koja se služe u čašama sa stalkom.

Podeli