Kako smanjiti račune za struju uz racionalno korišćenje uređaja bele tehnike

Žena pored mašine za sušenje veša

Postoji nekoliko načina kako možete uštedeti novac ako smanjite potrošnju struje u domaćinstvu i tako dobijete manje iznose na računima za plaćanje. To ne da nije teško, već je i poželjno, kako za vaš kućni budžet tako i za očuvanje energije postizanjem maksimalne energetske efikasnosti vaših kućnih uređaja.

Dovoljno je da malo promenite vaše navike i povedete računa kako koristite uređaje u kući i tako smanjite potrošnju struje i do 25 procenata. Nije malo! Pritom se ne odričete komfora i udobnosti u vašem domu, jer će svi kućni poslovi za koje koristite uređaje biti završeni kvalitetno, efikasno i na vreme.

Noviji uređaji u kući, šporeti, frižideri, bojleri, mašine za pranje veša i sudova, već imaju višu energetsku klasu, što već doprinosi racionalnoj potrošnji energije. Dodajte tome vaš pravi izbor njihovih funkcija i način korišćenja i ostvarićete povoljne efekte i u vašem i u opštem interesu.

Čuvanjem prirodnih resursa čuvate kvalitet života

Racionalnim trošenjem električne energije čuvate resurse i postajete deo odgovornog odnosa prema očuvanju životne sredine i održivog načina života.

Na Svetskom ekonomskom forumu COP28 u Dubaiu izneto je upozorenje da globalne štetne emisije stalno rastu za 1,5% godišnje, a potrebno je da padaju za 7% svake godine do 2030. da bi se održali postavljeni ciljevi u očuvanju planete od negativnih efekata zagrevanja, prekomernog krčenje šuma, zagađenja vazduha i vode i degradacije kopnenih, slatkovodnih i okeanskih ekosistema.

Ovo samo zvuči daleko od nas, ali je dovoljno obratiti pažnju na svakodnevna upozorenja na zagađenja vazduha u nizu gradova u Srbiji, pa da shvatimo koliko smo deo ukupnih poremećaja, pa i onih koji se tiču izvora energije i neophodnosti štednje i odgovornog ponašanja.

Štednja počinje u vašem domu

Štednja i odgovornost počinju upravo u vašem domu, načinom upravljanja kućnim uređajima bele tehnike i korišćenjem mogućnosti za štednju struje prilikom njihovog rada. A prvi dobitnici u tome bićete vi jer ćete manje novca izdvajati za mesečne račune.

Ako imate uređaje starije proizvodnje onda u prvi plan dolazi promena vaših navika pri njihovom korišćenju. Ali ako kupujete nove, trud će vam biti olakšan jer su to visokoefikasni uređaji koji su danas imperativ u proizvodnji svetskih brendova. To je prvi uslov njihove veće konkurentnosti na tržištu i zaoštrenim uslovima prodaje.

Na svakom kućnom uređaju imate energetsku nalepnicu i tehničke specifikacije među kojima su i podaci o potrošnji električne energije i energetska klasa. Izborom modela klase A dobijate uređaj smanjene potrošnje energije, što je posebno važno kod onih uređaja koje često koristite, kao što su šporeti, bojleri, veš mašine i mašine za sušenje veša.

Kako optimizovati rad mašine za sušenje veša

Na tržištu Srbije je veliki broj modela mašina za sušenje veša koje proizvode svetski brendovi u proizvodnji kućnih uređaja, kao što su Bosch, Candy, Indesit, Beko, Samsung, AEG, Elektrolux, LG, Miele, Haier, Ariston i drugi.

Preporuka je da njih i druge uređaje koje koristite povremeno, kao što su veš mašine, uključujete u vreme važenja niže tarife za potrošnju struje.

Vodite računa o kapacitetu mašine za sušenje veša, a to je važno i kod mašine za pranje veša, da biste na kraju imali dobro opran i suv veš. Kod pranja veša najprostije objašnjenje je da stavite onoliko veša koliko će moći da se slobodno pomera i okreće u bubnju.

Ako imate dve mašine, jednu za pranje a drugu za sušenje veša, najbolje je da budu istog kapaciteta, pa ono što operete stavite i da se osuši.

Nemojte opterećivati mašinu za sušenje veša jer tada troši više strje. Uvek ostavite dovoljno prostora između komada veša kako bi vazduh cirkulisao.

Redovno čistite filtere, najbolje posle svake upotrebe, kako biste održali dobar protok vazduha. U protivnom, prljavi filteri smanjiće efikasnost sušenja i povećavati potrošnju energije.

Potrudite se da sortirate veš tako da sušite slične materijale zajedno, kako biste osigurali ravnomerno sušenje.

Za osetljive materijale koristite niže temperature sušenja jer tako smanjujete potrošnju energije.

Ako vaša mašina ima senzore vlage, koristite ih za automatsko regulisanje vremena sušenja jer ćete i na taj način uštedeti na potrošnji struje.

Ako se pridržavanje ovih saveta možete značajno poboljšati efikasnost mašine za sušenje veša, uz istovremeno smanjenje troškova energije i produžavanje njenog veka trajanja.

Prednosti smart funkcija na uređajima

Nove mogućnosti uštede energije daju vam takozvane smart ili pametne funkcije na uređajima, a takve funkcije imaju i novi modeli mašina za sušenje veša.

Smart funkcije na kućnim uređajima omogućavaju povezivanje uređaja s internetom radi daljinskog upravljanja, automatizacije i pristupa različitim funkcijama putem pametnih telefona, tableta ili drugih uređaja.

Daljinsko upravljanje omogućava upravljate uređajem preko odgovarajuće aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu, bez obzira na to gde se nalazite.

Možete programirati uređaj da automatski obavlja određene zadatke ili reaguje na određene uslove. Na primer, automatsko paljenje i gašenje svetla, podešavanje termostata, ili pokretanje uređaja u određeno vreme.

Imate funkciju povezivanja sa glasovnim asistentima, kao što su Google Assistant, Amazon Alexa ili Apple Siri, koji vam omogućavaju upravljanje uređajem glasom.

Praćenje i analiziranje potrošnje energije uređaja daje vam mogućnost da identifikujete načine za štednju energije.

Softver uređaja možete ažurirati putem interneta u cilju unapređenja performansi, ispravljanja greške ili dodavanja nove funkcije.

Integracija sa pametnim kućnim sistemima omogućava povezivanje sa drugim pametnim uređajima u okviru kućnog sistema, što omogućava sinhronizaciju i zajedničko delovanje različitih uređaja.

Zbirno gledano, smart funkcije na kućnim uređajima vam omogućavaju veći nivo kontrole uređaja uz istovremeno poboljšanje energetske efikasnosti i prilagođavanje vašim individualnim potrebama.

Moderne mašine za sušenje veša na tržištu Srbije

U Srbiji su prisutni vodeći brendovi za proizvodnju mašina za sušenje veša i većina modela ima neke ili više navedenih smart funkcija. Zaista nećete imati problem da izaberete mašinu za sušenje veša kojoj možete pokloniti vaše puno poverenje.

Evo nekih od njihovih karakteristika:

– energetska klasa A+++;

– daljinsko startovanje;

– automatsko sušenje veša tačno do nivoa do koga želite;

– jednostavno čišćenje filtera kondenzatora;

– specijalna zaštita od vibracija;

– LED displej na kome na dodir upravljate funkcijama kao što su odgoda uključivanja i prikaz preostalog vremena;

– mogućnost preuzimanja i pokretanja više od 20 dodatnih programa sušenja;

– smart senzor za kontrolu vlage garantuje perfektan nivo vlažnosti za olakšano peglanje veša.

Ove i druge funkcije koje imaju mašine za sušenje veša omogućavaju vam da imate kvalitetan i pouzdan uređaj koji vam garantuje racionalnu potrošnju električne energije i punu prilagođenost standardima zaštite i očuvanja životne sredine.

Podeli