Kako uraditi nokte kod kuće?

Želite da vaši nokti uvek izgledaju lepo i uredno, a da savršen izgled postignete sami u kućnim uslovima? Neophodno je posvetiti se noktima i negovati ih, ali i tretirati na pravi način. Kada se izvežbate, uz par trikova ćete naučiti da sami negujete i radite manikir u kućnim uslovima bez potrebe da plaćate skupe kozmetičare.

U nastavku vam dajemo neke od smernica koje će vam pomoći da uradite svoje nokte kod kuće.

Pripremite nokte i nanesite bazu

Glavna stvar kod pripremanja noktiju jeste da se nanese baza za nokte, a pravilno nanošenje može značajno uticati na kvalitet i trajnost vašeg manikira. Početak svakog manikira trebalo bi da bude temeljno čišćenje noktiju. To uključuje uklanjanje svih tragova starog laka za nokte.

Nakon čišćenja, oblikujte nokte koristeći turpiju za nokte, bilo da preferirate kvadratni, ovalni, okrugli ili neki drugi oblik. Turpijanje noktiju ne samo da daje željeni oblik već i uklanja bilo kakve neravnine ili oštre ivice koje mogu uzrokovati pucanje ili cepanje.

Upotrebom fine šmirgle za poliranje noktiju, nežno zagladite površinu nokta kako biste uklonili sve neravnine ili ispupčenja, što će osigurati glatku osnovu za nanošenje baze.

Pre nanošenja baze, nanesite ulje za zanoktice kako biste omekšali okolnu kožu, sprečavajući pucanje i pospešujući zdravi rast noktiju.

Baza za nokte služi kao zaštitni sloj između nokta i gel laka za nokte. Nanosite tanki, ravnomeran sloj i ostavite ga da se potpuno osuši pre nanošenja boje. Prilikom nanošenja baze, obratite pažnju da to radite u tankim slojevima.

Odaberite bazu koja odgovara vašem tipu noktiju, bilo da su oni skloni pucanju ili lomljenju. Postoje različite formule namenjene jačanju ili hidrataciji noktiju.

Dajte bazi dovoljno vremena da se osuši pre nego što nanesete boju. To ne samo da pomaže u boljem prianjanju boje već i smanjuje šanse za nastanak nabora ili mrlja.

Neke baze za nokte mogu se koristiti i kao završni sloj kako bi se dodatno zaštitio lak za nokte i dodao dodatni sjaj.

Lepo oblikujte nokte

Odaberite oblik noktiju koji se slaže sa oblikom vaših ruku i prstiju. Ukoliko niste sigurni kako da oblikujete nokte i koji će vam nokti najbolje stajati evo nekih smernica. Ovalni nokti su klasični i uvek su dobar izbor, kvadratni su idealni za duže prste s širim nokatnim pločama, dok bademasti ili špicasti oblici mogu vizuelno produžiti prste. Razmislite o svojim svakodnevnim aktivnostima; na primer, ako često radite rukama, kratki i ovalni ili kvadratni oblici mogu biti praktičniji.

Koristite kvalitetnu turpiju za nokte s finom granulacijom kako biste izbegli oštećenje nokta. Turpijajte nokte u jednom smeru kako biste sprečili raslojavanje i oštećenja. Počnite s bočne strane nokta i turpijajte prema centru za najbolje rezultate.

Pravilno održavanje zanoktica ključno je za zdrav izgled noktiju. Koristite štapić za zanoktice obložen pamukom ili gumeni alat za guranje zanoktica kako biste ih nežno gurnuli nazad. Ovo pomaže u sprečavanju infekcija i podstiče zdrav rast nokta. Redovno održavanje zanoktica takođe sprečava nastanak zadebljanja i neuredan izgled noktiju.

Nikada ne secite zanoktice jer to može povećati rizik od infekcija i upala. Ako su zanoktice ispucane ili tvrde, najbolje ih je tretirati uljem za zanoktice i hidratantnim kremama.

Dajte svojim noktima pauzu povremeno kako bi „disali“ i oporavili se, ali i ojačali.

Pravilno oblikovanje i održavanje noktiju kod kuće ne samo da poboljšava njihov estetski izgled, već igra glavnu ulogu u očuvanju njihovog zdravlja i sprečavanju problema kao što su lomljenje, pucanje i raslojavanje.

Postupno nanesite proizvode na nokte

Ključ uspeha u savršeno odrađenim noktima leži u metodičnosti, strpljenju i pažljivosti tokom svake faze procesa. Za početak, nakon što ste pripremili nokte i bazni sloj je suv, spremni ste za nanošenje gela. Važno je uzeti pravu količinu gela na četkicu. Previše gela može dovesti do neravnomernog sušenja, dok premalo gela može rezultirati neravnomernom bojom.

Počnite sa nanošenjem tanke baze gela, pažljivo izbjegavajući kožicu i bočne strane nokta. Držite četkicu pod blagim uglom i laganim potezima rasporedite gel lak za nokte od baze nokta prema vrhu. Ako želite jaču boju, nanesite nekoliko tankih slojeva, pri čemu svaki sloj treba pažljivo osušiti lampom.

Stavite ruku ispod UV/LED lampe kako biste osušili gel. Svaki sloj treba sušiti prema specifikacijama proizvođača, što obično iznosi oko 30-60 sekundi za LED lampe ili do 2 minute za UV lampe. Pravilno sušenje je ključno za dugotrajnost i sprečava ljuštenje laka.

Nakon što je boja suva, nanesite završni sloj gela. Ovaj sloj će zaštititi boju, dodati izvanredan sjaj i produžiti trajnost manikira. Pažljivo nanesite tanki sloj završnog gela, osiguravajući da je čitav nokat pokriven, uključujući vrhove noktiju.

Ako imate višak gela ili gel dospe na kožicu, koristite drveni štapić umočen u aceton. Pažljivo uklonite višak gela, vodeći računa da ne oštetite osnovne slojeve gela ili prirodni nokat.

Sledite ove korake i savete kako biste postigli dugotrajne, sjajne nokte koji izgledaju kao da su urađeni u salonu. Uz malo prakse, postaćete majstor u rađenju noktiju kod kuće i to će vam biti zanimljivo da radite u slobodno vreme!

Podeli