Kakve su mogućnosti za zaposlenje u različitim profesijama?

Potraga nezaposlenih za nekim poslom, kao i potraga poslodavaca za radnicima, nikada ne prestaje i tako će biti ubuduće. Posao nekada nije lako naći, pogotovo kada imate svoje principe i kriterijume ispod kojih nećete da pređete, i ne pristajete na ponude koje vam čak i u maloj meri ne odgovaraju. Oglasa za posao je bilo i biće, ali sve zavisi koliko je aktuelna ponuda u skladu sa očekivanjima onih koji traže posao. Ima i zadovoljnih, kao i onih koji uvek traže bolje i više. Oduvek je neka vrsta zanimanja bila aktuelnija od drugih, pa je tu i najviše zainteresovanih, ali da li mogu svi da budu zaposlenu u toj branši?

Kako je ekonomska kriza uzela maha u svim oblastima, došlo je do otpuštanja velikog broja radnika, jer su ugašena njihova radna mesta. Tada su se mnogi našli u veoma nezahvalnoj poziciji, pogotovo oni koji su bili jedini zaposleni u nekoj porodici. Ako spadate u onu grupu koja mora ili želi da promeni posao, sigurno vam se vrzma milion pitanja u glavi, koja se svode na jedno, a to je odakle krenuti.

Kako naći posao u Novom Sadu?

Novi Sad, kao jedan od većih gradova u našoj zemlji, nudi mnoge mogućnosti za one koji su u potrazi za poslom. Danas postoje mnogi portali koji vam mogu pomoći i olakšati čitav proces traženja zaposlenja. Mnogi poslovi Novi Sad svrstavaju u gradove u kojima je sve veća potražnja za radnom snagom, a više informacija o poslovima možete naći na raznim portalima koji nude različite vrste poslova, među kojima se izdvaja portal Lako do posla. Kada su u pitanju poslovi Novi Sad, portal Lako do posla nudi široku lepezu zaposlenja, među kojima uvek možete pronaći nešto po svom ukusu. Traže se radnici za sve vrste poslova, za neka aktuelna i atraktivna zanimanja, ali i za ona malo manje tražena, kao što su razni zanati. Takođe, poslove možete potražiti i preko Infostuda, Halo oglasa, Preko veze, Klik do posla, kao i na portalu Moj Novi Sad.

Prodaja i proizvodnja su uvek aktuelne

Ako se na stranu ostavi IT sektor, koji godinama zauzima najviše mesto kada su u pitanju mogućnosti za zaposlenje, prodaja i proizvodnja su takođe visoko rangirane. Među pozicijama koje se uvek nude su poslovi kasira ili trgovca, zatim su traženi pomoćni radnici na sortiranju i pakovanju robe, ali i trgovci u buticima i drugim objektima. Traže se i prodavci, koji će raditi pretežno na terenu. Tu plata obično zavisi od učinka, i od sposobnosti svakog radnika da ostvari što veću prodaju. Kako se često otvaraju firme koje se bave proizvodnjom različitih proizvoda, gotovo uvek su otvorene pozicije za one koji žele i mogu da rade na različitim poslovima u proizvodnji. Ne zaboravite, sam rad u proizvodnji vam može doneti šanse za napredovanje, pa dajte šansu i ovoj vrsti posla. Posao magacionera se često može pronaći na portalima i u oglasima.

Korisnička podrška, jezici i marketing

Ukoliko ste strpljivi i imate dobre komunikacione veštine, a možda i znanje nekog stranog jezika, onda poslovi korisničke podrške mogu biti dobro rešenje za vas. Ako lako ostvarujete kontakt sa ljudima, a pritom dobro govorite nemački, engleski, italijanski, francuski, mađarski ili rumunski jezik, koji su veoma traženi, onda je ovo prava prilika za vaše zaposlenje.

Isto tako, ako dobro govorite neki jezik, i volite posao predavača, možete se baviti i privatnim časovima jezika. U slučaju da prefektno govorite jezik, posao prevodioca je izuzetno atraktivan u poslednje vreme. Dobar kontakt sa ljudima može vam se isplatiti i u poslovima marketinga. Mnoge agencije nude različite poslove u marketingu, poput pisanja i kreiranja sadržaja, ali zahtevaju i dobre odnose sa ljudima i digitalnu pismenost.

Ugostiteljstvo i zanati

Jedna od branši u kojoj se uvek traže radnici jeste ugostiteljstvo. Konobari veoma lako mogu doći do posla, jer gotovo uvek ima aktuelnih poslova za one koji žele i vole ovaj posao. Razni hoteli i restorani često traže kuvara ili kuvaricu, pa su ovi poslovi prilično često traženi jer je i zarada dobra. Takođe, posao recepcionara je atraktivan, posebno mladima, koji tek započinju svoj prvi posao. Kada su u pitanju razni zanati, zanatlije ukoliko ne rade samostalno, uvek su tražene i lako mogu dobiti posao. Potražnja za njima je baš velika, jer mnogi zanati izumiru, a većina onih koji zanat drže u malom prstu ne žele da rade za drugoga. Oni sami određuju kada i koliko će raditi, a pritom zarada je i više nego dobra. Konstantno se traže vozači, farbari, stolari ali i električari.

Podeli