adl adl

„Kanconijer“ – Frančesko Petrarka

2

O Frančesku

Rođen u XIV veku, pesnik i reformator evropske poezije. Živeo je u Firenci, Pizi, Avinjonu, Bolonji. U Avinjonu u crkvi je ugledao Lauru i platonski je voleo do kraja života. Laura se udala za grofa, rodila puno dece i umrla pre Petrarke. Pisao je na latinskom i italijanskom ljubavne pesme i jedan alegorički spev. Bio je proglašen za najvećeg pesnika i dobio lovorov venac.

Petrarkizam

Pesnička škola koju su osnovali Petrarkini sledbenici. Najrazvijenija u 15. i 16. veku. Predstavljala je imitiranje stila, motiva i tema.

„Kanconijer“

književni rod: lirika
književna vrsta: ljubavna

„Kanconijer“ je zbirka sastavljena od 366 pesama, podeljenih na dva dela, a čine ih: soneti, balade, kancone i madrigali . Pisana je nekoliko decenija, a inspiracija je bila pesnikova ljubav prema Lauri. Pisana je na narodnom jeziku.

Prvi deo – 265 pesama (pesme za života gospe Laure)

XI pesma – neuzvraćena ljubav (platonska). Iako Laura prekriva oči velom, pesnik ne pada u očajanje već nastavlja da se divi njenoj lepoti, zato što smatra da su oči ogledalo njene duše i da se u njima vidi njena duhovnost i moralna čistota.

I sonet – direktno obraćanje čitaocima. Ne očekuje razumevanje od svih, nego samo od onih koji su nekada voleli. Ljubav mu je poslužila kao inspiracija, ali je zato svet saznao za njegova osećanja pa je trpeo ruganja jer je takva ljubav nemoguća. Odlučuje da nastavi, ne vodeći računa o tome da li će se publici svideti.

III sonet – ljubav na prvi pogled. Pesnik je svestan svojih osećanja i rado im se prepušta iako naslućuje da ljubav neće biti ostvarena. Zaljubio se tako silno i tako brzo da nije ni pokušao da se bori protiv „Amorove strele“, štit (razum).

LXI sonet – pesnik blagosilja dan, mesec, doba, godinu, čas i trenutak kada ga je obuzela ljubav. Blagosilja čak i patnju, suze i rane u srcu tj. ljubavne slatke muke. Naglašava da je ljubav njegova inspiracija.

CCLXXXII sonet – pesnika mrtva draga posećuje u snu, a on peva o njenoj lepoti kao da je i dalje živa.

Drugi deo – nakon smrti gospe Laure.

CCCLXVI sonet – pesnik daje rezime svog života i kaže da se ne kaje što ju je voleo već zahvaljuje Bogu što ju je sreo.

CCCX sonet – najbolje prikazuje pesnikov osećaj za lepotu prirode i proleća koju predstavlja kao kontrast sa svojim osećanjima.

Komentari2 коментара

Ostavite komentar