Knez Mihailo Obrenović

Knez Mihailo Obrenović vladao je od 1839. – 1842. godine (prva vladavina) i od 1858 – 1860. godine.
Knez Miloš Obrenović vladao je od 1815. – 1839. godine (prva vladavina) i od 1858. – 1860. godine (druga vladavina).
Od 1842. – 1858. godine vlada knez Aleksandar Karadjordjević i ustavobranitelji.

1839. završia se prva Miloševa vladavina, abdicira zbog ustava, napušta Srbiju i odlazi u Vlašku. Nasledjuje ga Mihailo Obrenović. Prva Mihailova vladavina nije istorijski značajna, on nastoji da uspostavi apsolutizam. Knez je uvek bio u sukobu sa ustavobraniteljima.

1842. Zbačen je sa vlasti, i ustavobranitelji dovode Karadjordjevog sina, Aleksandra Karadjordjevičća na vlast. Tada se dogodio kulturni i prosvetni razvoj Srbije. Pokreću se novine. Na svetoandrejskoj skupštini doneta je odluka da se zbaci Aleksandar i ustavobranitelji, a na vlast se vraća ostareli Miloš. Vlada svega godinu i po dana, do svoje smrti 1860. godine. Osetila se snaga i autoritet vlasti. Miloševa druga vladavina nije značajna, iskoristio je da se osveti ustavobraniteljima, pa je tako vodja ustavobraitelja Toma Vučić Perišić, umro iz nepoznatih razloga u zatvoru. Miloša ponovo nasledjuje sin Mihailo. Druga Mihailova vladavina je izuzetno značajna. On je najbolji govornih od svih Obrenovića. Obnavlja se prosvećeni apsolutizam. Državno činovnički aparat je učinjen efikasnijim. Zakon o narodnoj vojsci. Vojna obaveza za vojno sposobne muškarce. Značajan zakon, u budućnosti će trebati ozbiljnija vojska. Najveće dostignuće kneza Mihaila je dobijanje gradova 1867.

1862. dogodila se tuča izmedju Srba i Turskih vojnika, na čukun česmi, a 1867. dobijeni su gradovi. Na teritoriji autonomne kneževine Srbije nema više turaka, postala je slobodna ali je formalno idalje pod turskom. Vladavina kneza Mihaila zavšena je atentatom 1868. u Košutnjaku. Atentat su izvršili austrijski špijuni. Pošto knez Mihailo nije imao dece nasledjuje ga sinovac Milan Obrenović koji vlada kao knez, a od 1872. – 1879. godine kao kralj. Bio je maloletan i prve četiri godine umesto njega vlada tročlano namesništvo, predvodjeno Jovanom Ristićem.

Podeli