Koja je uloga sirupa za kašalj u borbi protiv prehlade?

Prehlada i grip svake godine pogađaju decu i odrasle i ma koliko god imunitet bio jak vrlo verovatno je da će se pojaviti simptomi koji se moraju adekvatno lečiti. Jedan od prvih lekova koji se uključuje i koristi tokom čitavog perioda bolesti je i sirup za kašalj.

Koja je uloga sirupa protiv kašlja? Koje vrste postoje i kada se primenjuju? Da li su biljni sirupi dovoljno efikasni?

Septembar označava početak jesenjeg perioda kada intenzivnije cirkulišu virusi, bakterije, prehlade, a kasnije i gripozna stanja. Odmori se završavaju, deca kreću u škole, studenti se pripremaju za polazak na fakultet, više vremena provodimo u zatvorenom i lakše širimo bolesti.

Medvedić, toplomer, maramica i lek

Zbog svega toga, kompletirajte kućnu apoteku i neka vam najbolji lek za kašalj uvek bude pri ruci.

Sirup za kašalj za zdrava pluća i jači imunitet

Kašalj je prirodna reakcija organizma koja pomaže da se oslobode disajni putevi od stranih tela i omogući nesmetano disanje. Prehlada i grip uzrokuju curenje nosa i razbolevanje organizma što utiče i na pluća koja se pune sekrecijom i ne mogu da obavljaju svoju funkciju valjano.

Sirupi za kašalj imaju ulogu da pomognu sazrevanje i izbacivanje šlajma kod dece i odraslih, ali i da smire uporan suvi kašalj koji može biti uzrok brojnih tegoba.

Prirodni lekovi imaju izuzetan učinak tokom lečenja prvih simptoma i stanja koja se još uvek nisu razvila u bronhitis ili astmu i zato se preporučuje lečenje dok se bolest ne pogorša.

Pored medicinskih preparata koji se mogu dobiti samo uz lekarsko propisivanje terapije, biljni sirup za kašalj je dobar način lečenja jer svojim prirodnim sastavom sprečava dalji razvoj infekcije i leči pluća.

Beli slez, sirup od bokvice, oman, kim, bršljan, marač, med, kamilica, jagorčevina…su samo neki od sastojaka koji blagotvorno deluju na pluća i utiču na jačanje imuniteta smirujući kašalj uz brže izbacivanje sekreta.

Kako odabrati pravu vrstu sirupa?

U zavisnosti od simptoma prehlade zavisiće i odabir vrste sirupa koji će se uzimati.

Suvi kašalj je neproduktivan, nadražajan i izaziva na dalje kašljanje povređujući grlo i pluća. Sirup za suvi kašalj ima tu sposobnost da umiri uporno kašljanje, podstakne obnovu sluznice i proširi disajne puteve.

Iako je karakterističan kao alergijski, on se javlja i tokom prehlade i može biti uvod u ozbiljniji razvoj bolesti pluća ako se stanje ne leči.

Sirupi za produktivni kašalj se piju u situacijama kada se je osetno postojanje šlajma u plućima, ali se on kašljanjem ne izbacuje. Tada se uz pomoć sirupa za kašalj potpomaže „sazrevanje“ i lakše iskašljavanje viška sekreta. Oslobođene bronhije će olakšati disanje i manje opteretiti imunitet koji će biti jači u borbi sa uzrokom gripa ili prehladom.

Pored ove dve vrste tu su i sirupi za noćno kašljanje, za alergijski kašalj, ali i medicinski sirupi koji imaju jače dejstvo.

Važno je naglasiti i to da se uz sirupe za kašalj uzimaju i drugi lekovi kao što su oni za smanjenje bola u grlu, smanjenje sekrecije iz nosa i preparati za jačanje imuniteta. Sve to će doneti lakše simptome bolesti i brže ozdravljenje, a slobodno se kombinuju sa drugim proizvodima.

Da li se prehlada sme lečiti „na svoju ruku“?

Uzimanje biljnih preparata kakvi su sirupi za kašalj i vitamini se svakako preporučuju i mogu da značajno utiču na tok prehlade ili gripa.

Ako se javi kašalj važno je prepoznati simptome i doneti dobru odluku o vrsti sirupa. U slučaju da se stanje pogorša, nema poboljšanja posle 7-10 dana, pojavi se i temperatura… trebalo bi posetiti lekara koji će stetoskopom proveriti zdravlje pluća i propisati jaču terapiju.

Ipak, u velikom broju slučajeva preventivno jačanje imuniteta i pravovremeno lečenje simptoma prehlade, dovodi do uspešnog lečenja bez poseta lekaru.

Posetite svoju apoteku i nabavite odgovarajuće sirupe za kašalj jer nam predstoji period kada će nam sasvim sigurno zatrebati.

Podeli