Koliko je sistem video nadzora efikasan za smanjenje kriminala?

Iako nije siguran lek za uništavanje kriminalaca i radnji u koje se oni upuštaju, sistem video nadzora se pokazao vrlo efikasnim u smanjenju njegovog stepena širom sveta. Nažalost, to se odnosi samo na određene segmente života koji su pod udarom prestupnika.

cctv kamera

Na prvom mestu se sistem video nadzora pokazao vrlo efikasnim u zaštiti javnih mesta, poput parkirališta recimo. U principu, ukoliko na nekom parkiralištu postoje sigurnosne kamere, lopovima je potrebna dodatna opreznost. Na prvom mestu što su itekako svesni činjenici da vrlo lako mogu biti uhvaćeni, a zatim i da imaju ograničeno vreme da izvedu krivično delo i ukradu ili obiju automobil. Takođe, moraju da budu dodatno pažljivi, što nije slučaj kod mesta koja ne poseduju video nadzor.

Kako je zakonom obavezno da na objektu koji je obezbeđen sistemom video nadzora stoji obaveštenje o tome, po mišljenju mnogih stručnjaka čak i sama informacija o njegovom postojanju je dovoljna da veliki broj potencijalnih lopova odvrati od prvobitne zamisli.

Ono što možda mnogi prekršioci zakona ne znaju jeste da u okviru jednog sistema video nadzora može da se ugradi i takozvani panik taster. Reč je o skrivenom tasteru koji se uglavnom nalazi u blizini kase ili na nekom mestu koje je dostupno ugroženom području. Dovoljno je samo da zaposleni pritisne to dugme i da lokalna stanica policije ili osoba u monitoring centru dobiju informaciju da je pljačka u toku. Tako da i ako dođe do pljačke, lopov će biti vrlo brzo uhvaćen na delu.

Još jedan vrlo bitan segment života u kome se pokazala izrazita efikasnost sistema video nadzora jesu javna mesta, a posebno ulice. Prema brojnim istraživanjima utvrđeno je da je mnogo smanjen broj prekršaja u saobraćaju na mestima na kojima postoje kamere koje snimaju potencijalne prekršaje.
Ukoliko čak i dođe do pokušaja krađe ili bilo kakvog zakonom kaznenog prekršaja postojanje sistema video nadzora i uređaja koji snima umnogome može olakšati pronalaženje prestupnika. Pomoću tog snimka će policajci vrlo lako pronaći prestupnika, međutim prema postojećem zakonu snimak zabeležen sigurnosnom kamerom u nekom objektu nije dovoljan da nekoga osudi, ali može pomoći da se ta osoba pronađe.

Prema brojnim istraživanjima i analizama ustanovljeno je da su sistemi video nadzora vrlo efikasni u smanjenju stope kriminala. Ali, ono što je jako bitno jeste da se ne treba samo osloniti na taj sistem. Svakako treba biti obazriv i pored sistema zaštite, jer postoje osobe koje ni taj sistem neće odvratiti od zamisli da opljačkaju nekoga.

Skoro se desio slučaj da je čovek, koji je nažalost zavisnik od narkotika ušao u poslovne prostorije sa željom da uzme novac. Kada je brzom reakcijom policije uhvaćen, na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je jednostavno da je mislio da ga niko neće uhvatiti. Razlog za to je što mnogi lopovi smatraju da ljudi stavljaju natpis o sistemu video nadzora samo da bi zaplašili potencijalne lopove. Bez želje da vređamo jedne ili druge, ali sistem za video nadzor je dokazano efikasan u smanjenju stope kriminala.

Podeli