Kratak vodič za kupovinu veš mašine

Kupovina bele tehnike može biti pravi izazov s obzirom da je na tržištu dostupna široka paleta proizvoda koji se razlikuju u nijansama. Najbolji izbor je onaj koji najviše odgovara individualnim potrebama i željama kupca, te praktičnoj primeni kojoj će služiti.

Bilo da je reč o nabavci nove veš mašine ili prvoj kupovini, dileme mogu biti iste. A one se odnose pre svega na to na šta treba obratiti pažnju i čeme se rukovoditi prilikom kupovine? Takvoj vrsti dileme posebno doprinosi činjenica da skoro svakog meseca mogu da se vide neki novi modeli, sa novim funkcijama i unapređenim karakteristikama.

Pre same kupovina važno je dobro se informisati, napraviti prioritetne karakteristke na koje se obraća pažnja, te odrediti novčana sredstva koja je moguće opredeliti za to kao i prodavnice u kojima će se tražiti željeni model.

Treba obratiti pažnju na kapacitet

Skoro svaki model veš mašine ima označeno koliki je kapacitet bubnja i preporučenu kilažu i količina rublja koju nije poželjno prekoračiti.

Kao što nije dobro opteretiti bubanj sa previše stvari i garderobe isto tako nije dobro ni u njega staviti malu količinu.

Ne treba zanemariti ni činjenicu vezanu za broj obrtaja pri centrifugi koji može praviti značajno razliku između sličnih modela. To je važno jer što veći broj obrtaja postoji manje se zadržava višak vode na rublju, odnosno to automatski znači i brže sušenje opranih stvari.

Važna je i potrošnja

U današnjem vremenu u kojem se toliko priča i sprovode kampanje u vezi sa očuvanjem životne sredine, uštedi električne energije i održivosti, ne može a da se ne pomene i važnost potrošnje kada su u pitanju kućni aparati uključujući i veš mašine.

Pre same kupovina treba se informisati o svim važnim karakteristikama između ostalog i o energetskoj efikanosti. A sa njom u direknoj vezi mogu biti i programi pranja i druge funkcije koje ona može da ponudi.

Energetski učinak ili energetski razred bele tehnike može se videti na oznakama koje su vidljeve na nalepnicama i prikazane su slovima od A do G, gde slovo A označava najbolju moguću verziju, odnosno da veš mašina troši najmanje električne energije.

Brend određuje kvalitet i dugotrajnost

Kao što možete i sami da primetite danas je dostupno mnogo manje ili više poznatih brendova koji se bave prodajom bele tehnike. Te je teže i napraviti krajnji izbor.

Poklanjanje poverenja proverenim brendovima poput Candy veš mašina nudi sigurnost, kvalitet i dugotrajnost. Zadovoljni kupci i vlasnici Candy veš mašina ističu kao glavne prednosti moderan dizajn, dugotrajnost i kvalitet, brze programe pranja…

I drugi poznati brendovi mogu da ponude istu količinu sigurnosti i kvaliteta, samo mudro birajte.

Da li je bitna vrsta motora?

Prilikom kupovine bele tehnike može se naići na brojne pojmove i karakteristike na koje niste ni znali šta znači, odnosno u trenutku kupovine niste ni bili svesni čemu one služe. Upravo jedna od takvih stvari može biti vrsta motora kod veš mašina koja kod laika može izazvati zabunu.

Postoje inverter motori koji za svoj rad koriste magnetno polje, karakteriše ih tiši rad, životni vek je dug jer ne dolazi do pregrevanja i skraćuje vreme pranja za nekih otprilike 25%. Kolektorski motori koje poseduje većina modela imaju karbonske četkice, koji su suprotnost od prethodnih.

Danas se mogu naći i veš mašine sa direct drive tehnologijom kod kojih motor radi na principu magnetnog polja i ima promenljivu brzinu obrtaja.

Podeli