Materijal koji će promeniti svet

Od ovog materijala mogu da se proizvedu savitljivi touch-screen displeji! Sećate se onih velikih svetlih ekrana osetljivih na dodir u filmu Avatar?

Samsung je proizvođač koji je prvi počeo da radi na izradi ovakvih ekrana, a već je izrađen prototip touchscreen displeja veličine preko 20”.

Šta je to što može biti toliko čvrsto i toliko elastično u isto vreme?

Grafit je pored dijamanta najpoznatija modifikacija ugljenika, dok je grafen „list mreže“ koji nastaje kad se svaki atom ugljenika poveže sa još tri atoma.

Razvoj ove tehnologije se odvija velikom brzinom tako da ubrzo možemo da očekujemo mini računare, telefone, tablete koje ćemo moći da presavijemo i bez problema stavimo u bilo koji džep.

Verujem da ovaj materijal u velikoj meri promeniti i tok automobilske industrije. Inženjeri mogu doći do ključnih informacija ukoliko bi senzor napravljen od ovog materijala bio postavljen u sam blok motora ili čak na cilindar.

Velike količine novca se troše za razvoj i istraživanje ovo revolucionarnog materijala tako da se svakim danom pojavljuje ideja za primenu na različitim poljima.

Zbog posebnog svojstva grafena i njegove veličine razvijaju se mikroprocesori enormne snage i male potrošnje. Trenutno se najveća pažnja posvećuje primeni grafena u biomedicini. Koristeći ih kao senzore zanemarljive veličine, imaćemo mogućnost da ih postavljamo na najrazličitija mesta u samom telu. Zamislite samo da sutra na taj način možemo da pratimo rad srca ili mozga.

Od brzine kojom će naučnici uspeti da izdvoje čist grafen, zavisiće brzina kojom ćemo na neki način zakoračiti u budućnost s obzirom na tom da grafen ima višestruku primenu.

Podeli