Miroslav Antić – Plavi čuperak analiza

Plavi čuperak zbirka pesama poznato je delo Miroslava Antića. Pisac Miroslav Antić Plavi čuperak je napisao sa ciljem da one koji tek ulaze u adolescentsku dob, u period rađanja ljubavi, prvih poljubaca i zaljubljivanja, prvih nadanja ali i razočaranja, podstakne na maštu i ljubav. Plavi čuperak lektira predstavlja ulaz u novi svet, koji je već vrlo dobro poznat svima nama, samo je potrebno da pročitamo njegove redove i uronimo dublje u sebe.

Plavi čuperak zirka pesama je knjiga o kojoj je Mika Antić razmišljao još dok je bio mladić. Kroz pesme ove zbirke, Mika pokazuje da vrlo dobro razume buru u duši deteta zagledanog u svet odraslih, jer verovatno ni sam nikada nije u potpunosti odrastao. Uvek je ličio na velikog dečaka, koga pokreće ljubav, snovi i buntovna pobuna.

U zbirci pesama za decu, Plavi čuperak pesma, pored toga što cela zbirka nosi naziv po njoj, nesumnjivo ima vrlo važno mesto u kompletnoj knjizi. Ova pesma predstavlja sinonim za ljubav i simbol đačkog doba. Plavi čuperak pesma sadrži kompaktnu lirsku sliku koja počiva na kontrapunktu dijaloških i monoloških elemenata. Promenljivi ritam koji ima pesma Plavi čuperak pojačava sam ton pesme i daje joj na zvučnosti.

Iako je ljubav samo nagoveštena u pesmi, ona predstavlja poseban tematski sloj. U skladnoj lirskoj kompoziciji, Miroslav Antić je diskretno i nenametljivo ostvario neponovljivu apotezu đačke ljubavi. Kada su u pitanju dela koja potpisuje Miroslav Antić Plavi čuperak je njegova jedna od najpoznatijih pesama, a u nastavku teksta smo za vas spremili analizu pesme kako biste lakše razumeli i savladali obavezno gradivo i lektiru Plavi čuperak.

Pisac: Miroslav Antić

Književni rod: poezija

Književna vrsta: pesma

Plavi čuperak lektira – zbirka pesama Plavi čuperak

U samom naslovu Plavi čuperak Miroslav Antić nagoveštava ljubav kao veliku nepoznanicu života, koja je definisana kao tajna, strepnja i izazov. Đački period, i devojčice i dečaci doživljavaju sa pomešanim osećanjima radosti i sete, pa je zato i njihovo ponašenje praćeno čestim promenama raspoloženja i naglim reakcijama.

Zbirka pesama Plavi čuperak obuhvata 22 pesme, među kojima je i ona koja nosi isti naziv kao lektira Plavi čuperak pesma. Neke od pesama iz zbirke Plavi čuperak su:

 • Tajna
 • Prvi tango
 • Proleće
 • Plava zvezda
 • Najljubavniija pesma
 • Đački korzo
 • Zagonetka
 • Najmanja pesma
 • Kad bi jastuci progovorili

Plavi čuperak analiza pesme

Plavi čuperak pesma je umetničko delo u kojem pisac peva o prvoj dečačkoj zaljubljenosti, odnosno o tome šta se sve dešava u duši zaljubljenog dečaka. Takođe, u pesmi se može uočiti kako se ta zaljubljenost prikazuje pred drugima. Sa strane, drugima to možda izgleda smešno, ali ne i onome ko burno doživljava svoju prvu ljubav.

Plavi čuperak je samo jedan detalj koji krasi devojčicu u koju je dečak zaljubljen, jer je on najvidljiviji. Sve što je vragolasto, sav šarm i lepota kao da se nalaze baš u tom isturenom plavom čuperku. Jedan dečak je opsednut upravo tim plavim čuperkom, te on postaje sva njegova preokupacija, a sve bez njega gubi smisao, i škola i razred, i dan i noć.

Miroslav Antić Plavi čuperak pesmu ne predstavlja iz ugla nekoga ko posmatra dečačku zaljubljenost sa strane, on pesmu stvara tako da je čitalac doživljava kao ličnu ispovest samog dečaka pred svojim prijateljima. Ta ispovest o ličnim jadima nam otkriva da plavi čuperak pripada Sanji iz šestog A, što nas kao čitaoce i njegove prijatelje navodi na to da zaključimo da je dečak zaljubljen u plavokosu devojčicu Sanju iz šestog A.

To se može zaključiti u više navrata. Prvo, dečak u svakom trenutku i na svakom mestu misli samo na plavi čuperak. Drugo, kada se zaljubi u nekog on se povlači u sebe i više nije veseo i bezbrižan, već se odmah uozbilji, što vidimo u odrazu njegovog lica (“pa se umudriš/udrveniš”). Treće, zaljubljeni se često zacrvene od stida, a naročito ako se sazna za njegovu tajnu.

Po onome što dečak zna o zaljubljenosti, zaljubljena osoba počinje da gricka nokte od nervoze, krije lice od stida, i s vremena na vreme šalje tajne ceduljice devojčici koja nosi plavi čuperak kose. Učenje se zapostavlja, a ukoliko čak i počne da uči, sve postane nesređeno i haotično i sve mu se meša u glavi.

Plavi čuperak pesma u celosti – Miroslav Antić

Čuperak kose obično nose

neko na oku,

neko do nosa,

al ima jedan čuperak plavi

zamislite gde?

– U mojoj glavi.

Kako u glavi da bude kosa?

Lepo.

U glavi.

To nije moj čuperak plavi,

već jedne Sanje iz šestog „a“

Pa šta?

Videćeš šta – kad jednog dana

čuperak nečije kose tuđe

malo u tvoju glavu uđe,

pa se umudriš, udrveniš,

pa malo – malo… pa pocrveniš,

pa grickaš nokte i kriješ lice

pa šalješ tajne ceduljice,

pa nešto kunjaš,

pa se mučiš,

pa učiš – a sve koješta učiš.

Izmešaš rotkve i romboide.

Izmešaš note i piramide.

Izmešaš leptire i gradove.

I sportove i ručne radove.

I tropsko bilje.

I stare Grke.

I lepo ne znaš šta ćeš od muke.

Sad vidiš šta je čuperak plavi

kad ti se danima mota po glavi,

pa od dečaka – pravog junaka

napravi tunjavka i nespretnjaka.

Plavi čuperak pesma govori o tome kako detinjstvo raste i nestaje, ono se pretače u mladenaštvo i postaje novo doba mišljenja i osećanja.

Motiv pesme: Ljubav

Ritam pesme: Naizmeničan

Stihovi: Slobodni stihovi

O piscu – Miroslav Antić (1932 – 1986)

Miroslav Antić je rođen u Mokrinu. U Beogradu je studirao na Filozofskom fakultetu, a živeo je u Novom Sadu. Radio je kao novinar, pesnik za decu, reditelj i slikar. U svoju poeziju je uneo mnoge osobine jezika bačvanskih seljaka. Najvažniji njegov rad je bio rad na poeziji. Počeo je rano da piše, pa je prvu zbirku objavio 1950. godine.

Miroslav Antić je pisao i za decu i za odrasle, ali nikada nije podvukao oštru granicu između tih pesama. Za svoj književni rad dobio je Sedmojulsku nagradu 1980. godine i još mnogo drugih nagrada i priznanja.

Dela Miroslava Antića

Književnost za odrasle:

 • Horoskop
 • Nebo u oku
 • Krov sveta
 • Hodajući na rukama
 • Savršenstvo vatre

Zbirke pesama za decu:

 • Ispričano za proleće
 • Roždestvo tvoje
 • Psovke nežnosti
 • Koncer za 1001 bubanj
 • Kikinda
 • Plavi čuperak

Podeli