Nova godina za maturante nije kao svaka druga – saveti za buduće brucoše

Šta još treba da znaš ako si budući maturant?

Nova godina je nova šansa da učinimo najbolje što možemo. Najkvalitetnije što trenutno umemo je sasvim dovoljno! Bez pritiska sa strane, bez stresa i tenzije ali sa jasnim ciljevima. Kada ovakav stav postane mantra po kojoj se živi, svaki dan u ovoj Novoj godini može biti kao praznik za um. Usaglašenost ambicija i mogućnosti – neka to bude vaša prva novogodišnja odluka!

mladi ljud na sede za stolom i rade

Prvi mesec prolazi i ostalo ih je još 11. Možda tokom prazničnog perioda nema uslova da odvojimo vreme samo za sebe… Ali kraj januara je najbitnije da smo pravilno isplanirali vreme za ovu godinu. Kako rasporediti učenje za tekuću školsku godinu? Kada je najbitnije krenuti (ako već niste) sa pripremama za upis na fakultet? Kako uskladiti ta dva načina učenja? Koliko vremena još imate da donesete konačnu odluku? I kada končano počinje taj fantastični najduži raspust? 

Za početak najbitnije je izlečiti Multitasking epidemiju. I fokusirati se na efikasne metode učenje – Napredne tehnike pamćenja – šta je to?

mladi ljudi sede za lap topovima i tabletom

Koliko se ova godina razlikuje od prethodnih to će najbolje znati budući brucoši. Drugačija organizacija vremena će uz sledeće savete biti olakšana:

 1. Digitalno i realno vreme nisu isto! Skratite vreme koje provodite za računarom, osim ako nije svrha učenje, čitanje online knjiga ili istraživanja. Reagovanje na svaku notifikaciju ili poruku koju dobijemo je zavisnost. Uz poznate rečenice: „ma samo da proverim“, „samo da odgovorim“ ili „kratko ću da pogledam šta ima“ – bespotrebno se blokira memorija. Često, realno vreme je i do tri puta duže i veće od „digitalnog vremena“ koje mislimo da smo utrošili. Saznaj kako pravilno upravljati vremenom.
 2. Kroz upoznavanjem novih osoba iskoristi priliku da pokreneš priču u smeru koji tebi najviše znači pred izbor fakulteta. Raspitaj se o iskustvima drugih kada su upisivali fakultet (ako su to starije osobe od tebe) ili tvoji vršnjaci sa kojim deliš ista pitanja u ovom periodu. Pretpostavi da osoba koju slušaš zna nešto što ti ne znaš. Jer zlatno pravilo glasi da osoba preko puta nas zna bar jednu stvar koju mi ne znamo
 3. Mindset je najbitniji! Svaki dan i svaki vikend imate pravo da se u nekom delu dana osetite kao na potpunom odmoru. Iskoristite trenutke predaha za totalno opuštanje jer samo tako možete biti produktivni. Ne odbrojavaj dane nego računaj svaki!
 4. Poslednji ali ne najmanje važan – bitno je da napravite plan obaveza za 2020. godinu. Napravite tabelu (na kompjuteru ili na papiru) i podelite u pet kolona a onda dajte sebi odgovore na sledeća pitanja:
  1. Na koje rezultate sam ponosan/a iz prethodne godine?
  2. Koje su najznačajnije lekcije koje smo naučio/la?
  3. Šta smo spremni da oprostimo sebi?
  4. Koja su 3 prioriteta za 2020. godinu? Fokusirati se na ostvarenja tih prioriteta!
  5. Zamislite gde sebe vidite za 5 i za 10 godina.

Srećna i uspešna Nova godina svim budućim maturantima!

Podeli