Novogodišnji planovi

Koliko ste zadovoljni ovom godinom? Da li ste bolji nego prethodne, imate li više prijatelja, veće znanje, bolji posao? Sigurni da ste ispunili sve što ste poželeli prethodne?

pokloni ispod jelke

Nekada je bolje sve staviti na papir, u word, cloud, telefon ili gde već volite da odlažete takve stvari, iz prostog razloga što nećete zaboraviti ili preskočiti preko pisane reči. Misli ćemo promeniti ili ćemo jednostavno skrenuti s puta ako nam je nešto teško, dosadno, pobeći ćemo od toga, a nećemo završiti. Kada podvučemo crtu na kraju godine, mislićemo da je sve super, a nećemo biti svesni šta sve nismo završili ili smo propustili.

Višak kilograma, obrazovanje i polaganje ispita, putovanja, projekti, na svemu se mora raditi da bi se došlo do cilja, a ma koliko da je zanimljivo, niko ne voli da radi, lepše bi bilo da sve dobijemo na gotovo, zar ne? 🙂

Godišnji plan ne mora imati formu, a može se zvati kako god, u sledećoj godini želim, novogodišnja rezolucija, obaveze za sledeću godinu, sledeće godine ću uraditi, sledeće godine ću biti, i tome slično.

Dobro je da nešto želimo, da planiramo, da imamo određeni cilj u životu, jer ako je suprotno, zašto živimo? Svakodnevno blejanje, životarenje i gubljenje vremena jednostavno nema smisao, a jednom ćemo sigurno žaliti za svakim izgubljenim minutom!

Pored planiranja i realnih stvari, trebalo bi da sanjamo, tada nas ništa ne ograničava i možemo biti ko god ili gde god želimo! Iskoristite praznike i praznično raspoloženje za razmišljanje o svemu onom što nije toliko blisko, što vam se čini nemogućim, uživajte u tome!  Tokom godine treba da radimo na ostvarenju svojih snova, ništa nije nemoguće (eventualno da poletimo, ali zato postoji avion)!

Neka vaši novogodišnji planovi ne budu preobimni, pišite u kratkim crtama šta želite, ali kratko porazmislite i kako ćete to ostvariti. Život je nepredvidiv, teško da ćemo sutra moći da ostvarimo nešto baš kako smo danas zamislili, a kamoli za godinu dana.

  • Hoću da položim sve ispite.
  • Hoću da putujem na 3 destinacije.
  • Hoću da smršam 10 kilograma.
  • Hoću da treniram barem 3 puta nedeljno.
  • Da zavšim određeni kurs.

Hoću zvuči bolje nego želim, jedan korak je bliže ostvarenju, odlučili ste nešto, ostaje još da se toga pridržavate!

Pišite konkretno, merljivo, da smršam 10kg, a ne da smršam, da završim odredjeni, a ne neki kurs, 3 destinacije, a ne da putujem više. Na ovaj način ćete znati gde ste stigli u ostvarenju svog plana, i nećete lagati sebe da ste nešto uradili time što ste to započeli!

Ono što je bitno, svaki plan kasnije predstavlja osnovu za merenje uspeha, to je verovatno i najveća sila koja nas tera da nešto obavimo do kraja!

Trudite se da kroz svoje planove rešavate životne ciljeve, ne ostavljate ništa za dalje, misleći kako ima vremena, mladi ste i treba samo da ludujete, trudite se da svake godine uradite što više, upoznate sebe i svoje mogućnosti još više.

U novogodišnjoj noći poželite svima sve najlepše, ali sebi plan napravite ranije. Srećno ostvarivanje, nadam se da će vam svaka biti bolja od prethodne.

Podeli