Odela i haljine za malu maturu – kako se obući?

Priprema za malu maturu je jedan od najlepših zadataka sa kojima se suočavaš po završetku prvih osam godina školovanja. Iako je pred tobom dug period učenja i usavršavanja, doživljaji i znanja koja ti je pružila osnovna škola zaslužuju da se kraj ove etape obeleži na svečan način, a pravi izbor odela i haljine za malu maturu će tome sigurno doprineti.

Ipak, koliko god vas fascinirale svečane haljine sa cirkonima ili tamna odela koja ste viđali kod starije braće ili drugara, uzmite u obzir da vam kao sveže maturiranim osnovcima pristaju nešto lepršaviji odevni komadi koji će se mnogo lepše uklopiti uz vaše godine.

Kako se obući za malu maturu? Bez obzira na aktuelne trendove, na prvom mestu je da odabrana kombinacija bude u skladu sa tvojim stilom i godinama. U narednim redovima ćemo pokušati da ti prikažemo koje su to kombinacije za malu maturu koje bi ti odlično pristajale.

Devojčica na maloj maturi nosi roze haljinu

Haljine za malu maturu – lepršavo kao prvi izbor

Iako kombinacije za malu maturu uključuju haljinu, cipelice, frizuru i poneki ukras, haljina je ipak najvažniji deo ove kombinacije, koji diktira sve druge segmente celokupnog izgleda. Upravo zbog toga mislimo da priprema za malu maturu treba da počne od haljine, pa prvom prilikom zamoli majku ili stariju sestru da ti prave društvo u razgledanju modela.

Svečane haljine ili lepršavi modeli?

Ovo je glavno pitanje na koje bi trebalo da imaš odgovor kada počne priprema za malu maturu. Mi bismo rekli da haljina za ovu priliku treba da bude kombinacija svečanog i kežual stila, a verujemo da će i tvoji roditelji biti istog mišljenja.

Svečane haljine su izuzetno lepe i privlačne, ali zahtevaju određenu zrelost, stav i telesnu građu koju kao osnovac još uvek verovatno nemaš, pa duge šlepove, cirkončiće i “ozbiljne” krojeve ostavi za veliku maturu kada će ti baš takve haljine idealno pristajati.

Potencijalne kombinacije za malu maturu

Iskoristi svojih 14 godina da budeš lepršavija nego ikad, a to lako možeš postići pomoću različitih dezena, boja i mladalačkog nakita. Haljine za malu maturu nude odlične mogućnosti da zablistaš na svojoj prvoj, ovako važnoj večeri kao što je mala matura.

Prvi predlog kombinacije za malu maturu je kratka haljinica u veseloj boji od laganog materijala. Ukoliko želiš elegantniji izgled, možeš izabrati jednobojni model koji ćeš obogatiti sa malom torbicom sa dezenom i cipelama sa sličnim motivima ili nijansama.

Frizuru možeš učiniti posebnom u samo nekoliko poteza figarom koji će dati ležerne loknice, ili trakom u kosi koju ćeš iskombinovati sa pojasom oko struka. Na ovaj način ćeš dobiti damski izgled koji u potpunosti odgovara tvojim godinama i povodu, a uz to ćeš se osećati posebno i elegantno.

Drugi predlog koji nudimo umesto svečane haljine jeste kombinacija suknje i elegantnog bodija ili lepršave košuljice. Predlažemo da naglasiš suknjicu koja može biti od tila, ili nekog drugog materijala sa tufnicama, mašnicama ili nekim sličnim dezenom, dok gornji deo može biti jednobojan i uzak.

Kombinaciju upotpuni trakom u kosi kojom ćeš vezati konjski rep sa dva napred puštena pramena. Dobićeš izgled male balerine, a ukoliko ne preferiraš ovaj stil,  uvek se možeš umesto pastelih boja odabrati jače nijanse sa drugačijim motivima koji će te izdvojiti na maturi.

Koju god opciju da izabereš nakon razgledanja i konsultovanja sa roditeljima, možeš da ih dopuniš sa malo sjaja za usne, maskarom i rumenilom koji su idealna doza šminke za malu maturu. Cipele i sandale za ovu priliku svakako podrazumevaju ravne modele u kojima će ti biti udobno tokom cele večeri.

Odela za malu maturu – izaberite kežual varijantu

Iako se čini da je priprema za malu maturu uvek lakša dečacima, to nije baš uvek slučaj. Dečaci se dovume između tamnih odela za koje veruju da priliči ovom povodu, i kežual kombinacija u kojima se definitivno osećaju prijatnije. Mi glasamo za kežual odela za malu maturu, jer će ti u ovom uzrastu sigurno pristajati bolje nego tamno odelo.

Najlepša odela za malu maturu podrazumevaju lanene pantalone sa košuljom u svetloj boji, koja može da ima zanimljive šarene dugmiće ili neki drugi detalj koji će je učiniti zanimljivijom.

Odličnu opciju predstavlja i obična majica kratkih rukava preko koje ćeš nositi otkopčanu teksas ili lanenu košulju, što je uvek odličan izbor za dečake koji žele da izgledaju elegantnije nego inače. Samo malo gela u kosi, ili efektan kaiš pri čijem izboru možeš da se konsultuješ sa starijim bratom, učiniće tvoju matursku kombinaciju punim pogotkom.

Prilikom izbora haljine za malu maturu ili odgovarajućeg odela, najadekvatniju pomoć će vam pružiti roditelji, čiji saveti su izuzetno važni kada su ovakve prilike u pitanju. U svakom slučaju, pokušaj da pronađeš udobnu kombinaciju koja će učiniti da se osećaš lepo i posebno, kako i dolikuje povodu.

Podeli