Oslušnite boje – pobednički tim Imagine Cup-a 2014 – BarFoo!

Tim BarFoo sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i njihov mentor Srđan Božović predstavljaće Srbiju u Svetskom polufinalu Imagine Cup-a, najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja, pošto su osvojili prvo mesto u Nacionalnom finalu, održanom 26. aprila u prostorijama kompanije Microsoft u Beogradu. BarFoo će se u Svetskom polufinalu u maju boriti sa najboljim timovima iz drugih zemalja za plasman u Svetsko finale, koje će od 29. jula do 1. avgusta ove godine u Sijetlu okupiti više od 35 ekipa sa svih strana planete.

Mi smo razgovarali sa Lazarom Radosavljevićem, koji nam je detaljno predstavio projekat Sonochrome i podelio sa nama utiske sa takmičenja i dalja očekivanja celog tima od ove sjajne priče.

IMG_7415

Lazare, podeli sa nama ko su zapravo BarFoo momci i odakle ideja za naziv?
Zvanična verzija naziva je potekla od dve najzastupljenije reči, odnosno promeljive u programiranju, sa Wikipedia-je – bar i foo. Pošto smo ih vrlo često koristili, mislili smo da su kao složenica odgovarajuće za zanimljivo ime našeg tima. Elem, BarFoo čine Đorđe Relić, Nikola Cimbaljević – Cimba, Daniel Šaranović i ja. Cela ekipa je privremeno stacionirana na Matematičkom fakultetu. Šalu na stranu, mi smo samo super drugari koji su se okupili oko ideje za koju su pomislili da je vrlo zanimljiva i moguća za realizaciju, što se i obistinilo. Srđan Božović nam je dosta pomogao kao mentor, jer kao iskusni programer voli da pomaže studentima.

Zašto Sonochrome? Šta aplikacija zapravo omogućava?
Jednostavno, napravili smo Windows Phone aplikaciju koja omogućava pretvaranje boja u zvuk za Windows Phone 8 uređaje i Windows 8.1, i tako omogućava osobama, kojima je nemoguće, da osete boje. Koristili smo zvukove muzičkih instrumenata, kako bismo stvorili prijatnije iskustvo slušanja boja. Olakšana je upotreba aplikacije osobama koje ne mogu da vide boje pomoću zvukova i vibracija koji ih vode kroz menije.

Koliko ste radili na razvoju aplikacije i ko je bio inicijator prijavljivanja za Imagine Cup takmičenje?
Prošle godine je Đorđe učestvovao na Imagine Cup-u. On i još jedan drug radili su na razvoju aplikacije za učenje stranih jezika za decu. Pošto je želeo da i ove godine učestvuje, inspirisan govorom “Slušam boje” umetnika Nila Harbisona (Niel Harbisson) na TED Global konferenciji, u kojem Harbison, koji je daltonista od rođenja, opisuje kako je “eyeborg” uređaj poboljšao njegov kvalitet života, jer mu je omogućio da oseti boje, a nama ostalima se svidela ideja i to je bilo dovoljno. Prepoznali smo potencijal aplikacije koja će moći da pomogne ljudima i onda smo odlučili da napravimo nešto što do sada niko nije odradio na ovaj način.
IMG_7232

Da li je bilo momenata kada ste hteli da odustanete?
Mi smo drugari koji stalno nešto zajedno rade i osmišljavaju. Slažemo se privatno, zašto ne bismo i u poslu, i tako je sve i krenulo. Daniel i Đole su programirali, Cimba je radio na dizajnu, a ja sam bio zadužen za sales i marketing deo, da bismo to sve uklopili u ovu kul priču i da bi to izgledalo tako kako je sada. Intenzivno smo se pripremali poslednjih 3 meseca. Međutim, uvek naiđe period kada ne ide baš sve po planu, te je nama najveći problem bio sa sortiranjem boja. Kamera prepoznaje 16 miliona boja, a samo 1600 njih je imenovano. Naša aplikacija trenutno, zbog jednostavnosti, to sve sortira u 10 boja koje svako može da prepozna. Ljudima koji ne mogu da prepoznaju boje “trula višnja” ništa ne znači, osim da je to višnja koja je trula. Tako da smo stavili samo osnovne, prepoznatljive boje. Tu nam je najveći izazov bio algoritam za prepoznavanje boja i on radi na vrlo komplikovanom nivou. Ali, uspeli smo.

Šta je to što vam je omogućila ova pobeda?
Pre svega, omogućila nam je da se čuje za samu ideju i da kroz nju uspemo da promovišemo naš projekat i naš rad, i da dobijemo određena sredstva za nastavak razvoja. Omogućila nam je trenutno da cela Srbija čuje za nas i da ostvarimo kontakte sa ljudima iz inostranstva koji takođe žele da učestvuju u razvoju naše aplikacije. Dobili smo lepe i vredne nagrade od Microsoft Srbija, ali i po jednu delegatsku kartu za Belgrade Venture Forum, najveći investicioni forum u Srbiji, jedinstveni međunarodni skup investitora i preduzetnika.

Dalji planovi BarFoo tima?
Pre svega, još uvek se navikavamo na sve sto nas je snašlo u ovih nedelju dana. Trudimo se da uklopimo nove obaveze u naše stare planove i da ne zapostavimo fakultet i druge obaveze koje imamo. Nadamo se da će nam učešće u Svetskom polufinalu pomoći da promovišemo i dodatno poboljšamo projekat. Planovi uključuju i procesiranje slika u realnom vremenu i istovremeno komponovanje zvukova u prijatnu melodiju korišćenjem algoritama, kao i Bluetooth podršku za izdvojenu kameru, koja bi mogla da proširi slušanje na ultraljubičasti i infracrveni deo spektruma. To će predstavljati odvojeni uređaj, na primer sat, koji će biti portabilan i lak za korišćenje. Moraćemo da angažujemo inžinjere, a plan je da to budu studenti sa Elektrotehničkog fakulteta, koji će nam pomoći svojim znanjem o hardveru i koji su zainteresovani za saradnju sa nama. Fokus je da stupimo u kontakt sa što više organizacija i asocijacija koje se bave ljudima kojima je onemogućeno da prepoznaju boje, da bismo imali što veće grupe za testiranje naše aplikacije i da bismo na osnovu njihove povratne informacije mogli da je što bolje unapredimo. Takođe, adaptiraćemo aplikaciju za Android i iOS uređaje, za tablete i laptopove, ali sada smo skoncentrisani na pokrivanje Windows ekosistema (tableta, PC-ja i telefona). Tu bismo isto morali da angažujemo iOS programere, pa svi koji su zainteresovani da se priključe našem timu mogu nas kontaktirati putem:

E-mail: sonochrome@outlook.com
Facebook: facebook.com/sonochromeapp
Twitter: twitter.com/sonochromeapp

BarFoo-pobednici-Nacionalnog-finala-Imagine-Cup-a-e1398844325266

Podeli