Ovo su najčudniji ukusi sladoleda

Sigurni smo da svako od vas ima svoj omiljeni ukus sladoleda. Nekada su se mogli pronaći osnovni ukusi sladoleda: čokolada, vanila, jagoda, banana, limun. Danas proizvođači svakodnevno nadmašuju sebe, te se tako mogu naći najrazličitiji sastojci sladoleda u gradskim poslastičarnicama, počevši od krušaka i dunja, preko đumbira, matičnjaka i lavande, pa sve do baklave i medenjaka – sve što možete da zamislite.

sladoled devojka

I kada mislite da ste sve ukuse već videli i probali, shvatite da su neki otišli još korak dalje i pomerili granice tradicionalne proizvodnje sladoleda do neslućenih razmera. Mi smo za vas izdvojili 10 najčudnijih sastojaka sladoleda, pročitajte i zapitajte se – da li biste ih probali?

  1. Majčino mleko – Svakako prvo mesto na našoj listi. Jedna poslastičarnica iz Londona lansirala je 2011. godine sladoled pod nazivom „Baby Gaga“. Osnovni sastojak je sveže majčino mleko prikupljeno donacijama, koje se zatim meša sa vanilom sa Madagaskara i limunom kako bi se dobio jedinstven ukus. Mi mislimo da je majčino mleko samo po sebi dovoljno jedinstveno, šta vi mislite?
  2. Insekti – Kompanija iz Kolumbije napravila je 2011. specijalnu seriju sladoleda koja je rasprodata za nekoliko sati. Sladoled se pravi tako što zaposleni prikupljaju bube, otkidaju im krila i kuvaju, a zatim zatrpavaju u braon šećer i mlečnu čokoladu. Osnovna baza za sladoled su smeđi šećer i ukus maslaca.
  3. Kraljevska piletina – U čast krunisanja kraljice, u Velikoj Britaniji se 1953. godine pojavio ovaj jedinstven sladoled. Naime, reč je o hladnoj piletini, kari sosu i suvom grožđu u majonezu. Zvuči kraljevski, zar ne?
  4. Pizza – Ovaj sladoled pravi se od mešavine sveže mocarele, belog luka i paradajza. Namenjen svim ljubiteljima pizze, kojima svakakvi ukusi sladoleda nisu čudni, pa bi picu jeli čak i u obliku sladoleda.
  5. Ovčije iznutrice – Robna kuća „Harrods“ iz Londona nudi ovaj tradicionalni škotski specijalitet u obliku sladoleda. Inače se servira kao glavno jelo u obliku kobasica.
  6. Dimljeni losos – U Kvinsu je napravljen ovaj sladoled na predlog mušterije. Osim lososa, sadrži i sos od sira.
  7. Konjsko meso – Ono što je malo poznato jeste da, pored sušija koji je napravljen od sirove ribe, Japanci vole da jedu i sirovo konjsko meso. Upravo to je i sastojak jednog specijaliteta u Tokiju.
  8. Breakfast in bed – U Delaveru postoji poslastičarnica koja pravi sladoled od slanine, u kombinaciji sa raznim dodacima. Jedan od specijaliteta je upravo „Breakfast in bed“, napravljen od afričke vanile, pasterizovanog žumanca, javorovog sirupa i slanine, naravno. Ima li šta lepše od sladoleda za doručak?
  9. Mast irvasa – Eskimski sladoled pod nazivom „Akutaq“ pravi se od masti irvasa, koja se meša sa sveže palim snegom ili ledom, svežim bobicama a nekada i mlevenom ribom.
  10. Wasabi – Na Filipinima i u Japanu se može pronaći sladoled sa wasabi sosem, za sve one kojima ništa nije dovoljno ljuto. Osim što odlično ide uz sirovu ribu, ovaj sos čini i jedan iznenađujuće jestiv sladoled.

Kao što možete videti, ukusi su različiti pa je to slučaj i kada su ukusi sladoleda u pitanju. Znamo da je zima i da je neuobičajeno, ali posle svih ovih ukusa, red je da pitamo, ko je za sladoled?

Podeli